DNA cere urmarirea penala a 9 fosti ministri: Luare de mita, trafic de influenta, spalare de bani

Vineri, 26 Septembrie 2014, ora 16:34
29934 citiri
DNA cere urmarirea penala a 9 fosti ministri: Luare de mita, trafic de influenta, spalare de bani
Foto: luju.ro

DNA vrea inceperea urmaririi penale in cazul a noua fosti ministri in dosarul licentelor Microsoft, adresandu-se in acest sens Parlamentului Romaniei, Presedintiei si Parlamentului European pentru incuviintarea demararii procedurilor.

Procurorul sef al Directiei Nationale Anticoruptie, Laura Codruta Kovesi, a transmis procurorului general al Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie referatul in vederea sesizarii Senatului, respectiv a Camerei Deputatilor pentru formularea cererii de efectuarea urmaririi penale fata de urmatorii: Ecaterina Andronescu, Valerian Vreme, Serban Mihailescu, Sandu Gabriel, Dan Nica, Adriana Ticau, Daniel Funeriu, Alexandru Athanasiu si Mihai Tanasescu.

Noi audieri in dosarul licentelor Microsoft: Un ministru din Guvernul Ponta, chemat la DNA (Video)

Astfel, Ecaterina Andronescu, in prezent senator, fost ministru al Educatiei si Cercetarii in perioada 28 decembrie 2000-19 iunie 2003; 22 decembrie 2008 - 1 octombrie 2009; ministrul Educatiei, Cercetarii si Inovarii in perioada 2008-2012, este cercetata sub aspectul savarsirii infractiunilor de abuz in serviciu, luare de mita, trafic de influenta si spalare de bani, in perioada in care avea calitatea de ministru.

Valerian Vreme, actual deputat, ministrul Comunicatiilor si Societatii Informationale in perioada septembrie 2010 - februarie 2012, este cercetat sub aspectul savarsirii infractiunii de abuz in serviciu in perioada in care avea calitatea de ministru.

Serban Mihailescu, actual senator, fost ministru coordonator al SGG in perioada decembrie 2000 - octombrie 2003, este cercetat sub aspectul savarsirii infractiunilor de instigare la abuz in serviciu, trafic de influenta si spalare de bani in perioada in care avea calitatea de ministru.

Dan Nica, in prezent europarlamentar, fost ministru al Comunicatiilor si Tehnologiei Informatiei, in perioada 2000 - iulie 2004, este cercetat sub aspectul savarsirii infractiunilor de abuz in serviciu, luare de mita, trafic de influenta si spalare de bani.

Conducerea Microsoft Romania, chemata la DNA (Video)

DNA cere declansarea urmarii penale si fata de Adriana Ticau, ministru al Comunicatiilor si Tehnologiei Informatiei in perioada iulie-decembrie 2004, pentru savarsirea infractiunilor de abuz in serviciu, luare de mita, trafic de influenta, spalare de bani.

Gabriel Sandu, ministru al Comunicatiilor si Societatii Informationale in perioada decembrie 2008 - septembrie 2010, ar urma sa fie urmarit penal pentru savarsirea infractiunilor de abuz in serviciu, luare de mita, trafic de influenta si spalare de bani.

Daniel Funeriu, ministru al Educatiei si Cercetarii in perioada 2009 - 2012, este cercetat pentru savarsirea infractiunii de abuz in serviciu.

Alexandru Athanasiu, ministru al Educatiei si Cercetarii in perioada 2003 - 2005 este cercetat pentru savarsirea infractiunilor de abuz in serviciu, luare de mita, trafic de influenta si spalare de bani.

Dosarul licentelor Microsoft Eugen Bejinariu, audiat: A negat ca ar fi luat spaga

Mihai Tanasescu, ministru al Finantelor Publice in perioada 2000 -2004, este certatat pentru savarsirea infractiunilor de abuz in serviciu, luare de mita, trafic de influenta si spalare de bani.

Si-au impartit 20 de milioane de dolari

Potrivit referatului DNA, "au fost obtinute probe din care rezulta ca ministrii Nica Dan, Mihailescu Petru Serban, Adriana Ticau, Athanasiu Alexandru, Tanasescu Mihai Nicolae si Gabriel Sandu si-au exercitat cu rea credinta atributiile de serviciu, determinand incheierea contractului cadru de licentiere din 15.04.2004 in conditii oneroase pentru bugetul de stat, asigurand posibilitatea deturnarii unui discount de circa 47% acordat de Microsoft in considerarea Guvernului Romaniei, si implicit permitand plata unor comisioane catre persoanele implicate".

