Dosarul Mineriadei: Procurorii spun ca Iliescu a cerut dotarea militarilor cu armament si munitie de razboi

Joi, 15 Iunie 2017, ora 21:59
8911 citiri
Dosarul Mineriadei: Procurorii spun ca Iliescu a cerut dotarea militarilor cu armament si munitie de razboi
Foto: Arhiva Ziare.com

Procurorii Parchetului ICCJ arata, in rechizitoriul prin care a fost trimis in judecata fostul presedinte Ion Iliescu, alaturi de alte 13 persoane in dosarul Mineriadei, ca acesta a mintit populatia prin intermediul televizorului, cu privire la scopul demonstratiilor din Piata Universitatii.

Tototodata, mai spun procurorii, fostul presedinte a ordonat dotarea militarilor implicati in evenimente cu armament si munitie de razboi, "folosirea acestora impotriva unor civili fiind nelegala".

Procurorii militari arata ca Ion Iliescu a hotarat, in 11 iunie 1990, alaturi de Petre Roman, Gelu Voican Voiculescu, Virgil Magureanu, Mugurel Cristian Florescu si alte persoane, in prezent decedate, sa evacueze in mod brutal, prin folosirea nejustificata si in mod ilegal, a manifestantilor din Piata Universitatii, ale caror actiuni de protest neviolente nu reprezentau altceva decat exprimarea libera a opiniilor lor politice.

De asemenea, in acelasi scop, "a decis aducerea a catorva mii de muncitori din aproape intreaga tara, pe care i-a determinat, prin actiuni constante de dezinformare (care i-au vizat nu numai pe acestia, ci si intreaga populatie a tarii), sa actioneze cu violenta asupra celor care aveau alte optiuni politice, ca veritabile forte de ordine, molestand si lipsind de libertate manifestantii, singuri sau impreuna cu fortele implicate in aceste evenimente, lipsirea de libertatea a manifestantilor fiind hotarata odata cu decizia privind lansarea atacului", se arata in rechizitoriul procurorilor.

Despre Iliescu, procurorii arata ca a prevazut, a acceptat si chiar a urmarit producerea consecintelor aratate.

"Pentru atingerea scopului urmarit, inculpatul a dezinformat, prin intermediul mass-media, populatia tarii, cu privire la scopul manifestatiilor si natura neviolenta a acestora, carora le-a atribuit caracterul unor miscari de tip legionar, cunoscand ca acest fapt este nereal. De asemenea, el a solicitat dotarea militarilor implicati in evenimente cu armament si munitie de razboi, folosirea acestora impotriva unor civili fiind nelegala", arata procurorii.

Acestia mentioneaza ca tot prin intermediul mass-media, prin actiuni de manipulare, a determinat alti civili sa vina in punctele fierbinti ale evenimentelor, afirmand ca este necesara apararea institutiile democratice ale statului nu de cei care isi exprima opiniile politice, ci de elemente fasciste, huligani si alte categorii reactionare, expunand, in acest mod, populatia municipiului Bucuresti la actiunile violente care au avut loc la sediul Televiziunii Romane, al Ministerului de Interne, Politiei Municipiului Bucuresti sau Serviciului Roman de Informatii.

Anchetatorii mai arata in rechizitoriu ca fostul sef al statului, in calitate de presedinte ales al Romaniei, presedinte al CPUN si FSN, in perioada 11 - 15 iunie 1990 a decis, organizat si coordonat, alaturi de alti inculpati, "un atac generalizat si sistematic lansat impotriva unei populatii civile, respectiv impotriva manifestantilor din Piata Universitatii si a altor persoane din municipiul Bucuresti, atac motivat de ratiuni de ordin politic si in care au fost implicate, in mod nelegal, forte ale Ministerului Apararii Nationale, ale Ministerului de Interne, Serviciului Roman de Informatii, precum si a peste zece mii de mineri si alti muncitori din mai multe zone ale tarii, atacul soldandu-se, in ce-l priveste pe inculpat, cu uciderea prin impuscare a patru persoane; vatamarea fizica si psihica a 1.388 de persoane; privarea nelegala de dreptul fundamental la libertate a 1.250 de persoane".

Parchetul Inaltei Curte de Casatie si Justitie a anuntat, marti, ca procurorii militari au finalizat cercetarile in dosarul Mineriadei din 13-15 iunie 1990 si au trimis in judecata, pentru crime impotriva umanitatii, 14 persoane, intre care fostul presedinte Ion Iliescu, fostul premier Petre Roman, fostul vicepremier Gelu Voican Voiculescu, fostul sef al SRI Virgil Magureanu si fostul lider al minerilor Miron Cozma.

Boloş, despre taxa pe boală: "Cel care stă în concediu medical primeşte mai mulţi bani decât atunci când este la serviciu"
Boloş, despre taxa pe boală: "Cel care stă în concediu medical primeşte mai mulţi bani decât atunci când este la serviciu"
Ministrul de Finanţe Marcel Boloş a explicat, joi, 28 martie, că numărul mare de concedii medicale nu asigură sustenabilitatea bugetului asigurărilor sociale. Declarația vine în...
Membru USR, agresat când strângea semnături, în București: ”Au rupt câteva liste, noi vom strânge şi mai multe”
Membru USR, agresat când strângea semnături, în București: ”Au rupt câteva liste, noi vom strânge şi mai multe”
USR anunţă că, miercuri, un membru USR a fost agresat în timp ce strângea semnături în zona Lujerului din Sectorul 6, Bucureşti. ”Ieri, un membru USR a fost agresat în timp ce...
#dosarul Mineriadei, #Ion Iliescu mineriada , #Ion Iliescu