De ce a fost condamnata Elena Udrea in dosarul "Gala Bute": Scopul educativ al pedepsei, atins doar prin privarea de libertate

Marti, 25 Iulie 2017, ora 18:50
9562 citiri
De ce a fost condamnata Elena Udrea in dosarul "Gala Bute": Scopul educativ al pedepsei, atins doar prin privarea de libertate
Foto: Arhiva Ziare.com

Scopul pedepsei aplicate Elenei Udrea poate fi atins doar prin privarea de libertate, se arata in motivarea sentintei pronuntate de Inalta Curte de Casatie si Justitie (ICCJ) in dosarul "Gala Bute".

Instanta a mai apreciat ca gravitatea faptelor comise este sporita de faptul ca atat Elena Udrea, cat si alti inculpati din dosar ocupau functii importante in stat.

"Astfel, infractiunile comise sunt de o gravitate sporita avand in vedere ca persoane detinand functii publice importante la cel mai inalt nivel - ministru, director general al Companiei Nationale de Investitii, secretar general al ministerului sau consilier personal al ministrului - s-au implicat in mecanisme infractionale pentru favorizarea anumitor operatori economici dispusi, la randul lor, sa 'restituie' un procent din sumele incasate, cu consecinta atingerii semnificative a principiului liberei concurente si insusirii, fara drept, a unor importante sume de bani folosite de inculpata Udrea Elena Gabriela in interesul sau personal sau al Organizatiei PDL Bucuresti. (...)

Scopul educativ si preventiv al pedepsei aplicate inculpatei Udrea Elena Gabriela nu poate fi atins decat prin privare de libertate, avand in vedere gradul de pericol social ridicat al faptelor comise, cuantumul deosebit de ridicat al sumelor de bani primite cu titlu de mita, calitatea in care a comis faptele - aceea de ministru, prejudiciul insemnat cauzat Ministerului Dezvoltarii Regionale si Turismului", se arata in motivare.

Conform aceleiasi surse, instanta a tinut cont la stabilirea pedepselor si de modalitatea de savarsire a infractiunilor retinute in sarcina inculpatilor, dar si de cuantumul sumelor pe care Elena Udrea este acuzata ca le-a primit ca mita.

"Nu este lipsita de relevanta nici modalitatea de savarsire a infractiunilor, schemele infractionale gandite si puse in practica de inculpati pentru a intra in posesia sumelor de bani platite de agentii economici cu titlu de mita, creandu-se aparenta unor operatiuni legale.

De asemenea, sumele de bani primite cu titlu de mita de inculpata Udrea Elena Gabriela in modalitatile descrise au un cuantum deosebit de ridicat, iar prejudiciul produs in dauna Ministerului Dezvoltarii Regionale si Turismului, ca urmare a achitarii contravalorii serviciilor de promovare a Romaniei cu ocazia evenimentului sportiv din luna iulie 2011 de la bugetul de stat, este semnificativ", se mai mentioneaza in motivare.

In individualizarea pedepsei aplicate Elenei Udrea, instanta a mai avut in vedere ca nu are antecedente penale, este integrata in societate si s-a prezentat la toate termenele de judecata, dar si ca nu a recunoscut comiterea faptelor retinute in sarcina sa.

Fostul ministru Elena Udrea a fost condamnata de ICCJ, pe 29 martie, la 6 ani de inchisoare cu executare in dosarul "Gala Bute", sentinta nefiind definitiva.

Udrea a primit cinci ani pentru luare de mita, patru ani pentru aceeasi infractiune, o pedeapsa de sase ani tot pentru luare de mita, precum si sase ani pentru abuz in serviciu. Ea a fost achitata pentru folosirea de documente ori declaratii false, inexacte sau incomplete, pentru obtinerea pe nedrept de fonduri europene. Pedepsele au fost contopite, urmand ca ea sa execute pedeapsa cea mai mare - de sase ani.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

AUR se plânge că George Simion nu are acces la comisia de control a SRI. "PNL-PSD continuă acapararea statului român"
AUR se plânge că George Simion nu are acces la comisia de control a SRI. "PNL-PSD continuă acapararea statului român"
Deputata AUR Gianina Şerban acuză că, de patru luni, Birourile permanente reunite al Camerei şi Senatului refuză, fără nicio justificare, să numească un membru al partidului în comisia...
Florin Cîțu iese la atac după tensiunile din coaliție privind candidatura lui Cătălin Cîrstoiu la Capitală. Variantele propuse de fostul premier
Florin Cîțu iese la atac după tensiunile din coaliție privind candidatura lui Cătălin Cîrstoiu la Capitală. Variantele propuse de fostul premier
Florin Cîţu, fost premier și fost lider PNL, a anunțat că sunt probleme privind „candidatura coaliţiei toxice” în persoana medicului Cătălin Cîrstoiu la Primăria Capitalei. El a...
#motivare sentinta Udrea Gala Bute, #motivare ICCJ Udrea Gala Bute, #Udrea condamnare Gala Bute , #Elena Udrea