Donald Trump i-a facut jocurile lui Vladimir Putin, in turneul european

Duminica, 28 Mai 2017, ora 18:00
28379 citiri
Donald Trump i-a facut jocurile lui Vladimir Putin, in turneul european
Foto: Hepta.ro

Prima calatorie in Europa a lui Donald Trump seamana cu un "reality-show" ieftin in care liderul american e fericit ca s-a intalnit cu papa Francisc, desi ultimul pare total nemultumit de interactiune dupa figura intunecata pe care o afiseaza in imaginile oficiale.

Donald Trump i-a jignit pe liderii statelor membre NATO, l-a impins pe premierul din Muntenegru, nou membru NATO, pentru a trece in primul rand si a facut skanderbeg cu Emmanuel Macron, noul presedinte al Frantei, un joc de cine cui ii strange mana mai tare, joc pe care Trump l-a adus in lumea diplomatiei, iar acum a inceput sa-l piarda.

Dar problemele Europei si ale lumii sunt mult mai mari decat calatoria de vacanta si abordarile superficiale ale lui Donald Trump.

Donald Tusk, presedintele Consiliului European, a declarat dupa intalnirea cu Trump ca "nu e sigur ca am cazut suta la suta de acord asupra subiectului Rusia", sugerand ca presedintele american are o viziune diferita fata de cea a statelor europene ingrijorate de interferenta Moscovei in procesele electorale si incercarea acesteia de a submina democratiile europene.

Trump are alt tip de probleme cu Rusia, o parte din echipa sa aflandu-se sub investigatia FBI pentru legaturi cu agenti de influenta ai Kremlinului si implicarea lui Vladimir Putin in alegerile din SUA de anul trecut.

Destramarea iluziilor

Intalnirea cu liderii europeni din Bruxelles, de la noul sediu NATO, a fost una tensionata si care va avea ca principal efect slabirea aliantei.

"Presedintele Trump a destramat orice iluzii cum ca s-ar afla intr-un turneu in care sa darame zidul dintre SUA si Europa (ridicat in timpul campaniei electorale de anul trecut), refuzand sa aprobe in mod explicit angajamentul de aparare reciproca al NATO si criticandu-i pe ceilalti membri pentru ceea ce el a numit neplata cronica a datoriilor catre alianta", scrie cotidianul american New York Times, comentand intalnirea de joi de la noul sediu NATO.

Donald Trump li s-a adresat aliatilor in termenii unui om de afaceri nemultumit de rezultatele comerciale ale corporatiei. In discursul sau a pus accentul pe faptul ca doar cinci membri din 28 directioneaza catre bugetul aliantei cele doua procente din PIB, prevazute ca fiind cheltuieli militare minime.

Aceasta a fost singura idee, prezentata pe un ton critic, creand un moment stanjenitor printre participanti. Va obtine Donald Trump, in final, o crestere a bugetului NATO? Da si nu. Statele mai mici care au nevoie de sprijinul aliantei pentru a avea acces la un sistem puternic de aparare in eventualitatea unei agresiuni a Rusiei s-au grabit si se vor grabi sa atinga pragul de doi la suta din PIB, cheltuieli pentru aparare, dar ce vor face Germania, Franta, Italia, Spania, toate aceste economii mari fiind sub tinta de doua procente?

Da, e nevoie sa se respecte tratatul, dar, in acelasi timp, chiar daca e important, nu e singura provocare in ce priveste cea mai mare alianta militara. Cresterea cheltuielilor militare reprezinta o problema politica dificila pentru democratiile din Europa.

Germania se afla inca sub povara dezastrului provocat de cel de-Al Doilea Razboi Mondial. Un lider politic nu poate veni sa le vorbeasca oamenilor despre inarmare in conditiile in care, de fiecare data cand Germania s-a inarmat, lucrurile au luat-o razna.

O presiune pusa de Trump pe aliatii SUA in ce priveste cresterea rapida a cheltuielilor militare nu va face decat sa le dea apa la moara politicienilor, tot mai multi, care cer o armata europeana. Doua procente din PIB urias al Germaniei reprezinta un bun inceput pentru realizarea unui sistem de aparare continental.

Graficul cheltuielilor militare facute de fiecare membru al NATO, reprezentand procente din Produsul Intern Brut al statului respectiv. Info: defense.com

Dar o astfel de abordare ar insemna slabirea si destramarea NATO, dar si inceputul unei noi izolari a SUA. In contextul actual, acest fapt ar insemna o slabire a Americii. Donald Trump e un presedinte cu un orizont politic limitat, dupa cum se observa din discursul sau in care pune accentul pe "business".

Trump: "Germanii sunt foarte rai!"

Donald Tusk a spus dupa intalnirea cu presedintele american ca, daca nu mai vorbim despre libertate, despre drepturile omului, despre democratie, acele valori in jurul carora s-au dezvoltat democratii si aliante ca SUA, Uniunea Europeana si NATO, atunci despre ce mai vorbim?

In discursul sau tinut in fata liderilor europeni, Donald Trump a evitat sa faca vreo referire la celebrul articol 5 din tratat, care subliniaza ca agresiunea asupra oricarui membru al NATO inseamna agresiune asupra tuturor.

Evitand sa reconfirme si sa-si asume acest articol 5 ca presedinte al SUA si sef al celei mai mari armate din lume, Donald Trump deschide calea Rusiei pentru a-si mari presiunea asupra statelor baltice, foste republici sovietice in perioada comunista, care au devenit intre timp membre ale NATO si ale Uniunii Europene.

Tot ce face presedintele SUA in materie de politica externa pare a fi fost stabilit dinainte cu Vladimir Putin. Toate actiunile si declaratiile sale au ca scop slabirea Uniunii Europene si a aliantei nord-atlantice. In acest tur diplomatic, a aplaudat Brexit-ul, a pus presiune pe membrii NATO, a atacat Germania si s-a contrat cu noul presedinte al Frantei, Emmanuel Macron. Nici daca ar fi fost ghidonat de Putin, n-ar fi reusit sa creeze o astfel de catastrofa diplomatica.

"Germanii sunt rai, foarte rai. E teribil sa vezi cum vand milioane de masini americanilor. Vom opri acest lucru", a spus Trump in cadrul unei intalniri cu liderii europeni la Bruxelles.

Din pacate, Romania trebuie sa se descurce cum poate in acest nou context, iar o intarire a relatiilor cu Germania pare a fi, acum, cea mai inteleapta solutie pe care o are la indemana presedintele Klaus Iohannis.

Parteneriatul strategic cu SUA gafaie de la venirea lui Trump la Casa Alba, relatia cu Marea Britanie nu mai e ce a fost din cauza inceperii procesului de iesire a Regatului Unit din UE. Numai apropierea de Franta si Germania reprezinta solutia pentru a ne pastra intr-o zona de siguranta si prosperitate.

Turneul diplomatic al lui Donald Trump in Europa e un esec epic, unul care va duce la scaderea influentei SUA pe continent, la slabirea NATO si la cresterea presiunii Rusiei asupra multor state din Uniunea Europeana.

Prima ședință de Guvern care se desfășoară la Timișoara. Ce proiecte vor fi discutate în întâlnirea de astăzi
Prima ședință de Guvern care se desfășoară la Timișoara. Ce proiecte vor fi discutate în întâlnirea de astăzi
Guvernul se reuneşte joi, la Timişoara, într-o şedinţă specială, în cadrul căreia urmează să fie aprobate o serie de proiecte de infrastructură cu impact regional, precum şi plata în...
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
#Trump NATO bani, #Trump Putin Europa, #Trump esec diplomatic , #Vladimir Putin