TV Ziare.com: Ce trebuie sa stiti cand cumparati o locuinta

Marti, 04 August 2009, ora 23:52
3981 citiri
TV Ziare.com: Ce trebuie sa stiti cand cumparati o locuinta
Foto: Publisite

In momentul cand doriti sa achizitionati o locuinta ar trebui sa fiti atenti la trei aspecte majore: juridic, tehnic si economic.

Potrivit lui Dragos Dragoteanu, presedintele Euroest, una dintre cele mai importante agentii imobiliare de pe piata locala, prezent la televiziunea Ziare.com, aceste trei aspecte sunt esentiale pentru o tranzactie reusita.

In primul rand, atat vanzatorul, cat si cumparatorul, trebuie sa cunoasca foarte bine detaliile tehnice legate de imobil: cand a fost construit, de ce firma sau care este rezistenta la cutremure.

"Daca nu o faceti de la inceput, puteti afla mai tarziu, dupa ce ati negociat deja, ca locuinta nu corespunde nevoilor dumneavoastra, din punct de vedere tehnic. In acel moment, afacerea cade instantaneu", a spus Dragoteanu.

Aspectul economic tine de natura investitiei pe care aveti de gand s-o faceti. Potrivit presedintelui Euroest, exista trei categorii de investitori. Unii achizitioneaza imobile in scop speculativ, fiind persoane care investesc pe termen scurt si revand imediat, la un pret mai mare.

Al doilea tip de de investitori sunt cei pe termen mediu si lung, care se orienteaza spre locatii foarte bune, iar, in al treilea rand, sunt cumparatori interesati de o achizitie pentru ca au nevoie de o locuinta. "Acestia din urma sunt cel mai putin avizati cumparatori, dar se pot informa intr-o perioada destul de scurta, de o luna sau doua. Cu cat vad mai multe oferte, cu atat sunt mai bine informati si pot sa faca o alegere corecta", a spus Dragoteanu.

Nu in ultimul rand, trebuie sa verificati imobilul din punct de vedere juridic. Daca actele proprietatii sunt in regula, atunci puteti continua negocierile.

In momentul semnarii contractului, este foarte important sa aveti cu dumeavoastra un notar bun, care sa stie sa se uite la istoricul proprietatii si sa va apere interesele.

"Exista notari absolut decenti, care, inainte sa puna stampila si sa incaseze taxa, isi fac datoria sa atraga atentia asupra unor probleme. Din aceste considerente, ei vin cu niste sfaturi, prin care insereaza niste clauze, astfel incat semnatarii sa fie acoperiti, daca apare ceva nepravazut. Orice notar are dreptul sa puna stampila, dar e bine sa va interesati ce notari se gandesc si la interesul dumneavoastra", sfatuieste Dragoteanu.

Atentie la pret

Aproximativ 90 de procente din pretul unei locuinte este dat de locatia sa. Astfel, nu va puteti astepta ca un apartament, de exemplu, sa coste la fel de mult (sau putin) si la periferia oraselor si in centrul acestora.

"Preturile au crescut foarte putin, in ultimele doua luni, fiind concentrate pe suma de 60.000 de euro, garantata de stat. Foarte multi se vor inghesui sa cumpere garsoniere sau apartamente la acest pret", a spus Dragoteanu.

Potrivit spuselor sale, programul "Prima Casa" este unul mai mult social. Astfel, vor fi cumparate apartamente in zone periferice sau semi-centrale, de oameni care au "nevoi stringente de a locui".

"Dezamagirea va fi foarte mare, pentru ca multi au crezut ca vor gasi apartamente foarte bune, in centrul oraselor mari", a spus presedintele Euroest.

De asemenea, vor fi scoase la vanzare si o mare parte a locuintelor construite de ANL, care vor fi achizitionate de catre persoanele care locuiesc deja in ele, cu chirie.

Cele mai bune investitii sunt in imobilele din zonele centrale si ultra-centrale ale marilor orase (Bucuresti, Cluj-Napoca, Constanta, Timisoara, Brasov si Bacau). De asemenea, Dragoteanu recomanda achizitionarea unor locuinte in blocuri cat mai noi sau, cel putin, nu mai vechi de 1989.

Guvernul român dă cu o mână, dar ia cu două, mai ales că vrea să crească taxele din nou în 2025
Guvernul român dă cu o mână, dar ia cu două, mai ales că vrea să crească taxele din nou în 2025
Guvernul a aprobat o schema de ajutor de stat pentru activitati productive si pentru industria prelucratoare, o schema mult asteptata pentru mediul de afaceri, in valoare de 500 de milioane de...
Schimbări în topul orașelor unde trăiesc cei mai mulți miliardari. În prezent, există 3.279 de super-bogați la nivel global
Schimbări în topul orașelor unde trăiesc cei mai mulți miliardari. În prezent, există 3.279 de super-bogați la nivel global
Mumbai a devenit capitala asiatică cu cel mai mare număr de miliardari, depăşind Beijingul, potrivit unei liste a bogaţilor la nivel mondial, realizată de Hurun Research Institute, transmite...
#negociere cumparare locuinte, #Dragos Dragoteanu Euroest, #programul Prima Casa , #Piata Imobiliara