Dumitru Prunariu, decorat de ministrul Apararii

Joi, 19 Mai 2011, ora 18:16
1403 citiri
Dumitru Prunariu, decorat de ministrul Apararii
Foto: Adevarul

Generalul-maior in rezerva Dumitru Prunariu a fost decorat, joi, de ministrul Apararii Gabriel Oprea cu emblema "Onoarea Armatei Romaniei", in semn de inalta apreciere pentru intreaga activitate si pentru merite deosebite, care au contribuit la ridicarea prestigiului Armatei Romaniei.

Evenimentul a avut loc in cadrul unei ceremonii desfasurate la sediul MApN, se arata intr-un comunicat remis, joi, Ziare.com.

"Nimeni nu poate uita seara istorica din urma cu 30 de ani, cand, de la cosmodromul de la Baikonur, locotenentul-major inginer, pe atunci, Dumitru Prunariu

isi lua zborul, la bordul navei spatiale Soyuz-40, pentru a duce in spatiu tricolorul romanesc, pe care il purta in inima si pe costumul de zbor.

Aveam 20 de ani atunci, eram elev al Scolii Militare de Ofiteri din Sibiu si imi aduc aminte de parca ar fi fost ieri, mandria pe care am simtit-o, ca un tanar ofiter al armatei punea Romania pe harta selecta si extrem de restransa a natiunilor care au reusit sa trimita cosmonauti in spatiu. Si sunt convins ca toata Romania a simtit la fel si a fost alaturi de dumneavoastra, domnule general Prunariu, tinandu-si rasuflarea, pana la revenirea din misiune", a declarat Gabriel Oprea, in discursul sustinut in cadrul ceremoniei, potrivit documentului.

Oprea si-a declarat bucuria ca a avut ocazia sa onoreze, alaturi de echipa de conducere a ministerului, in calitate de ministru al Apararii, una dintre cele mai importante si stralucite personalitati ale Armatei Romaniei contemporane, generalul-maior in rezerva Dumitru Prunariu.

"Aceasta realizare exceptionala, a dumneavoastra, a comunitatii stiintifice romanesti, a Armatei Romaniei, va ramane inscrisa cu litere de aur in cartea de

istorie a neamului. V-am conferit cea mai inalta distinctie a Ministerului Apararii Nationale, Emblema "Onoarea Armatei Romaniei", pentru ca istorica dumneavoastra realizare a adus onoare si prestigiu armatei din care faceti parte, domnule general", a spus ministrul Apararii.

La randul sau, Dumitru Prunariu a multumit ministrului Gabriel Oprea pentru onoarea facuta de a primi cea mai inalta distinctie a Ministerului Apararii.

"Voi purta mereu in suflet uniforma militara, chiar in calitate de general in rezerva, pentru ca institutiei militare ii datorez atat de mult, atat suportul permanent in formarea mea in calitate de cosmonaut, dar si ulterior, si in permanenta voi ramane acelasi ofiter devotat patriei mele, Romania.

Fiind implicat direct in anumite activitati, constatand cum se rezolva anumite probleme, stand de vorba cu o serie intreaga de militarii, care acum sunt mai multumiti decat inainte, pentru ca multora le-a crescut pensia, am ajuns la concluzia ca, efectiv, eforturile depuse de domnul ministru Gabriel Oprea sunt deosebite si ca nu numai ca simte viata militara, dar o respecta, o sustine si cauta sa obtina cele mai bune conditii pentru militari, atat pentru cei activi, cat si pentru cei in rezerva", a precizat Dumitru Prunariu.

Despre zborul de acum 30 de ani, cosmonautul a afirmat ca "a fost un eveniment deosebit, care a ridicat Romania la un inalt nivel de cercetare a spatiului cosmic si ma bucur mult ca acesta a fost continuat si dupa anul 1990, cand am contribuit direct, alaturi de cativa colegi ai mei, la elaborarea Hotararii de Guvern privind infiintarea Agentiei Spatiale Romane ca institutie guvernamentala.

Am progresat de atunci permanent, ajungand sa incheiem acorduri guvernamentale, cu Agentia Spatiala Europeana, cu NASA, cu Agentia Spatiala Franceza, cu alte agentii spatiale din lume, iar de anul acesta am devenit, cu o recunoastere deplina a capacitatilor noastre stiintifice, tehnologice si manageriale, membri plini ai Agentiei Spatiale Europene."

Prunariu a tinut sa sublinieze ca s-a simtit, in toata activitatea sa, mandru de statutul sau de militar al Armatei Romaniei.

"In toate functiile pe care le-am avut, indiferent ca au fost militare sau civile, am reprezentat cu multa mandrie institutia militara, fie ca aceste functii s-au referit la presedintia Agentiei Spatiale Romane, la cea de ambasador in Federatia Rusa sau, cea mai noua pe care o am, cea de presedinte al Comitetului ONU pentru explorarea pasnica a spatiului extraatmosferic, ales de catre 70 de state ale lumii", a mai spus Dumitru Prunariu.

C.N.

Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Marcel Ciolacu nu crede că decizia privind candidaturile separate la Primăria generală a Capitalei va afecta în vreun fel coaliția formată din PSD şi PNL. El susţine că membrii alianţei...
#Ministrul Apararii Gabriel Oprea, #cosmonaut Dumitru Dorin Prunariu , #stiri Dumitru Dorin Prunariu