Ordonanta privind Declaratia unica a fost publicata in Monitorul Oficial si a intrat in vigoare

Vineri, 23 Martie 2018, ora 21:32
12921 citiri
Ordonanta privind Declaratia unica a fost publicata in Monitorul Oficial si a intrat in vigoare
Foto: Facebook/Agentia Nationala de Administrare Fiscala

Ordonanta de urgenta privind Declaratia unica, adoptata in urma cu o saptamana de catre Guvern, a fost publicata in Monitorul Oficial si, deci, a intrat in vigoare.

Declaratia unica va reuni sapte declaratii:

  • Declaratia 200 (veniturile realizate din Romania);
  • Declaratia 201 (veniturile realizate din strainatate);
  • Declaratia 220 (venitul estimat/norma de venit);
  • Declaratia 221 (normele de venit pentru agricultura);
  • Declaratia 600 (stabilirea contributiilor de pensii - CAS - si sanatate - CASS - datorate statului);
  • Declaratia 604 (stabilirea CASS pentru persoanele fara venituri);
  • Declaratia 605 (cererea de stopare a platii CASS pentru persoanele fara venituri)

Anul acesta termenul de depunere este 15 iulie. In anii urmatori, data limita va fi 15 martie inclusiv, respectiv in termen de 30 de zile de la inceperea activitatii, in cazul contribuabililor care incep activitatea in cursul anului fiscal.

Saptamana trecuta, dupa ce Guvernul a adoptat ordonanta de urgenta, ministrul de Finante Eugen Teodorovici a subliniat ca persoanele care au depus deja toate cele 7 formulare nu trebuie sa mai depuna acum si Declaratia unica.

"Cei care au depus, de exemplu, doar Declaratia 600 trebuie sa depuna si Declaratia unica. Doar cei care le-au depus pe toate nu trebuie sa mai depuna acum Formularul unic", a declarat Teodorovici.

Cine trebuie sa depuna declaratia unica

Cei care trebuie sa depuna formularul sunt contribuabilii care realizeaza, individual sau intr-o forma de asociere, venituri/pierderi din activitati independente, din drepturi de proprietate intelectuala, din cedarea folosintei bunurilor, din activitati agricole, silvicultura si piscicultura.

Adica cei platiti pe PFA, drepturi de autor, alte activitati independente sau care obtin venituri din chirii, dividende sau agricultura.

Cine, cum si pentru ce primeste bonusuri in 2018

Proiectul prevede si bonificatiile pentru anul 2018, dupa cum urmeaza:

  • pentru depunerea declaratiei unice privind impozitul pe venit si contributiile sociale datorate de persoanele fizice prin mijloace electronice de transmitere la distanta conform art.79 din Legea nr. 207/2015 privind Codul de procedura fiscala, cu modificarile si completarile ulterioare, pana la 15 iulie 2018, se acorda o bonificatie de 5% din impozitul pe venit platit integral pana la 15 martie 2019, reprezentand obligatiile fiscale anuale pentru anul 2018. Valoarea bonificatiei diminueaza impozitul pe venitul net anual platit.
  • Pentru plata cu anticipatie a impozitului pe venit se acorda o bonificatie de 5% din impozitul pe venit anual estimat platit integral pana la 15 decembrie 2018. Valoarea bonificatiei diminueaza impozitul pe venitul net anual estimat platit.

Daca sunt intrunite ambele conditii, contribuabilul primeste cumulat ambele bonificatii.

Valoarea bonificatiei se stabileste de catre contribuabil si se inscrie in mod distinct in declaratia unica privind impozitul pe venit si contributiile sociale, sub rezerva verificarii ulterioare.

Cum se calculeaza impozitul pe DA

Venitul net al persoanelor fizice care obtin sume din drepturi de autor va fi determinat prin scaderea cheltuielilor din venitul brut, prin aplicarea unei cote forfetare de 40%.

"Contribuabilii care realizeaza venituri din drepturi de proprietate intelectuala datoreaza impozit pe venit, impozitul fiind final. Venitul net din drepturile de proprietate intelectuala, inclusiv din crearea unor lucrari de arta monumentala, se determina de catre platitorii venitului, persoane juridice sau alte entitati care au obligatia de a conduce evidenta contabila, prin deducerea din venitul brut a cheltuielilor determinate prin aplicarea cotei forfetare de 40% asupra venitului brut.

Impozitul se calculeaza prin aplicarea cotei de 10% asupra venitului net si se retine la sursa, de catre platitorii de venituri, la momentul platii veniturilor", se arata in ordonanta de urgenta.

Contributiile pentru veniturile din drepturi de autor vor fi retinute la sursa

Potrivit ordonantei de urgenta, CAS si CASS vor fi retinute din nou la sursa in cazul persoanelor care realizeaza venituri din drepturi de autor.

In ceea ce priveste contributiile de asigurari sociale (CAS), "persoanele fizice care realizeaza venituri din drepturi de proprietate intelectuala, din una sau mai multe surse si/sau categorii de venituri, datoreaza contributia de asigurari sociale, daca estimeaza pentru anul curent venituri nete a caror valoare cumulata este cel putin egala cu 12 salarii minime brute pe tara", prevede ordonanta.

Si in cazul contributiilor de sanatate (CASS) actul normativ prevede acelasi lucru: "persoanele fizice care realizeaza venituri din drepturi de proprietate intelectuala, din una sau mai multe surse si/sau categorii de venituri, datoreaza contributia de asigurari sociale de sanatate, daca estimeaza pentru anul curent venituri nete a caror valoare cumulata este cel putin egala cu 12 salarii minime brute pe tara".

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

FMI face o previziune negativă pentru România. Creșterea economică, revizuită în scădere
FMI face o previziune negativă pentru România. Creșterea economică, revizuită în scădere
Fondul Monetar Internaţional (FMI) a revizuit în scădere estimările privind creşterea economiei româneşti în acest an, de la 3,8% cât estima în octombrie, până la 2,8%, arată cel mai...
China folosește inteligența artificială pentru a influența alegerile din SUA
China folosește inteligența artificială pentru a influența alegerile din SUA
Potrivit unui raport recent publicat de Microsoft Threat Analysis Center (MTAC), atât China cât și Coreea de Nord intensifică eforturile de a influența procesul electoral din Statele Unite ale...
#Declaratia unica Monitorul oficial, #Declaratia unica intrat in vigoare , #impozit venit