Morala Microsoft: Poftiti la spovendanie si scapati mai ieftin!

Autor: Ioana Ene Dogioiu - Senior editor
Sambata, 26 Martie 2016, ora 11:51
5391 citiri
Morala Microsoft: Poftiti la spovendanie si scapati mai ieftin!

Vad o mare nemultumire provocata de pedepsele, deocamdata nedefinitive, pronuntate de judecatori in dosarul Microsoft, cuprinse intre 1 an si 6 luni cu suspendare si 3 ani cu executare.

Cu asemenea pedepse combatem noi coruptia? Raspunsul o sa vi se para paradoxal: da, si asa!

Pedepsele par intr-adevar foarte mici, dar putini dintre nemultumiti iau in calcul doua aspecte procedurale foarte importante atunci cand a fost stabilita sentinta.

In primul rand, aproape toti inculpatii si-au recunoscut vina si au optat pentru procedura simplificata. Beneficiul pentru aceasta strategie este reducerea din start a pedepsei cu o treime.

In plus, din cate se stie, cei cu pedepsele cele mai mici au facut denunturi consistente care au stat la baza altor dosare importante. Cunoastem de exemplu ca Dorin Cocos a fost un "scriitor" extrem de prolific la intalnirile cu procurorii, iar un efect al operei sale este de exemplu dosarul ANRP 1.

Gheorghe Stefan Pinalti s-a spovedit cel mai tarziu si cel mai putin, de aceea, probabil il si vedem cu cea mai mare pedeapsa.

Si pentru ca tot suntem aici cred ca trebuie sa clarificam o legenda urbana destul de raspandita: un denunt care sa determine un tratament mai bland nu este o simpla foaie de hartie pe care sa scrii ce-ti trece prin cap, eventual ce ti se dicteaza, dupa cum afirma terifiatii "guantanamizarii".

Un denunt adevarat inseamna pe langa dezvaluirea propriu-zisa si o serie de probe in sprijinul ei: date, acte, numar de conturi etc. care sa se si confirme. Simpla delatiune "chioara" nu are valoare, ba chiar se poate lasa si cu dosar penal pentru denunt calomnios.

Asadar, lotul Microsoft este dovada vie a avantajelor pe care le are un inculpat atunci cand colaboreaza pe deplin. Si intr-adevar in fata unei asemenea demonstratii nu ma mir deloc cum diversi puscariabili si aliatii lor au rectionat furibund. Unde mai pui ca in acelasi dosar denuntatorii Florica si Pescariu au scapat de tot?

Traian Basescu a afirmat ca stia de afacerea Microsoft din 2012, deci inainte de denunturile celor doi. E bine ca recunoaste. Eu sunt tentata sa spun ca stia de si mai multa vreme, adica cel putin de prin 2010.

In orice caz, una din doua. Ori erau la dosar toate datele necesare cel putin inca din 2012, dar el a fost tinut la sertar de procurorii dlui Morar (atunci sef DNA), ori lucrurile s-au clarificat abia dupa denunturile lui Florica si Pescariu deci, intr-adevar, marturiile lor au fost esentiale si au justificat tratamentul penal de care au beneficiat. Cum e?

Da, printr-un tratament avantajos pentru cei care colaboreaza pe deplin cu instanta, combati coruptia si crima organizata. Este o strategie noua doar pentru Romania, pentru ca practica penala din cele mai multe tari o include de multa vreme si eficienta ei a reprezentat un model pentru legiuitorul roman.

Deci poftiti la spovendanie si scapati mai ieftin!

Mai importante decat pedepsele mi se par confiscarile dispuse, in total 16 milioane de euro, deocamdata, pentru ca nu avem o hotarare defintiva. Ca pana la urma Pinalti, Cocos & Co vor sta mai mult sau mai putin in puscarie are doar o valoare simbolica. Recuperarea acestor bani ar insemna insa cu adevarat un castig important pentru bugetul Romaniei.

Din pacate, asta nu mai tine de DNA. Procurorii indisponibilizeaza, instanta dispune, insa ANAF trebuie sa puna in aplicare. Si Laura Codruta Kovesi a atras atentia in aproape fiecare interventie publica asupra faptului ca Fiscul nu isi face treaba, asa cum ar trebui.

Mi se pare de un cinsim extrem sa acuzi procurorii pentru ca o alta institutie a statului isi bate joc de munca lor, asa cum face fostul presedinte Basescu, dar in materie de cinism nu cred ca dl Basescu are mare concurenta. Sa-l vezi pe Traian Basescu, cuscrul lui Gheorghe Ionescu, vorbind de grupul de la Monaco mi se pare o ironie fara margini.

Agentia nationala de administrare a bunurilor indisponibilizate, creata pe hartie inca din toamna, este inca in chinurile facerii la Ministerul Justitiei. Ea ar trebui sa schimbe total lucrurile in aceasta materie.

Deci pana la urma cred ca e cazul sa nu tot strambam din nas: scopul esential nu mi se pare sa tii la beci niste oameni, ci sa opresti cat mai multe retele folosind informatiile din interiorul lor si sa recuperezi prejudiciile.

Boloş, despre taxa pe boală: "Cel care stă în concediu medical primeşte mai mulţi bani decât atunci când este la serviciu"
Boloş, despre taxa pe boală: "Cel care stă în concediu medical primeşte mai mulţi bani decât atunci când este la serviciu"
Ministrul de Finanţe Marcel Boloş a explicat, joi, 28 martie, că numărul mare de concedii medicale nu asigură sustenabilitatea bugetului asigurărilor sociale. Declarația vine în...
Membru USR, agresat când strângea semnături, în București: ”Au rupt câteva liste, noi vom strânge şi mai multe”
Membru USR, agresat când strângea semnături, în București: ”Au rupt câteva liste, noi vom strânge şi mai multe”
USR anunţă că, miercuri, un membru USR a fost agresat în timp ce strângea semnături în zona Lujerului din Sectorul 6, Bucureşti. ”Ieri, un membru USR a fost agresat în timp ce...
#sentinte dosar Microsoft, #bani recuperati Cocos licente Microsoft, #denunturi dosar Microsoft DNA , #DNA