Un ministru lauda romanii din Italia: N-au fugit la cutremur, i-au ajutat pe batrani

Marti, 06 Septembrie 2016, ora 08:43
7898 citiri
Un ministru lauda romanii din Italia: N-au fugit la cutremur, i-au ajutat pe batrani
Foto: Facebook/Dragos Pislaru

Ministrul Muncii, Dragos Pislaru, a vorbit despre romanii afectati de cutremurul devastator din Italia si despre momentele care l-au impresionat cand i-a vizitat alaturi de premierul Dacian Ciolos.

"Ce e important ca reactie e ca m-as fi asteptat ca, atunci cand vorbeam cu oamenii despre ajutoare, prima intrebare n-a fost ce ne dati si cat, prima replica a fost: ce bine ca nu suntem singuri. Ce bine ca primesc ajutor de la ai lor", a declarat Pislaru, luni seara, la Digi24.

Ministrul a povestit si cum ingrijitorii romani nu i-au parasit pe batranii de care se ocupau in casele afectate de seismul de 6,2 grade, ci au ramas langa ei.

"Mi s-a parut senzational ca n-au plecat la cutremur. Au stat sa-i ajute pe batrani sa iasa de sub daramaturi. Au fost invitati de familiile batranilor si sunt in continuare cu familiile acelea. Sunt acte de solidaritate umana, care arata caracterul acelor persoane. Nu s-au gandit la ei, ci au stat cu acei batrani. Prin acei oameni, Romania a dobandit respect", a adaugat Pislaru.

Ajutoare de la Guvern

Romanii care au avut de suferit de pe urma cutremurului din Italia vor primi ajutoare de urgenta de la Guvern, iar Pislaru a aratat ca, pana acum, cinci dosare sunt complete si urmeaza sa fie depuse, iar alte 23 sunt in lucru.

"In acest moment, avem 26 de familii pe care am facut ancheta, 23 de dosare sunt in lucru, un dosar a fost deja trimis si depus la Timis, avem 5 dosare care sunt complete si urmeaza sa fie depuse si am inceput procedurile de angajare a sumelor care ar trebui sa fie transmise", a explicat ministrul Muncii.

De asemenea, romanii care aveau locuinte in proprietate si vor sa le reconstruiasca vor primi de la stat sume de pana la 10.000 de euro.

Vezi care sunt toate ajutoarele acordate de Guvern romanilor din Italia

Procedurile sunt gestionate de o echipa trimisa in Italia, formata din psiholog, asistent social si atasat pe probleme de munca, astfel incat pagubitii sa nu fie nevoiti sa piarda timpul la ambasada ca sa completeze documente.

"In premiera, deci niciodata n-a mai existat asa ceva pentru o comunitate de romani. Avem acolo psiholog, deci doctor psiholog trimis de Ministerul Sanatatii, asistent social care este trimis din partea Ministerului Muncii si atasatul de munca, care era deja acolo la ambasada, care se duc in acest trio si fac minianchete sa vada eligibilitatea si sa-i ajute pe oameni cu dosarele. Nu e o chestie sa-i pui pe oameni sa se duca la ambasada sa completeze", a spus Dragos Pislaru.

Totodata, copiii ramasi orfani in urma cutremurului vor primi un ajutor guvernamental in valoare de 6.000 de euro, iar un ajutor de 1.000 de euro va fi acordat pentru fiecare persoana decedata din familie, banii ajungand la membrul supravietuitor sau la o ruda pana la gradul 2.

Toate aceste ajutoare sunt incluse intr-o hotarare de guvern aprobata la finalul lunii august, dupa cutremurul in care au murit 294 de oameni, dintre care sapte romani.

Ultimul mesaj al lui Piedone despre posibila retragere din cursa pentru Capitală: ”Îi las pe contracandidaţi să facă campanie când cerurile sunt deschise”
Ultimul mesaj al lui Piedone despre posibila retragere din cursa pentru Capitală: ”Îi las pe contracandidaţi să facă campanie când cerurile sunt deschise”
Cristian Popescu Piedone a anunțat joi, 25 aprilie, că rămâne în cursa pentru Primăria Bucureștiului, în ciuda tuturor zvonurilor. "Haideţi să închidem odată... Retragere, mesaje,...
Orban acuză Biroul Electoral Central că favorizează alianța PSD-PNL: ”Le-a dat voie să desfacă alianţa împotriva firii”
Orban acuză Biroul Electoral Central că favorizează alianța PSD-PNL: ”Le-a dat voie să desfacă alianţa împotriva firii”
Liderul Forţa Dreptei, Ludovic Orban, a acuzat joi, 25 aprilie, Biroul Electoral Central că ar fi modificat „în mod ilegal” o hotărâre de guvern şi că instituţia ar fi...
#Dragos Pislaru romani Italia, #ministrul Muncii romani Italia, #ajutoare romani Italia , #ministrul Muncii
Comentarii