Dosarul Microsoft: Cocos, Nicolae Dumitru, Gabriel Sandu si Gheorghe Stefan au fost retinuti UPDATE

Marti, 28 Octombrie 2014, ora 02:22
24173 citiri
Dosarul Microsoft: Cocos, Nicolae Dumitru, Gabriel Sandu si Gheorghe Stefan au fost retinuti UPDATE
Foto: Digi 24

Oamenii de afaceri Dorin Cocos, fostul sot al Elenei Udrea, si Nicolae Dumitru, patronul grupului "Niro" din care face parte si complexul comercial "Dragonul Rosu", precum si Gabriel Sandu, fost ministru al Comunicatiilor in Guvernul Boc, au fost retinuti, luni seara, de procurorii DNA, in dosarul Microsoft.

Ei urmeaza sa fie prezentati, marti, unui complet de la Inalta Curte, procurorii urmand sa ceara arestarea preventiva pentru 30 de zile in cazul celor trei.

Gabriel Sandu a fost primul pentru care s-a anuntat masura retinerii. El a fost ministru al Comunicatiilor si Societatii informationale in perioada decembrie 2008-septembrie 2010. Potrivit unui comunicat al DNA, Sandu este acuzat de luare de mita in forma continuata (doua acte materiale) si spalare de bani.

In jurul orei 22:40, procurorii DNA au emis mandat de retinere si pe numele omului de afaceri Dorin Cocos, informeaza B1 TV. Potrivit procurorilor DNA, Cocos este acuzat de trafic de influenta si spalare de bani si ca el ar fi fost cel care a intermediat mita ce ar fi ajuns la ministrul Gabriel Sandu.

La ora 22:45, cei doi au fost scosi din sediul DNA incatusati pentru a fi dusi la Politia Capitalei. Ei nu au raspuns la intrebarile jurnalistilor.

In jurul orei 01:00 a primit mandat de retinere si omul de afaceri Nicolae Dumitru. Potrivit DNA, si el este acuzat de infractiunile de trafic de influenta si spalare de bani.

UPDATE ora 06:00 - Primarul municipiului Piatra Neamt, Gheorghe Stefan, inca mai era audiat, la ora 02:00. Mandatul sau de retinere a fost emis la 06:00 marti dimineata, el fiind acuzat de trafic de influenta si spalare de bani.

Dosarul Microsoft: Cocos, Nicolae Dumitru si Gabriel Sandu, la DNA. "Pinalti", pregatit sufleteste sa fie retinut

Valoarea mitei in acest dosar in care sunt implicati numerosi oameni de afaceri dar si 9 fosti ministri se ridica la 60 de milioane de dolari.

Cel mai putin a stat la audieri fostul ministru Gabriel Sandu, el fiind adus la sediul DNA aproape de ora 13:00. Acolo erau deja, de la ora 9 dimineata, oamenii de afaceri Dorin Cocos si Nicolae Dumitru, dar si primarul din Piatra Neamt, Gheorghe Stefan, care fusese adus in jurul orei 11:00.

Pe data de 16 octombrie, locuintele lui Dorin Cocos si Nicolae Dumitru au fost perchezitionate, in cadrul unei actiuni de mare amploare in care s-au facut in total 55 de perchezitii, care i-au vizat si pe Dinu Pescariu, Remus Truica, Catalin Harnagea, fost sef SIE, si Claudiu Florica, fost sef al Fujitsu in Romania, denuntator in dosarul licentelor.

Cine este Dorin Cocos. Firme, dosare, avere, Elena Udrea

Martor in dosar: Dorin Cocos a primit "opt-noua" milioane de euro

Potrivit unui martor din dosarul Microsoft, Dorin Cocos ar fi fost beneficiarul a "opt-noua" milioane de euro si, impreuna cu Dinu Pescariu si Gheorghe Stefan "Pinalti", ar fi dat mita unor persoane care au influentat anumite decizii ale ministrilor din Guvernul Emil Boc.

Tot ei s-ar fi ocupat de deschiderea unor conturi la banci din strainatate, prin care erau virate aceste mite.

Fosta sa sotie, candidatul la presedintie Elena Udrea, a declarat ca nu crede ca Dorin Cocos este implicat in dosarul Microsoft. Intrebata daca a discutat vreodata cu acesta despre presiunile pe care ar fi incercat sa le faca in Guvern, Udrea a subliniat ca nu au abordat niciodata acest subiect, pentru ca nu era interesata, in general, de afacerile sale.

Udrea, despre implicarea lui Cocos in Microsoft: Spun ce a spus si presedintele despre fratele sau

Televiziunile de stiri au relatat ca Dorin Cocos ar fi intervenit pe langa membri ai Guvernului Boc, in perioada in care Elena Udrea era ministru al Turismului.

Scandalul Microsoft

DNA a cerut, in septembrie, avize pentru urmarirea penala a noua fosti ministri - senatorii Serban Mihailescu si Ecaterina Andronescu, deputatul Valerian Vreme, europarlamentarul Dan Nica, Daniel Funeriu, Alexandru Athanasiu, Mihai Tanasescu, Gabriel Sandu si Adriana Ticau.

Dosarul Microsoft Perchezitii la denuntator. Cocos, Dinu Pescariu si un fost director SIE, vizati si ei

Acestia sau membri ai schemei infractionale din care faceau parte ar fi reusit sa incaseze 20 de milioane de euro din suma de 54 de milioane de euro pe care Guvernul i-a alocat cumpararii de licente Microsoft.

Potrivit DNA, fostii ministri Dan Nica, Serban Mihailescu, Ticau Adriana, Alexandru Athanasiu, Mihai Tanasescu si Sandu Gabriel "si-au exercitat cu rea-credinta atributiile de serviciu, determinand incheierea contractului cadru de licentiere din 15.04.2004 in conditii oneroase pentru bugetul de stat, asigurand posibilitatea deturnarii unui discount de circa 47% acordat de Microsoft in considerarea Guvernului Romaniei, si implicit permitand plata unor comisioane catre persoanele implicate".

Diana Șoșoacă spune că a fost filmată la duș: "Dacă nu-mi dau demisia din funcţie de senator vor da filmări intime"
Diana Șoșoacă spune că a fost filmată la duș: "Dacă nu-mi dau demisia din funcţie de senator vor da filmări intime"
Senatoarea Diana Șoșoacă susține că a primit amenințări și este hărțuită, cu scopul de a-și prezenta demisia. Ea pretinde chiar că e șantajată cu filmări compromițătoare cu ea,...
ICCJ dezbate contestația depusă de Alianţa Dreapta Unită, după ce Biroului Electoral Central a respins protocolul său de constituire
ICCJ dezbate contestația depusă de Alianţa Dreapta Unită, după ce Biroului Electoral Central a respins protocolul său de constituire
Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie va dezbate marţi contestaţia depusă de Alianţa Dreapta Unită la decizia Biroului Electoral Central de respingere a protocolului său de constituire....
#Cocos retinut Microsoft, #Cocos arest Microsoft, #Cocos DNA Microsoft, #Niro Cocos dosar Microsoft , #DNA