Ati jupuit Romania! (Opinii)

Autor: Ioana Ene Dogioiu - Senior editor
Joi, 30 Octombrie 2014, ora 18:52
16660 citiri
Ati jupuit Romania! (Opinii)

Ani de zile Romania a trait paradoxul coruptiei fara corupti, asa cum in decembrie '89 am avut terorism fara teroristi.

"Se fura" era impersonalul - cupola sub care Romania a fost devalizata bucata cu bucata. Cine fura? Toti si nimeni anume. Ei bine, iata ca teroristii coruptiei capata chip si nume.

De cateva saptamani bune, DNA exact asta face - da nume si chip marii coruptii. Si nu cred ca iese cineva bine din aceasta deconspirare de proportii.

Citeam undeva ca arestarea lui Cocos ar muta presiunea de pe Ponta pe Udrea. Nu cred ca muta nimic.

La cateva ore dupa Cocos si "Pinalti", intra in arest Viorel Hrebenciuc, acolo unde fiul sau se afla deja. Amandoi intr-un dosar in care e implicat socrul lui Victor Ponta. Asta ca sa nu mai vorbesc despre potentialii infractori Andronescu si Mihailescu, aparati inca de urmarirea penala, la fel ca si Dan Nica.

Nu cred ca un scandal il sterge pe altul, ci fiecare constituie inca o piesa din imensul puzzle al jupuirii acestei tari.

Dimensiunile jafului sunt inspaimantatoare. Hrebenciuc punea la cale, cu ajutorul lui Ilie Sarbu, potrivit procurorilor DNA, retrocedarea ilegala a, practic, tuturor padurilor din Bacau, in valoare de sute de milioane de euro.

In dosarul Microsoft, ministri de mai toate culorile politice consimteau la pagubirea bugetului cu alte zeci de milioane de euro.

Este pe cale sa izbucneasca EADS, dosar cu un prejudiciu care se anunta record, de 9 cifre. Adaugati CFR, adaugati toate dosarele baronilor. Adaugati dosarul Voiculescu. Si cate or mai sta sa explodeze.

Sunt sume ametitoare si ele tot reprezinta doar varful icebergului. Dar sunt emblematice si dau un ordin de marime pentru marea coruptie.

Asa a fost jefuita, jupuita sistematic Romania.

Dar nu numai sumele socheaza. E teribila marea infratire. Hora marii coruptii este transpartinica si in ritmul ei dracesc calca in picioare orice adversitati de parada. Bittner i-a predat stafeta lui Cocos, afacerea a ramas aceeasi, metodele si ele. Si in Microsot, si, se pare, in EADS, ministrii PSD au transmis patentul furtului celor din PDL, poate si PNL, vom vedea.

Nicolae Dumitru "Niro" a fost partener de afaceri cu cuplul Cocos - Udrea, dar si familia Ponta extinsa, cu socru cu tot, sta in complexul rezidential construit de acelasi Niro. O mare si pana nu demult fericita famiglia fara culoare politica, dar cu interese comune.

Si mai e ceva. Daca ma uit la dosarul Microsoft, de exemplu, exista un aer dezarmant de derizoriu.

Nu vedem acolo scheme financiare ametitoare, inginerii sofisticate, imaginatie, tehnica. Vedem un furt primitiv. Licitatii trucate, spaga disimulata in contracte de consultanta, folosirea unor firme off shore, bani carati cu geanta.

Iar cand au simtit strangerea latului, unii si-au descarcat constiinta la DNA sifonand cu spor, altii au intrat in panica si au incercat sa stearga urmele la fel de primitiv, cu chitante antedatate si tot felul de smecherii cu pixuri colorate.

Cred ca de aici putem trage doua concluzii. Pe de-o parte, faptul ca marii papusari ai marii coruptii sunt de fapt niste rudimentari. Nu maestri ai cifrelor si afacerilor, ci niste gainari ajunsi in pozitii de forta. Vi-l aduceti aminte pe SOV, fost gestionar prins cu hotia in vremea lui Ceausescu si ajuns apoi mare oligarh roman? Nivelul e acelasi. Multa aroganta, mult tupeu, smecherie, dar la un nivel bazal.

De unde acest tupeu nemasurat? Cred ca din sentimentul impunitatii. Ani de zile acesti oameni pur si simplu nu si-au pus problema ca ar putea fi cu adevarat investigati. De aceea, si minima prudenta pana in ultimul moment, de aceea amestecarea copiilor. Nu ma astept ca in EADS sa vedem in esenta altceva.

Asadar, ani de zile la butoanele masinariei de muls Romania au fost mai mult niste gainari marunti, de fapt. Niste smecherasi de anvergura intelectuala a unor smenari de prin Obor care traiau cu convingerea imunitatii totale, iar cand ea s-a prabusit au intrat in fibrilatii fatale.

Asta pe de-o parte poate fi datator de speranta, pentru ca sporesc sansele dezactivarii acestor retele de carton.

Pe de alta parte, insa, este inspaimantator, pentru ca arata un nivel extrem de scazut. Derizoriu.

Înalta Curte a validat Alianța Dreapta Unită. USR, PMP și Forța Dreptei vor putea candida pe liste comune la alegerile europarlamentare
Înalta Curte a validat Alianța Dreapta Unită. USR, PMP și Forța Dreptei vor putea candida pe liste comune la alegerile europarlamentare
Înalta Curte de Casație și Justiție a validat, marți, 19 martie, alianța electorală Dreapta Unită USR – PMP – Forța Dreptei, admițând contestația făcute de cele 3 formațiuni...
Cherecheș, extrădat din Germania. Fostul primar din Baia Mare este adus cu mașina în România
Cherecheș, extrădat din Germania. Fostul primar din Baia Mare este adus cu mașina în România
Fostul primar al municipiului Baia Mare Cătălin Cherecheş a fost preluat din Germania şi se află în drum spre România, pentru executarea pedepsei cu închisoarea, fiind condamnat la cinci...
#dosar licente Microsoft, #mafia retrocedarilor Viorel Hrebenciuc, #dosar EADS, #coruptie Romania , #DNA
Comentarii
Poza ORD cel adevarat
ORD cel adevarat
rank 5
Un articol corect, fara putere de contrazicere, Cinste autoarei !