Procurorii DNA sustin ca au indicii ca "persoanele mai sus mentionate au pretins si primit sume de bani pentru a-si exercita in mod defectuos atributiile de serviciu si pentru a-si exercita influenta asupra altor persoane in vederea favorizarii firmei Fujitsu Siemens Computers in legatura cu incheierea si derularea contractului de licentiere Microsoft".

Dosarul licentelor de milioane de euro: Fost secretar de stat audiat la DNA

"Din cercetarile efectuate rezulta ca din cele 54 milioane USD achitate de Guvernul Romaniei in baza contractului cadru si a extensiei din luna noiembrie 2004, suma de 20 milioane USD reprezinta comisioane pretinse de persoanele implicate in derularea proiectului din cadrul Guvernului Romaniei, din ministerele si societatilor implicate", se mai arata in referatul trimis de procurorul sef al DNA Parlamentului.

Alti doi fosti ministri, Daniel Funeriu si Gabriel Sandu, au incheiat si derulat contractul de inchiriere de licente Microsoft de tip Enterprise Agreement Subscription cu consortiul D-CON.NET (MCSI MS-EAS) "prin incalcarea dispozitiilor legale privind achizitiile publice, fara a exista o fundamentare din punct de vedere economic si tehnic, in scopul de a favoriza anumite firme", arata DNA.

Legat de cei doi, procurorii afirma ca "exista indicii in sensul ca valoarea produselor si a serviciilor a fost supraestimata pentru ca a inclus si comisioanele pretinse de persoanele implicate in semnarea si derularea contractelor".

Supraestimare, supraevaluare, preturi de achizitie exagerate, mita adusa in numerar in tara

Procurorii DNA descriu si mecanismul prin care a fost fraudat bugetul de stat, cel mai adesea prin trucarea licitatiilor, unde erau acceptate ofertele care prezentau preturi umflate.

In cercetarile efectuate cu privire la Programul "Sistem Educational Informatizat" (SEI), privind dotarea unitatilor de invatamant cu laboratoare informatizate, cu o valoare estimata de 200 milioane dolari, "preturile de achizitie a solutiilor software nu sunt fundamentate si depasesc preturile pietei, nu exista specificatii clare ale produselor achizitionate, iar lipsa unor licitatii reale a dus la preturi de achizitie exagerate, atat pentru echipamente, cat si pentru software".

Procurorii arata ca "s-a urmarit de fapt favorizarea firmei Siveco si a firmelor colaboratoare, in conditiile in care specificatiile tehnice ale livrabilelor din caietele de sarcini conduceau catre firma IBM sau Compaq, iar specificatiile tehnice pentru software catre firma Siveco. Achizitiile in cadrul Programului SEI au fost efectuate la preturi cu pana la 50% mai mari".

"Probele administrate in cauza au demonstrat existenta unui mecanism care urmarea crearea unui profit cat mai mare in firmele subcontractante, profit din care erau scoase, prin intermediul unor companii off-shore, sumele de bani necesare platii mitelor, prin intermediul unor contracte de servicii fictive.

Sumele de bani cu titlu de mita erau platite fie prin transferuri bancare in firmele nominalizate de persoanele care reprezentau autoritatea contractanta, fie erau scoase in numerar din bancile din afara teritoriului Romaniei si aduse tot in numerar in tara folosind diferiti intermediari, toate acestea facandu-se in scopul ascunderii sursei veniturilor", mai arata referatul DNA.

A.V.

Medicul Cătălin Cîrstoiu, propunerea PSD-PNL pentru Primăria Capitalei, a ajuns la Guvern pentru a discuta cu liderii coaliției. Ședințe la PNL și PSD București
Medicul Cătălin Cîrstoiu, propunerea PSD-PNL pentru Primăria Capitalei, a ajuns la Guvern pentru a discuta cu liderii coaliției. Ședințe la PNL și PSD București
Medicul Cătălin Cîrstoiu a ajuns, marți, 19 martie, la Palatul Victoria pentru a discuta cu liderii coaliţiei, acesta urmând să fie anunţat oficial drept candidat al celor două partide la...
Conducerile PSD și PNL, discuții cu consilierii municipali pe amendamente la bugetul Capitalei. Se cere o dezbatere în Consiliul General SURSE
Conducerile PSD și PNL, discuții cu consilierii municipali pe amendamente la bugetul Capitalei. Se cere o dezbatere în Consiliul General SURSE
Conducerile PNL şi PSD Bucureşti vor avea o întâlnire, marţi, 19 martie, cu consilierii municipali social-democraţi şi liberali pentru a cere convocarea unei şedinţe de Consiliu General...
#DNA noua ministri urmarire penala, #DNA noua ministri Microsoft, #DNA urmarire ministri licente , #DNA
Comentarii