Dosarul Microsoft la final: DNA cere inchisoare cu executare pentru Cocos, Niro, Pinalti si Sandu (Video)

Miercuri, 09 Martie 2016, ora 12:05
5402 citiri
Dosarul Microsoft la final: DNA cere inchisoare cu executare pentru Cocos, Niro, Pinalti si Sandu (Video)
Foto: Arhiva Ziare.com

Dosarul Microsoft se apropie de final, iar DNA a cerut, miercuri, la Inalta Curte de Casatie si Justitie (ICCJ), inchisoare cu executare pentru toti cei patru inculpati, si anume oamenii de afaceri Dorin Cocos si Nicolae Dumitru - zis Niro, fostul ministru al Comunicatiilor Gabriel Sandu si fostul primar din Piatra Neamt Gheorghe Stefan - zis Pinalti.

Procurorii au mai solicitat si confiscarea speciala a 16 milioane de euro, bani pe care DNA spune ca inculpatii i-au obtinut ilegal, potrivit News.ro. Este vorba despre cate doua milioane de euro de la Cocos si Sandu, 7,5 milioane de dolari si doua milioane de euro de la Nicolae Dumitru si patru milioane de euro de la Gheorghe Stefan.

Totodata, miercuri dimineata au fost audiati la instanta suprema Dorin Cocos si Gheorghe Stefan, ai caror avocati si-au sustinut pledoariile finale in apararea clientilor lor, transmite Digi 24.

Procurorul de caz al DNA, prezent la termenul de judecata, a cerut instantei condamnarea celor patru la inchisoare cu executare. Procurorul a solicitat, totusi, ca instanta sa tina cont de faptul ca trei dintre inclupati - respectiv Cocos, Niro si Sandu, acuzati de trafic de influenta si spalare de bani - si-au recunoscut in totalitate faptele, asa ca pot beneficia de procedura simplificata.

Dosarul Microsoft: Cocos, Sandu si Niro si-au recunoscut faptele pentru o pedeapsa mai mica

Judecatorii au fost de acord, asa ca oamenii de afaceri si fostul ministru ar putea beneficia de reducerea cu o treime din pedepsele ce urmeaza sa fie dispuse de instanta suprema. Pedeapsa maxima pentru infractiunile de care sunt acuzati este de 7 ani de inchisoare.

DNA nu a formulat aceeasi cerere si in cazul fostului edil din Piatra Neamt, care nu a recunoscut pe deplin acuzatiile anchetatorilor anticoruptie.

Instanta suprema a finalizat judecarea pe fond a dosarului Microsoft, urmand sa anunte data la care va prezenta pedepsele stabilite.

Cocos, Sandu si Dumitru si-au recunoscut faptele din dosar inca din luna octombrie a anului trecut, cand le-au povestit judecatorilor cum s-a facut traficul de influenta si cum s-au incasat comisioanele dupa achizitionarea licentelor Microsoft de catre Ministerul Comunicatiilor. Instanta a admis inca de atunci solicitarea celor trei de aplicare a procedurii simplificate.

Pe de alta parte, Gabriel Sandu, ministru al Comunicatiilor in perioda decembrie 2008 - septembrie 2010, le-a spus la acea vreme magistratilor ca recunoaste acuzatiile de luare de mita si spalare de bani, insa a sustinut ca toti banii pe care i-a luat au ajuns la partidul din care facea parte, PDL, pentru finantarea campaniei electorale. Gabriel Sandu a facut atunci o declaratie memorabila, spunand ca a fost "cel mai prost ministru din istoria Romaniei".

Gabriel Sandu, declaratie soc in instanta: Am fost cel mai prost ministru din istoria Romaniei

Acuzatiile DNA

Potrivit DNA, Dorin Cocos ar fi pretins si primit noua milioane de euro de la oamenii de afaceri Claudiu Florica si Dinu Pescariu, pentru ca, prin intermediul Elenei Udrea, ministrul Turismului si vicepresedintele al PDL la acea vreme, sa se asigure ca firmele sustinute de cei doi semneaza si deruleaza contractul de licentiere Microsoft incheiat cu Ministerul Comunicatiilor.

De asemenea, procurorii au aratat ca Dorin Cocos ar mai fi cerut 17,5 milioane de euro pentru el, Gheorghe Stefan si Gabriel Sandu, pentru a interveni in achizitionarea dreptului de folosire a licentelor Microsoft.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Iohannis merge la Bruxelles. Subiectele fierbinți aflate pe agenda reuniunii liderilor europeni
Iohannis merge la Bruxelles. Subiectele fierbinți aflate pe agenda reuniunii liderilor europeni
Preşedintele Klaus Iohannis va participa miercuri şi joi, 17-18 aprilie, la reuniunea extraordinară a Consiliului European care va avea loc la Bruxelles. Şeful statului va participa, de...
Surpriza celui mai recent sondaj de opinie: Nicușor Dan pierde prima poziție în lupta pentru Primăria Capitalei
Surpriza celui mai recent sondaj de opinie: Nicușor Dan pierde prima poziție în lupta pentru Primăria Capitalei
Candidatul PPUSL la Primăria Capitalei Cristian Popescu - Piedone este cotat cu 38% din voturi, Nicuşor Dan -cu 27%, iar candidatul PSD-PNL Cătălin Cîrstoiu, cu 23%, relevă datele unui Sondaj...
#dosar Microsoft final, #inchisoare executare Microsoft , #DNA