Dosar Microsoft: Dinu Pescariu sustine ca i-a platit 4 milioane de euro lui Gheorghe Stefan

Miercuri, 24 Februarie 2016, ora 19:51
3720 citiri
Dosar Microsoft: Dinu Pescariu sustine ca i-a platit 4 milioane de euro lui Gheorghe Stefan
Foto: Ministerul Public

Principalul denuntator din dosarul "Microsoft", Dinu Pescariu, a declarat miercuri, la Inalta Curte de Casatie si Justitie, ca i-a platit 4 milioane de euro fostului primar din Piatra Neamt Gheorghe Stefan pentru interventiile pe care acesta trebuia sa le faca la fostul ministru Gabriel Sandu.

Dinu Pescariu a dat o declaratie in fata judecatorilor, in prezenta celor patru inculpati din acest dosar - fostul ministru Gabriel Sandu, oamenii de afaceri Nicolae Dumitru si Dorin Cocos, precum si fostul primar din Piatra Neamt Gheorghe Stefan.

Dosarul Microsoft Perchezitii la denuntator. Cocos, Dinu Pescariu si un fost director SIE, vizati si ei

La solicitarea magistratilor, Dinu Pescariu s-a referit strict la implicarea lui Gheorghe Stefan in aceasta afacere, el fiind singurul inculpat care nu si-a recunoscut vinovatia.

Dosarul Microsoft: Cocos, Sandu si Niro si-au recunoscut faptele pentru o pedeapsa mai mica

"In anul 2008, Claudiu Florica a venit la mine si mi-a oferit o oportunitate de afaceri, respectiv licentele Microsoft. Deoarece avea nevoie de sprijin financiar si politic, m-a rugat sa iau legatura cu Dorin Cocos, care era prieten cu mine.

Ulterior, am avut mai multe intalniri cu Dorin Cocos si Gheorghe Stefan, iar la una dintre intalniri a participat si Gabriel Sandu. Am discutat cu Dorin Cocos despre faptul ca Gheorghe Stefan avea influenta asupra lui Gabriel Sandu, deoarece pe linie politica l-a ajutat sa ajunga ministru si putea sa intervina la Gabriel Sandu pentru a-l determina sa incheie contractul Microsoft", a spus Dinu Pescariu.

El a explicat ca, la solicitarea lui Dorin Cocos, i-a platit lui Gheorghe Stefan suma de 4 milioane de euro, prin intermediul unei firme off-shore.

"La o alta intalnire la care a participat si Gheorghe Stefan, am discutat despre sumele de bani care ar fi ramas ca profit in urma afacerii. Ulterior, Dorin Cocos mi-a indicat ce suma urma sa fie platita si catre cine. Aceasta suma pe care urma sa o platim reprezenta pretul interventiei pe care acestia urmau sa o faca pentru ca afacerea sa se incheie. Pentru Gheorghe Stefan, suma transmisa de Dorin Cocos era de circa 4 milioane euro.

Ulterior, Claudiu Florica mi-a dat coordonatele unei firme, unde urma sa fie transferata suma pentru Gheorghe Stefan. Firma respectiva se numea DD Land, iar banii au fost platiti de mine printr-un off-shore", a mai spus Dinu Pescariu.

Tot acum, a fost audiat un martor, Cristian Colman, care le-a spus judecatorilor ca, in anul 2009, a preluat o firma prin intermediul lui Toni Razvan, un apropiat al lui Gheorghe Stefan. Colman a deschis mai multe conturi pe numele acelei firme, de unde extragea periodic sume de bani, de regula cate 10.000 de lei, care erau apoi inmanate lui Toni Razvan. El a mai relatat ca, la un moment dat, Toni Razvan i-a dat un rucsac plin cu bani, pe care l-a dus unei persoane.

Audierea lui Dorin Cocos, amanata

La acest termen de judecata trebuia audiat si Dorin Cocos, insa avocatul acestuia a cerut o amanare, pe motiv ca Dorin Cocos a suferit o noua interventie chirurgicala la un picior si nu se poate concentra. De altfel, Dorin Cocos se deplaseaza de mai mult timp in instanta folosindu-se de o carja.

Urmatorul termen al procesului a fost stabilit pentru data de 9 martie, cand vor fi audiati Dorin Cocos si Gheorghe Stefan.

Potrivit DNA, contractul-cadru de inchiriere de licente Microsoft din 15 aprilie 2004 ar fi fost incheiat in conditii oneroase pentru bugetul de stat, asigurand posibilitatea deturnarii unui discount de circa 47% acordat de Microsoft in considerarea Guvernului Romaniei si, implicit, permitand plata unor comisioane catre persoanele implicate.

Astfel, sustin anchetatorii, contractul-cadru s-ar fi incheiat cu incalcarea dispozitiilor legale privind achizitiile publice, invocandu-se in mod nereal calitatea de unic distribuitor a Fujitsu Siemens Computers, la un pret cu cel putin 40% mai mare fata de pretul real, avand la baza un necesar nefundamentat.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Ciucă, despre atacul Iranului asupra Israelului: „O situaţie care generează atenţia tuturor liderilor lumii. Potenţialul de escaladare este foarte mare”
Ciucă, despre atacul Iranului asupra Israelului: „O situaţie care generează atenţia tuturor liderilor lumii. Potenţialul de escaladare este foarte mare”
Nicolae Ciucă, preşedintele Senatului a declarat marţi, 16 aprilie, despre atacul Iranului asupra Israelului că a fost şi e o situaţie care generează atenţia tuturor liderilor lumii, pentru...
Coaliția nu renunță, ”în acest moment”, la Cătălin Cîrstoiu. De ce spune PNL că nu îl poate susține pe Cristian Popescu Piedone la Capitală
Coaliția nu renunță, ”în acest moment”, la Cătălin Cîrstoiu. De ce spune PNL că nu îl poate susține pe Cristian Popescu Piedone la Capitală
Preşedintele PNL, Nicolae Ciucă, a declarat marţi, 16 aprilie, că, în acest moment, la nivelul coaliţiei s-a menţinut decizia ca medicul Cătălin Cîrstoiu să fie candidatul coaliţiei la...
#Dinu Pescariu bani Gheorghe Stefan, #Dinu pescariu dosarul Microsoft, #audieri dosar Microsoft , #stiri Dosar licente Microsoft