Scandalul Trump-Rusia si implicarea procurorului general al SUA. Urmeaza inca o demisie?

Sambata, 04 Martie 2017, ora 12:10
7975 citiri
Scandalul Trump-Rusia si implicarea procurorului general al SUA. Urmeaza inca o demisie?
Foto: Arhiva/Hepta.ro

Jeff Sessions, senator de Alabama in varsta de 70 de ani, a fost printre primii politicieni din partidul Republican care a decis sa-l sustina pe Trump. Acesta nu castigase inca alegerile primare din interiorul partidului cand batranul republican a pariat pe el.

Jeff Sessions, dupa ce Donald Trump a devenit presedinte, a primit pozitia de procuror general al SUA. E un personaj controversat, fiind acuzat in mai multe randuri ca a facut remarci rasiste. Exista si o inregistrare in care jigneste persoane de culoare. Din cauza atitudinii sale a ratat oportunitatea de a ajunge judecator la Curtea Suprema a SUA. Desi a fost nominalizat de Ronald Reagan in 1986, protestul unor organizatii nonguvernamentale l-au determinat pe fostul presedinte sa-si retraga numirea.

Ronald Reagan este presedintele SUA care a contribuit decisiv la prabusirea Cortinei de Fier si la eliberarea statelor Europei de Est de sub dominatia comunista. E destul de neobisnuit sa vezi astazi un veteran senator republican, respectat de Reagan, ca a trecut in tabara pro-Putin.

Jeff Sessions este acuzat ca a mintit sub juramant la audierile din comisia Senatului pentru validarea sa in functia de procuror general al SUA. Intrebat daca a avut intalniri cu reprezentanti ai Moscovei in timpul campaniei electorale, domnul Sessions a negat: "Am tinut discursuri si am participat la evenimente in numele lui Donald Trump, dar nu am avut intalniri, nu am comunicat cu rusii si nu sunt in masura sa comentez pe acest subiect", a declarat senatorul la audieri.

Insa faptele par sa-l contrazica!

O reconstituire realizata de New York Times prezinta succesiunea evenimentelor si implicarea lui Sessions in scandalul Trump-Rusia.

28 februarie 2016: Jeff Sessions este primul senator republican care decide sa-l sustina pe Donald Trump.

3 februarie: Donald Trump anunta ca Sessions va conduce comitetul national al consilierilor sai pentru campania electorala.

14 iunie: Comitetul National al Partidului Democrat anunta oficial ca hackerii rusi au patruns in sistemul de computere.

18 iulie: Ambasadorul rus la Washington Serghei Kisliak face parte dintr-un mic grup de diplomati care se intalnesc cu Sessions dupa un eveniment al Conventiei Nationale a Partidului Republican.

22 iulie: Wikileaks posteaza 20.000 de mailuri trimise sau primite de membri ai Comitetului National al Partidului Democrat.

25 iulie: FBI, politia federala a SUA, anunta ca a inceput o investigatie in cazul operatiunii de hacking asupra computerelor de la sediul democratilor.

27 iulie: In timpul unei conferinte de presa, Donald Trump spune: "Rusia, daca ma auzi, sper ca poti gasi si cele 30.000 de mailuri care lipsesc", facand referire la acuzatia ca Hillary Clinton ar fi sters din computer mesaje oficiale.

5 septembrie: Presedintele Obama se intalneste cu Vladimir Putin la reuniunea G20 ce a avut loc in China si ii spune ca "trebuie sa inceteze" si ca "vor fi consecinte serioase daca nu te opresti".

8 septembrie: Jeff Sessions, impreuna cu doi dintre consilierii sai, s-au intalnit cu ambasadorul rus Serghei Kisliak in biroul senatorului american.

7 octombrie: Administratia Obama acuza guvernul rus ca a intervenit in procesul electoral al Statelor Unite.

8 Noiembrie: Donald Trump este ales presedinte al SUA.

Inceputul lunii decembrie: Agentiile de informatii ale SUA prezinta un raport in care arata ca guvernul rus a fost in spatele actiunile de hacking de la sediul Partidului Democrat si aceste actiuni au avut ca scop favorizarea lui Donald Trump in campania electorala.

29 decembrie: Barack Obama anunta sanctiuni impotriva Rusiei pentru ca a incercat sa influenteze alegerile din SUA.

In aceeasi perioada: Michael Flynn, nominalizarea lui Trump pentru pozitia de consilier pentru securitate nationala, discuta despre sanctiunile impuse de Casa Alba cu ambasadorul rus Serghei Kisliak intr-o convorbire telefonica.

10 ianuarie: La audierile din Senat de confirmare a lui Sessions pentru pozitia de procuror general, senatorul democrat Al Franken l-a intrebat daca "exista vreo dovada ca vreo persoana apropiata de Donald Trump a comunicat cu guvernul rus in timpul campaniei electorale?" Domnul Sessions a raspuns: "Am tinut discursuri si am participat la evenimente in numele lui Donald Trump, dar nu am avut intalniri, nu am comunicat cu rusii si nu sunt in masura sa comentez pe acest subiect".

