Ecaterina Andronescu, despre cererea DNA de urmarire penala: Sunt socata, n-am luat bani in viata mea

Vineri, 26 Septembrie 2014, ora 17:45
7922 citiri
Ecaterina Andronescu, despre cererea DNA de urmarire penala: Sunt socata, n-am luat bani in viata mea

Ecaterina Andronescu, fost ministru al Educatiei, s-a declarat "socata", vineri, dupa ce DNA a cerut Parlamentului sa incuviinteze urmarirea penala a noua fosti ministri, in dosarul licentelor Microsoft.

Senatorul PSD a declarat ca nu stie despre ce este vorba si ca se afla la facultate in momentul in care au inceput sa ii sune telefoanele, apoi a vazut la televizor ca este acuzata de luare de mita.

"Sunt socata, va spun sincer. In viata mea n-am cerut si nu am luat vreun ban, vreau sa spun lucrul acesta raspicat", a declarat Ecaterina Andronescu, intr-o interventie telefonica la Realitatea TV.

Referitor la faptul ca acuzatiile se refera la perioada 2008-2012, ea a precizat ca a fost ministrul doar noua luni in anul 2009.

Jurnalistul Rares Bogdan a mentionat ca dosarul DNA se refera la prelungirea, in 2009, a contractului, initiat in 2000-2003, de dotare cu laboratoare informatice a scolilor din Romania, existand suspiciuni ca numeroase produse sofware si calculatoare au fost achizitionate la preturi supraevaluate.

Nu-si aminteste de semnarea contractului Microsoft

El i-a atras atentia fostului ministru ca este posibil ca DNA sa se refere la fapte comise in timpul mandatului ei, nu neaparat la persoana sa, ci la secretari aflati in acel moment in subordinea senatorului PSD, precum Remus Pricopie sau Mihnea Costoiu.

"Da, ei au fost, pe rand, si secretar general si secretar de stat", a lamurit Andronescu. Intrebata daca a semnat prelungirea contractului in anul 2009, ea a spus ca nu isi aduce aminte daca a facut acest lucru. "Chiar nu-mi aduc aminte de proiectul Microsoft", a intarit aceasta.

"Evident ca un ministru semneaza foarte multe acte, trebuie vazut de ce se fac aceste acuzatii", a precizat Andronescu, spunand ca nu a fost niciodata audiata la DNA in acest dosar. "Cred ca ar fi fost normal ca aceasta institutie sa ma intreba si pe mine ceva", a continuat senatorul PSD.

Intrebata daca Pricopie si Costoiu, in prezent ministrul Educatiei si, respectiv, ministrul delegat pentru Invatamant Superior si Cercetare Stiintifica, au semnat prelungirea contractului si au luat comision pentru a achizitiona la preturi supraevaluate produse software, Andronescu a raspuns: "Eu nu vreau sa acuz pe nimeni, cred ca fiecare e raspunzator pentru faptele lui. Eu pot vorbi despre faptele mele - luare de mita, spalare de bani...in viata mea nu am facut asa ceva", a conchis parlamentarul.

Noua fosti ministri, in vizorul DNA

DNA vrea inceperea urmaririi penale in cazul a noua fosti ministri in dosarul licentelor Microsoft, adresandu-se in acest sens Parlamentului Romaniei, Presedintiei si Parlamentului European pentru incuviintarea demararii procedurilor.

DNA cere urmarirea penala a 9 fosti ministri: Luare de mita, trafic de influenta, spalare de bani

Procurorul sef al Directiei Nationale Anticoruptie, Laura Codruta Kovesi, a transmis procurorului general al Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie referatul in vederea sesizarii Senatului, respectiv a Camerei Deputatilor pentru formularea cererii de efectuarea urmaririi penale fata de urmatorii: Ecaterina Andronescu, Valerian Vreme, Serban Mihailescu, Sandu Gabriel, Dan Nica, Adriana Ticau, Daniel Funeriu, Alexandru Athanasiu si Mihai Tanasescu.

Astfel, Ecaterina Andronescu, in prezent senator, fost ministru al Educatiei si Cercetarii in perioada 28 decembrie 2000-19 iunie 2003; 22 decembrie 2008 - 1 octombrie 2009; ministrul Educatiei, Cercetarii si Inovarii in perioada 2008-2012, este cercetata sub aspectul savarsirii infractiunilor de abuz in serviciu, luare de mita, trafic de influenta si spalare de bani, in perioada in care avea calitatea de ministru.

Răspunsul lui Piedone pentru Ciolacu: ”Mă duc, pe cuvântul meu, în prăpastie”. Primarul Sectorului 5 acuză un blat la București
Răspunsul lui Piedone pentru Ciolacu: ”Mă duc, pe cuvântul meu, în prăpastie”. Primarul Sectorului 5 acuză un blat la București
Cristian Popescu Piedone a exclus o retragere din cursa pentru Primăria Capitalei, după o solicitare făcută în acest sens de președintele PSD. Marcel Ciolacu i-a sugerat lui Piedone să își...
Gabriela Firea, acuzată că joacă ”la două capete”. Candidat AUR: ”Nu se decide dacă îşi doreşte să fie primar sau europarlamentar”
Gabriela Firea, acuzată că joacă ”la două capete”. Candidat AUR: ”Nu se decide dacă îşi doreşte să fie primar sau europarlamentar”
Mihai Enache, candidatul AUR la Primăria Capitalei, îi cere Gabrielei Firea să oprească jocul politic "la două capete" şi să se retragă de pe lista PSD - PNL pentru alegerile...
#Ecaterina Andronescu DNA, #Ecaterina Andronescu Microsoft, #Ecaterina Andronescu mita , #Ecaterina Andronescu