DNA: Cocos a incercat sa ascunda mita prin chitante antedatate si un imprumut fictiv

Marti, 28 Octombrie 2014, ora 20:10
3060 citiri
DNA: Cocos a incercat sa ascunda mita prin chitante antedatate si un imprumut fictiv
Foto: romaniatv.net

Omul de afaceri Dorin Cocos a incercat sa ascunda o parte din banii primiti in dosarul Microsoft prin incheierea unui contract fictiv de imprumut si semnarea unor chitante antedatate, se arata in referatul Directiei Nationale Anticoruptie (DNA).

Potrivit DNA, in primavara anului 2009 a avut loc o intrevedere intre Dorin Cocos, primarul din Piatra Neamt, Gheorghe Stefan, fostul ministru Gabriel Sandu si alte persoane pentru a se discuta chestiuni legate de posibilitatile pe care le avea Ministerul Comunicatiilor la finalizarea contractului cu Fujitsu Siemens Computers pentru asigurarea in continuare a licentelor Microsoft.

Pentru ca asocierea de firme avand ca lider D-CON.NET AG sa castige licitatia, Dorin Cocos a pretins de la o persoana suma de 9 milioane euro, precum si bani pentru ceilalti doi oficiali, dupa cum urmeaza: Gabriel Sandu - 2.700.000 euro si 1.800.000 euro, Gheorghe Stefan - 4.000.000 euro.

Dosarul Microsoft: Cocos, Nicolae Dumitru, Gabriel Sandu si Gheorghe Stefan au fost retinuti UPDATE

In luna decembrie 2011, Dorin Cocos a mai primit de la aceeasi persoana suma de 500.000 de euro.

Ulterior, in septembrie 2014, cand au aparut in presa primele informatii despre demararea anchetei in dosarul Microsoft, Dorin Cocos i-a solicitat persoanei de la care primise banii sa semneze 21 de chitante prin care sa ateste in mod nereal ca i-a fost restituita suma de 210.000 euro.

Anchetatorii au descoperit ca acele chitantele erau antedatate si atestau in mod nereal faptul ca persoana ar fi primit de la Dorin Cocos, la anumite intervale de timp, mai multe sume de bani.

"Examinand chitantele se poate observa ca acestea sunt semnate de Cocos Dorin cu pixuri avand pasta diferita. Faptul ca chitantele erau antedatate si erau semnate cu instrumente scripturale de culoare diferita, coroborat cu imprejurarile in care Cocos Dorin i-a solicitat lui (...) semnarea chitantelor conduc in mod cert la concluzia ca cele 5 pixuri ridicate la perchezitie fusesera puse la dispozitie de Cocos Dorin pentru ca semnarea chitantelor de catre acesta sa se efectueze de asemenea cu instrumente de culoare diferita.

Modalitatea de intocmire si semnare a chitantelor denota caracterul fraudulos al acestora, intentia lui Cocos Dorin fiind aceea de a asigura o aparenta de legalitate sumelor de bani pretinse si primite pentru traficul de influenta exercitat", sustin procurorii.

Primii retinuti in Dosarul Microsoft: Cati bani ar fi luat "Niro", Cocos, "Pinalti" si fostul ministru Sandu (Video)

Contractul de imprumut semnat de Dorin Cocos, datat 3 noiembrie 2011, are ca obiect acordarea unui imprumut de 500.000 euro pe o perioada de 10 ani, cu posibilitatea prelungirii termenului prin act aditional, cu precizarea ca sumele nu sunt purtatoare de dobanda.

Potrivit DNA, conditiile contractuale vin de asemenea in sustinerea tezei privind fictivitatea acestui imprumut.

In referatul trimis in instanta, procurorii au adus ca probe declaratii ale unor martori-denuntatori, precum si interceptarea unor convorbiri purtate intre inculpati.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#Cocos Microsoft chitante, #Cocos retinut Microsoft , #Microsoft