Noi dezvaluiri din dosarul Microsoft: Ponta, Adrian Nastase si Dorin Cocos ar fi implicati

Marti, 30 Septembrie 2014, ora 16:40
25915 citiri
Noi dezvaluiri din dosarul Microsoft: Ponta, Adrian Nastase si Dorin Cocos ar fi implicati

Noi dezvaluiri facute in dosarul licentelor Microsoft sugereaza ca nume grele de pe scena politica ar fi implicate intr-unul dintre cele mai mari scanadaluri de coruptie la nivel inalt. Printre acestea se numara cel al premierului Victor Ponta, al fostului prim-ministru Adrian Nastase sau al senatorului PSD Mircea Geoana.

Potrivit declaratiei unui martor din dosarul instrumentat de DNA obtinuta de presa, Claudiu Florica, directorul Fujitsu Siemens, ar fi incercat sa faca presiuni in 2004 asupra lui Victor Ponta, care la acea vreme era sef al Corpului de Control al premierului Adrian Nastase, transmite Digi 24.

Claudiu Florica ar fi incercat sa il convinga pe Ponta sa faca demersuri pentru ca statul sa incheie din nou contracte cu Fujitsu Siemens, iar firma concurenta ce castigase contractul informatizarii scolilor, Siveco, sa fie obligata sa il cesioneze in favoarea companiei lui Florica.

Dosarul Microsoft: Prima reactie a lui Victor Ponta

Martorul mai sustine ca seful Fujitsu Siemens ar fi incercat sa il determine pe Ponta sa faca o ancheta la Ministerul Educatiei, in urma careia statul sa semneze contractul de 110 milioane de dolari cu firma condusa de cel dintai.

"Claudiu Florica s-a intalnit cu Victor Ponta care avea la acea vreme functia de sef al Corpului de Control al premierului Adrian Nastase si a incercat sa-l determine pe Victor Ponta sa demareze o ancheta a Corpului de Control la sediul Ministerului Educatiei si prin aceasta presiune sa oblige practic, firma Siveco sa reintroduca firmele protejate de Claudiu Florica in cele doua extensii de contract, una in valoare de 20 milioane de dolari si cealalta de 96 milioane de dolari, semnate in timpul guvernarii PSD", a precizat martorul, declaratie inclusa de DNA in cererea de ridicare a imunitatii a unor demnitari.

In schimbul sprijinului oferit de actualul premier, Fujitsu Siemens ar fi dotat sediul Tineretului Social Democrat (TSD) cu computere.

"In schimbul acestei sustineri din partea lui Victor Ponta, Fujitsu Siemens Computers a dotat sediul Tineretului Social Democrat cu calculatoare Fujitsu Siemens in baza unei donatii facuta prin partenerii Fujitsu Siemens Computers, de la acea data", a mai spus martorul.

In plus, ulterior plecarii de la guvernare a PSD, Florica ar fi incercat sa ceara acelasi lucru de la ministri PDL.

"In decembrie 2004, dupa schimbarea partidului de guvernamant ca urmare a alegerilor ce au avut loc, Claudiu Florica fiind in relatii personale directe cu diversi membri ai Partidului Democrat, cum ar fi Romeo Raicu, Mihai Stanisoara, Victor Blaga, Rasvan Toader si-a reluat campania de atac la adresa firmei Siveco si a solicitat si noilor ministri reincluderea firmelor FSC, Net Consulting si Softwin, firme pe care le controla in mod indirect, in acest proiect, dar fara succes", a mai dezvaluit acesta.

"Persoanele implicate in trafic de influenta si luare de mita in acest contract sunt Adrian Nastase, prim - ministru in perioada 2000 - 2004, Alexandru Bittner care intermedia plata mitelor catre Adrian Nastase in acea perioada, Remus Truica, seful Cancelariei Primului - ministru in acea perioada, Victor Ponta, seful Corpului de Control al Premierului in acea perioada, Ecaterina Andronescu - ministru al Educatiei 2000 - 2004, Cristina Ghitulica - sef de cabinet la Ecaterina Andronescu in perioada 2000 - 2004, Mihnea Costoiu - secretar general al ministerului in acea perioada", arata martorul.

Printre persoanele mentionate de acesta se mai numara "Traian Ionescu - director in Ministerul Educatiei, Valentin Cotarta - director in cadrul Ministerului Educatiei, Gheorghe Dinu - consilier al ministrului Ecaterina Andronescu, Mihai Tanasescu - ministrul finantelor la acea perioada, Enache Jiru - secretar de stat in Ministerul Finantelor, Dan Nica - ministru MCTI, precum si ministrii PD numiti dupa Ecaterina Andronescu si anume, Alexandru Athanasiu, Mircea Miclaus si ulterior, Andrei Marga".

Martorul face referire si la persoane cu functii de conducere in cadrul unor mari companii din Romania, printre care Siveco, Compaq, IBM Romania, HP Romania, Softwin si altele.

Adrian Nastase si-a pus semnatura

De asemenea, in referatul DNA se face referire la Adrian Nastase, care ar fi aprobat semnarea contractului.

Mai exact, la data de 4 septembrie 2003, Adrian Nastase a aprobat un memorandum privind "Parteneriatul strategic intre Guvernul Romaniei si Microsoft", potrivit referatului DNA citat de Romania Libera.

Acesta i-a permis ministrului Comunicatiilor de la acea vreme, Dan Nica, sa semneze o scrisoare de intentie transmisa companiei Microsoft de catre Guvern.

