Lupta din umbra impotriva lui Trump si Putin

Sambata, 25 Februarie 2017, ora 13:47
12202 citiri
Lupta din umbra impotriva lui Trump si Putin
Foto: Kremlin

In aceasta perioada, lumea s-a intors in logica Razboiului Rece.

Decesul brusc al ambasadorului rus acreditat la ONU, Vitali Churkin, la varsta de 65 de ani, a declansat o avalansa de teorii conspirationiste.

Nici oficialii americani si nici cei rusi nu au facut declaratii despre acest subiect. In prezent, autoritatile din New York desfasoara o ancheta amanuntita pentru a stabili cu exactitate cauza decesului.

O sursa locala din politie a declarat pentru agentia Reuters ca, dupa primele cercetari, nu exista suspiciuni ca ar fi fost un deces provocat, cel mai probabil, ambasadorul a murit in urma unui stop cardiac.

Vitali Churkin a fost un diplomat de cariera, acreditat la ONU din 2006 si care a sustinut in repetate randuri politica expansionista promovata de Vladimir Putin.

Era un soldat credincios si e greu de presupus ca a fost eliminat in urma unui complot realizat de o parte sau de alta.

Oricum ar fi, decesul unui oficial de rang inalt rus a provocat incordare in ambele tabere aflate deja in coliziune de mai multe luni.

Foto: Hepta.ro - Vitali Churkin, ambasadorul rus la ONU, a decedat subit cu o zi inainte de a implini 65 de ani

Arestari misterioase la Moscova

Dar, in spatele usilor inchise, confruntarea dintre agentiile de informatii americane si aliatii lor din Europa si tabara FSB condusa de Vladimir Putin se infrunta in continuare pe tema atacurilor cibernetice si furtului de documente din serverele Partidului Democrat in timpul campaniei electorale pentru presedintia SUA.

In raportul comunitatii de informatii americane, prezentat presedintelui Barack Obama, document publicat integral de New York Times, se face referire la faptul ca agentii de informatii rusi ar fi reusit sa sustraga informatii si de la Partidul Republican, dar care nu au fost folosite in campania electorala.

In luna decembrie, Serghei Mihailov, adjunct al Centrului pentru Securitatea Informatiilor din FSB (serviciul rus de informatii), a fost arestat de catre autoritatile ruse, a scris Novaya Gazeta, care a spus ca oficialul ar fi fost ridicat dintr-o conferinta cu agenti FSB, in timp ce tinea un discurs, fiindu-i tras un sac pe cap si scos rapid din incapere. Informatia a aparut si in publicatia Kommersant.

In luna ianuarie, autoritatile de la Moscova au arestat si un manager al Kaspersky Lab, una dintre cele mai mari companii de antivirusi din lume. Compania a confirmat oficial retinerea directorului Ruslan Stoianov, seful departamentului de investigatii.

Conform unui articol publicat de site-ul Europa Libera, "o lista de pe reteaua sociala LinkedIn indica faptul ca Ruslan Stoianov a inceput sa lucreze pentru Kaspersky Lab in 2012, iar anterior, la inceputul anilor 2000, a lucrat in Ministerul de Interne, pentru divizia de criminalitate cibernetica".

In data de 26 ianuarie apare informatia ca un al doilea oficial FSB a fost arestat, maiorul Dmitri Dokuchaiev. Acesta conducea o alta divizie a Centrului pentru Securitatea Informatiilor din FSB si i se subordona direct lui Serghei Mihailov. Informatia a fost publicata de Rambler News si preluata de REN TV, o televiziune din Rusia.

Novaya Gazeta a publicat un articol in care sustine ca, pe langa cei doi oficiali FSB Mihailov si Dokuchaiev si managerul de la Kaspersky Lab, a mai fost arestat inca un ofiter FSB, coleg cu Mihailov. Numele acestuia din urma nu a fost facut public.

In acelasi articol se precizeaza ca "Mihailov este suspectat ca a oferit agentiilor de informatii ale SUA date despre King Servers, un serviciu de gazduit site-uri detinut de Vladimir Fomenko, un cetatean rus. King Servers a fost folosit de hackeri ca platforma digitala pentru lansarea atacurilor asupra sistemului de computere ale autoritatilor electorale americane din statele Arizona si Illinois.

Vladimir Fomenko, proprietarul King Servers, a negat ca ar avea vreo legatura cu hackerii", scrie Novaya Gazeta, citata de postul de radio Europa Libera.

O demisie si o intrebare care asteapta raspuns

La mai putin de trei saptamani de la aceste arestari misterioase petrecute la Moscova, dincolo de Atlantic, Michael Flynn, consilierul pentru securitate nationala al lui Donald Trump, demisiona brusc.

Foto: Hepta.ro - Donald Trump, fata in fata cu Michael Flynn, in Biroul Oval de la Casa Alba

The Guardian a citat un raport al fostului procuror general Sally Yates in care scria ca "Michael Flynn este vulnerabil pentru ca poate fi santajat" de catre servicii de spionaj adverse.

Demisia celui mai important consilier a lui Donald Trump a fost justificata oficial prin faptul ca Michael Flynn l-ar fi mintit prin omisiune pe vicepresedintele Mike Pence in ce priveste o conversatie avuta de acesta cu ambasadorul rus la Washington.

Dar aceasta e doar partea oficiala a povestii. Autoritatile ruse nu au dat nicio explicatie pentru arestarile ofiterilor FSB si a unui expert in securitate de la Kaspersky Lab. Dar, la cateva saptamani de la aceste arestari, apare demisia lui Flynn, inalt oficial din echipa lui Trump.

In articolul din Novaya Gazeta se spune ca motivul arestarilor din FSB e conectat cu faptul ca ofiterii erau in legatura cu serviciile de informatii ale SUA.

Poate fi Michael Flynn cel care a oferit Kremlinului numele agentilor dubli, folosindu-se de pozitia sa pentru a avea acces la informatii confidentiale?

Consilierul lui Trump va fi anchetat de Congres, iar daca exista dovezi impotriva sa ca a deconspirat o retea de agenti, atunci presedintia lui Donald Trump va face implozie.

Dar pana atunci, trebuie facuta precizarea ca multe din faptele prezentate mai sus au legatura cu raportul realizat de Cristopher Steele, fost agent britanic al MI5, despre implicarea Moscovei in promovarea, desemnarea si alegerea lui Donald Trump ca presedinte al SUA.

"Regimul rus l-a cultivat, sustinut si asistat pe Donald Trump pentru o perioada de cinci ani. Scopul actiunii lui Putin a fost incurajarea tensiunilor si divizarea aliantei occidentale", scrie Cristopher Steele in primul paragraf din raportul sau atat de contestat de actualul presedinte al SUA, dar si de presedintele Rusiei.

Raportul publicat in intregime de BuzzFeed nu a fost confirmat in totalitate de nicio agentie oficiala, dar parti din el se regasesc si in documentul realizat de "Office of the Director of National Intelligence" si prezentat fostului presedinte Barack Obama.

"In data de 26 ianuarie, Oleg Erovinkin, fost general KGB si, apoi, FSB, suspectat ca l-ar fi ajutat pe Cristopher Steele, ex-agentul MI5, sa realizeze documentul despre Donald Trump ar fi fost ucis de catre Kremlin, moartea sa fiind ascunsa de catre autoritatile de la Moscova", scrie publicatia britanica The Telegraph.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#Vladimir Putin ofiteri FSB, #Donald Trump raport Rusia, #arestari misterioase Moscova , #Vladimir Putin