Business Focus: Antreprenoriatul: Profesie vs Vocație

Cine castiga, de fapt, din cresterile salariale date de Parlament? Directorii vor primi cel mai mult, sustine ministrul Muncii

Luni, 07 Noiembrie 2016, ora 20:20
7621 citiri
Cine castiga, de fapt, din cresterile salariale date de Parlament? Directorii vor primi cel mai mult, sustine ministrul Muncii
Foto: Facebook/Dragos Pislaru

Ministrul Muncii, Dragos Pislaru, a atras atentia, luni, in Parlament, despre cine va avea de castigat, cu adevarat, de pe urma adoptarii proiectului de lege prin se majoreaza salariile din Educatie si Sanatate, din ianuarie anul viitor.

Ministrul a vorbit, inainte de vot, si le-a transmis deputatilor ca apare o problema de echitate si ca, de fapt, vor ajunge sa aiba salarii mai mari directorii de scoli sau cei din conducerea institutiilor.

Practic, Dragos Pislaru a sustinut ca modul in care s-au facut modificarile va majora si mai mult salariile mari, ale managerilor si directorilor de institutii si foarte putin pe cele mici, ale celor care abia intra in sistem si ale celor pe care statul vrea sa ii tina in tara, precum farmacisti, medici, asistente, invatatori sau profesori.

"Este important pentru ca in spatele unui raport avem, de fapt, lucruri care sunt ascunse in grile. In spatele unui raport al comisiei care ne arata ca salariile cresc cu 5-15%, in grilele de salarizare la farmacistii primari salariile cresc cu 53%; similar, contabilii - cresteri de 60%, la directori de scoli salariile cresc cu peste 50%.

Ceea ce vreau sa va rog este sa intelegeti ca modul in care s-a facut raportul va creste salariile celor care au salariile mai mari. Nu este firesc sa am crestere de peste 50% la cadre de conducere, in conditiile in care problema noastra este invatatorul de la sat", a punctat ministrul.

Dupa adoptarea proiectului in Parlament, ministrul Dragos Pislaru a anuntat ca Guvernul va ataca legea la Curtea Constitutionala.

Ministrul Muncii a insistat si asupra faptului ca nu se pot acorda majorari de salarii fara a avea surse certe de acoperire a acestora pe termen lung. Pentru a explica mai bine, ministrul a facut o comparatie la Realitatea Tv intre bugetul unei tari si cel al unei familii.

"Sa luam bugetul unei familii. Aveam in acest an anumite sume pe care le puteam cheltui si rezerve pentru investitii ca voiam sa cumparam ceva mai scump. Cand banii astia pentru investitii nu ii cheltuim cum trebuie si ii cheltuim pentru lucruri de consum, anul viitor o luam de la cap. O cheltuiala salariala nu mai poate fi adusa in buget. Daca faci alegerea sa cresti salariile, aceasta va deveni o cheltuiala permanenta.

Faptul ca iti raman niste bani de investit la sfarsitul anului nu inseamna ca poti sa ii aloci catre cresteri salariale. Pentru ca anul viitor iti vei da seama ca nu vei mai avea de investit. Anul viitor o sa renunti la investitii. Asta e in spatele acelei demonstratii a lui Dragnea din Parlament", a declarat Pislaru.

Referitor la faptul ca Liviu Dragnea il acuza ca minte, ministrul a raspuns: "Eu v-am spus ca timpul va arata cine minte. Va fi un moment trist pentru romanii care isi fac sperante. Timpul ne va arata cine minte".

Amintim ca proiectul de lege prin care o parte dintre angajatii din Sanatate si Educatie ar putea primi mai multi bani, de la inceputul anului viitor, a fost adoptat, luni, in Parlament cu 184 de voturi pentru si o abtinere. La scurt timp, PNL a acuzat ca nu a fost cvorum si ca potrivit imaginilot pe care le detine, in sala se aflau 168 de deputati. Si agentia de presa News.ro sustine ca a filmat momentul de dupa incheierea votului si ca in sala erau doar 153 de parlamentari.

Ce n-a văzut CTP în 34 de ani de alegeri libere: ”Doar Ceaușescu îl poate egala pe Ciociu. Ca pe o turmă de mancurți...”
Ce n-a văzut CTP în 34 de ani de alegeri libere: ”Doar Ceaușescu îl poate egala pe Ciociu. Ca pe o turmă de mancurți...”
Retragerea lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Capitalei a fost comentată acid de jurnalistul Cristian Tudor Popescu, care i-a criticat dur pe președinții PSD și PNL, Marcel...
Candidatul USR la Primăria Sectorului 5 a depus o plângere la DIICOT împotriva lui Cristian Popescu Piedone
Candidatul USR la Primăria Sectorului 5 a depus o plângere la DIICOT împotriva lui Cristian Popescu Piedone
Avocatul şi liderul consilierilor USR din Sectorul 5, Alexandru Dimitriu, a depus joi dimineaţă, 25 aprilie, o plângere la DIICOT împotriva primarului Cristian Popescu Piedone şi ”a...
#Pislaru lege salarii sanatate, #Pislaru lege salarii educatie , #ministrul Muncii