DNA cere urmarirea penala a 9 fosti ministri: Reactia Microsoft

Memorandumul a fost initiat de Dan Nica si avizat de ministrul Integrarii Europene din 2003, Hildegard Puwak, de ministrul Afacerilor Externe Mircea Geoana, si de ministrul pentru coordonarea Secretariatului General al Guvernului, Serban Petru Mihailescu.

Totodata, Realitatea TV relateaza ca omul de afaceri Dorin Cocos, fostul sot al Elenei Udrea, ar fi primit mita 8-9 milioane de euro, in timp ce Gheorghe Stefan, primarul din Piatra Neamt zis "Pinalti", si fostul ministru al Comunicatiilor Gabriel Sandu ar fi luat cate trei milioane de euro fiecare.

Ecaterina Andronescu, mita in bani si calculatoare

Totodata, in referatul DNA se prezinta modul in care a luat mita fostul ministru al Educatiei, Ecaterina Andronescu, potrivit Romania Libera.

Procurorii anticoruptie sustin ca Andronescu a aprobat bugetul pentru programul "Sistem Educational Informatizat" si pentru proiectul prin care s-a avizat licentierea Microsoft.

Ea a initiat si avizat proiecte de Hotarari de Guvern prin care a urmarit favorizarea firmelor Siveco si Compaq, precum si a companiilor colaboratoare.

Fostul ministru a stabilit printr-un memorandum ca firmele sa participe la realizarea proiectului si a atestat in mod nereal ca ele formeaza un consortiu. In plus, ea a stabilit procente de participare la derularea programului in favoarea anumitor firme si a acceptat cesiunea contractului de catre Siveco.

Ecaterina Andronescu este acuzata ca a incheiat contractul in conditii oneroase pentru Ministerul Educatiei, achizitionand produse la preturi supraeveluate, ceea ce a dus la prejudicierea bugetului de stat

Ea este suspectata ca, in perioada 2001-2009, a cerut si primit de la compania Siveco bani si calculatoare, in scopul de a le asigura contracte cu ministerul pe care il conducea.

Procurorul general Tiberu Nitu a transmis oficial, marti, cererile DNA prin care solicita avizele necesare pentru inceperea urmaririi penale a celor noua fosti ministri vizati in dosarul Microsoft. Solicitarile au fost transmise catre ministerul Justitiei, Parlamentul European si Administratia Prezidentiala.

Procurorul General a trimis actele pentru inceperea urmaririi penale, in dosarul Microsoft

Dosarul licentelor Microsoft: Nitu a trimis gresit sesizarea in cazul a trei fosti ministri anchetati

Noua ministri, in vizorul DNA

DNA a cerut, pe 26 septembrie, inceperea urmaririi penale in cazul a noua fosti ministri in dosarul licentelor Microsoft, adresandu-se in acest sens Parlamentului Romaniei, Presedintiei si Parlamentului European pentru incuviintarea demararii procedurilor.

Procurorul sef al Directiei Nationale Anticoruptie, Laura Codruta Kovesi, a transmis procurorului general al Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie referatul in vederea sesizarii Senatului, respectiv a Camerei Deputatilor pentru formularea cererii de efectuarea urmaririi penale fata de urmatorii: Ecaterina Andronescu, Valerian Vreme, Serban Mihailescu, Sandu Gabriel, Dan Nica, Adriana Ticau, Daniel Funeriu, Alexandru Athanasiu si Mihai Tanasescu.

Si-au impartit 20 de milioane de dolari

Potrivit referatului DNA, "au fost obtinute probe din care rezulta ca ministrii Nica Dan, Mihailescu Petru Serban, Adriana Ticau, Athanasiu Alexandru, Tanasescu Mihai Nicolae si Gabriel Sandu si-au exercitat cu rea credinta atributiile de serviciu, determinand incheierea contractului cadru de licentiere din 15.04.2004 in conditii oneroase pentru bugetul de stat, asigurand posibilitatea deturnarii unui discount de circa 47% acordat de Microsoft in considerarea Guvernului Romaniei, si implicit permitand plata unor comisioane catre persoanele implicate".

Procurorii DNA sustin ca au indicii ca "persoanele mai sus mentionate au pretins si primit sume de bani pentru a-si exercita in mod defectuos atributiile de serviciu si pentru a-si exercita influenta asupra altor persoane in vederea favorizarii firmei Fujitsu Siemens Computers in legatura cu incheierea si derularea contractului de licentiere Microsoft".

UPDATE Liderii coaliției PSD-PNL și-au dat acordul pentru candidatura medicului Cătălin Cîrstoiu la Primăria Capitalei SURSE
UPDATE Liderii coaliției PSD-PNL și-au dat acordul pentru candidatura medicului Cătălin Cîrstoiu la Primăria Capitalei SURSE
Medicul Cătălin Cîrstoiu a ajuns, marți, 19 martie, la Palatul Victoria pentru a discuta cu liderii coaliţiei. Liderii celor două partide și-au dat acordul pentru candidatura acestuia la...
Conducerile PSD și PNL, discuții cu consilierii municipali pe amendamente la bugetul Capitalei. Se cere o dezbatere în Consiliul General SURSE
Conducerile PSD și PNL, discuții cu consilierii municipali pe amendamente la bugetul Capitalei. Se cere o dezbatere în Consiliul General SURSE
Conducerile PNL şi PSD Bucureşti vor avea o întâlnire, marţi, 19 martie, cu consilierii municipali social-democraţi şi liberali pentru a cere convocarea unei şedinţe de Consiliu General...
#Victor Ponta dosar Microsoft, #Adrian Nastase dosar Microsoft, #Geoana dosar Microsoft, #dosar Microsoft Vasile Blaga , #DNA