17 ianuarie: Senatorul democrat Patrick J. Leahy il intreaba in scris pe Jeff Sessions daca a fost in contact "cu persoane care au legaturi cu guvernul rus si daca a discutat subiectul alegerilor inainte sau dupa ce acestea au avut loc?". Raspunsul lui Sessions a fost "Nu".

8 februarie: Jeff Sessions este validat pentru pozitia de procuror general.

13 februarie: Michael Flynn, consilierul pentru securitate nationala a lui Donald Trump, demisioneaza pentru ca l-a mintit pe vicepresedintele SUA Mike Pence in legatura cu o conversatie telefonica pe care a avut-o cu ambasadorul rus la Washington Serghei Kisliak.

1 martie: Cotidianul american Washington Post publica un articol in care arata ca Jeff Sessions a avut doua intalniri directe cu ambasadorul rus.

1 martie, seara: Reactia lui Jeff Sessions: "Nu m-am intalnit niciodata cu oficiali rusi pentru a discuta chestiuni legate de campania electorala. Nu am nici cea mai vaga idee la ce se refera aceste acuzatii. Sunt false".

2 martie: Congresmeni republicani se intalnesc cu cei democrati pentru a discuta cererea facuta de cei din urma pentru ca procurorul general sa se recuze in ce priveste orice investigatie prezenta si viitoare despre legaturile lui Donald Trump cu guvernul rus pe tema campaniei electorale.

2 martie, seara: Jeff Sessions neaga in continuare faptul ca a discutat cu oficialitati ruse despre campania electorala, dar accepta recuzarea (neimplicarea) in orice ancheta trecuta, prezenta si viitoare referitoare la implicarea Rusiei in procesul electoral american.

Trump a devenit o povara pentru diplomatia rusa

In concluzie, procurorul general al SUA s-a autosuspendat din functie in ce priveste cea mai importanta ancheta ce se desfasoara in acest moment in SUA si care cerceteaza sprijinul acordat de catre Vladimir Putin lui Donald Trump pentru a castiga alegerile.

Conform unui editorial din New York Times, aceasta ciuntire a autoritatii procurorului general va duce curand si la demisia acestuia: "El nu are alta solutie", se spune in articol.

"E greu de spus ce e mai deranjant in acest moment: ca atat de multi oficiali din campania electorala a lui Donald Trump si din administratie au fost in contact in timpul si dupa campanie cu guvernul rus sau ca ei au evitat sa spuna adevarul", mai scriu jurnalistii NY Times.

In mai putin de o luna, presedintele Donald Trump ii pierde pe cei mai importanti aliati in ce priveste relatia cu Rusia, e vorba de Michael Flynn si de Jeff Sessions. Amandoi sunt acuzati ca au mintit in ce priveste contactele si discutiile pe care le-au avut cu oficiali ai guvernului rus.

Vladimir Putin a negat in mai multe randuri acuzatiile ca reprezentanti de-ai sai au influentat si deturnat procesul electoral american. Dar, in ultima vreme, mass-media din Rusia, controlata de guvern, il prezinta pe Trump ca pe o povara pentru diplomatia rusa.

"Sustinerea pentru actualul presedinte al SUA e intr-un continuu declin. Discutiile despre posibila sa indepartare nu mai mira pe nimeni", se scrie intr-un articol din Pravda, cotidian controlat de Kremlin.

Desi ancheta va continua si are sanse sa devina mai spectaculoasa decat Watergate, in urma careia presedintele Richard Nixon a demisionat, Donald Trump si Vladimir Putin nu au reusit sa-si puna planul in aplicare, acela de a anula sanctiunile economice impotriva Rusiei si de recunoastere a Peninsulei Crimeea ca parte a micului imperiu condus de noul tar Vladimir Putin. Acest esec reprezinta o veste buna pentru Romania.

Gabriela Firea iese în stradă. Candidata PSD la Primăria Capitalei vrea întâlniri directe cu electoratul
Gabriela Firea iese în stradă. Candidata PSD la Primăria Capitalei vrea întâlniri directe cu electoratul
Gabriela Firea, candidatul PSD la Primăria Capitalei, nu va sta la birou în timpul campaniei electorale. Firea a declarat miercuri, 24 aprilie, că îşi va axa campania în primul rând pe...
Lider PNL inculpat pentru corupție și-a depus candidatura la locale: ”Intru în competiţie bărbăteşte, deschis şi asumat”
Lider PNL inculpat pentru corupție și-a depus candidatura la locale: ”Intru în competiţie bărbăteşte, deschis şi asumat”
Preşedintele PNL Prahova, Iulian Dumitrescu, inculpat pentru corupţie şi cu interdicţia de a exercita funcţia de preşedinte al Consiliului Judeţean Prahova, şi-a depus miercuri, 24 aprilie,...
#Donald Trump Rusia alegeri SUA, #Trump Putin scandal alegeri, #Session procuror general SUA demisie , #Vladimir Putin