Salariul mediu net a crescut in februarie... cu un leu - vezi la cat a ajuns

Luni, 07 Aprilie 2014, ora 12:03
2691 citiri
Salariul mediu net a crescut in februarie... cu un leu - vezi la cat a ajuns

Salariul mediu nominal net a crescut cu 1 leu in luna februarie fata de luna anterioara, la 1.629 de lei.

Fata de februarie 2013, castigul net s-a apreciat cu 4,7%, se arata intr-un comunicat publicat luni de Institutul National de Statistica (INS).

Cele mai mari castiguri au fost consemnate in fabricarea produselor din tutun (4.648 de lei), iar cele mai mici in hoteluri si restaurante (957 de lei).

In luna februarie 2014, nivelul castigului salarial mediu net a inregistrat, in aproape egala masura, atat cresteri, cat si scaderi fata de luna precedenta.

Cresterile salariului mediu net s-au datorat acordarii de prime ocazionale, inclusiv pentru performante, sume din alte fonduri ori realizarilor de productii si incasarilor mai mari, in functie de contracte.

In fabricarea produselor din tutun, castigurile au crescut cu 32,7%, iar in fabricarea produselor farmaceutice de baza si a preparatelor farmaceutice, transporturi pe apa cu 10,5%-12,5%.

Salariul mediu net a inregistrat cresteri cuprinse intre 5% si 10% in prelucrarea lemnului, fabricarea produselor din lemn si pluta, activitati auxiliare intermedierilor financiare, activitati de servicii in tehnologia informatiei, activitati de asigurari, reasigurari si ale fondurilor de pensii.

De asemenea, au fost consemnate cresteri cuprinse intre 2% si 3,5% in activitatile de editare, de spectacole, culturale si recreative, cele profesionale, stiintifice si tehnice, de productie cinematografica, video si de programe de televiziune, comert cu ridicata si cu amanuntul, activitatile de posta si de curier si in fabricarea produselor textile salariile.

Cele mai semnificative scaderi ale castigurile medii nete au fost de 10,6%, in extractia petrolului brut si a gazelor naturale, si de 4,5%-7%, in activitatile de servicii anexe extractiei, depozitare si auxiliare pentru transport

Totodata, salariile au scazut cu 2,5% pana la 4% in fabricarea altor mijloace de transport, telecomunicatii, fabricarea altor produse din minerale nemetalice, transporturi terestre si transporturi prin conducte, intermedieri financiare.

In fabricarea substantelor si a produselor chimice, captarea, tratarea si distributia apei, colectarea si epurarea apelor uzate, fabricarea produselor de cocserie si a produselor obtinute din prelucrarea titeiului, extractia minereurilor metalifere reducerile au fost cuprinse intre 2% si 2,5%.

"In sectorul bugetar s-au inregistrat usoare scaderi ale castigului salarial mediu net fata de luna precedenta astfel: invatamant (-1,2%) si sanatate si asistenta sociala (-0,5%). In administratia publica castigului salarial mediu net a fost cu un leu mai mic decat in luna ianuarie 2014", se mai precizeaza in in comunicat.

Castigul mediu nominal brut a scazut cu 0,1% in februarie fata de luna anterioara, la 2.247 de lei.

C.S.

Planul ONU pentru schimbările climatice nu include reducerea consumului de carne. Sunt ignorate și proteinele vegetale
Planul ONU pentru schimbările climatice nu include reducerea consumului de carne. Sunt ignorate și proteinele vegetale
Omisia mențiunilor cu privire la reducerea consumului de carne din planul ONU pentru luptă împotriva schimbărilor climatice a atras critici din partea experților. Raportul ONU nu aduce în...
Alimentul pentru care prețurile s-au dublat de la începutul anului: ”E foarte dificil de prezis ce se va întâmpla cu piața”
Alimentul pentru care prețurile s-au dublat de la începutul anului: ”E foarte dificil de prezis ce se va întâmpla cu piața”
Cotaţiile futures la cacao s-au dublat în mai puţin de trei luni, ceea ce va majora costurile dulciurilor pentru consumatori şi îi va trimite pe producătorii de ciocolată să caute materie...
#crestere salariu mediu net, #scaderi salarii, #salarii romani , #salariati