Dumitru Dragomir implineste 65 de ani

Luni, 30 Mai 2011, ora 22:20
1194 citiri
Dumitru Dragomir implineste 65 de ani

Dumitru Dragomir, unul dintre cei mai cunoscuti oameni din fotbalul romanesc, in prezent presedinte al Ligii Profesioniste de Fotbal (LPF), s-a nascut in urma cu 65 de ani, pe 30 mai 1946, in localitatea valceana Balcesti.

Personaj foarte vizibil si sonor, cu aparitii savuroase si "incendiare" in media sportiva a ultimelor doua decenii, a reusit prin notorietatea castigata din fotbal sa patrunda cu succes si pe alte paliere, precum politica sau afacerile (imobiliare, de presa etc).

I se mai spune "Corleone" sau "Mitica de la Liga".

In tinerete a jucat fotbal, dar nu mai sus de esalonul doi: Nitramonia Fagaras - juniori, Universitatea Craiova - tineret si Chimia Rm. Valcea - seniori).

Din 1971, fara intrerupere, a avut calitatea de conducator in fotbal, de la nivel de club, pana la varful primei ligi nationale, dupa cum urmeaza:

Chimia Rm. Valcea: 1971/1977 - vicepresedinte, 1977/1978 - presedinte, perioada in care a cucerit Cupa Romaniei in 1973 si a promovat echipa in fosta Divizia A)

FC Bihor: presedinte (cateva luni in 1977)

Viitorul Scornicesti: presedinte (1978/1980, formatie pe care a dus-o in doi ani, din C in A).

FCM Brasov: presedinte (1980/1987)

Victoria Bucuresti: presedinte (1987/1989, echipa din structura Internelor, desfiintata imediat dupa 1990, conducatorii acesteia fiind adusi in fata justitiei post-decembriste pentru abuz in serviciu, Dragomir alegandu-se cu o condamnare la sapte luni de inchisoare cu executare).

Perioada LPF

Vicepresdinte - 1992/1996 (sub mandatul lui Mircea Angelescu)

La 30 noiembrie 1996 a fost ales presedintele Ligii cu o majoritate de 25 voturi din 28 participanti - contracandidat Mircea Pascu. Reales in octombrie 2000 cu 12 voturi din 16 exprimate, in detrimentul lui Gino Iorgulescu.

In 2009 a castigat din nou, fara a avea nici macar un adversar in cale.

Omul politic

Popularitatea castigata in fenomenul fotbalistic (nu cu putine penumbre la mijloc) i-a adus simpatia lui Corneliu Vadim Tudor, fiind inrolat la inceputul anului 2000 in PRM, partid care l-a trimis doua mandate in Parlament (a fost deputat de Valcea intre 2000 si 2008)

Cand formatiunea politica a "tribunului" a inceput sa ia "apa", seful LPF a trecut cu arme si bagaje in barca PD-L, dar in umbra, ca si un simplu militant.

Implicat si in afaceri, o vreme a cochetat cu presa scrisa in calitate de fondator si patron (a scos cotidianul Sportul Romanesc, cu Ovidiu Ioanitoaia redactor sef, si saptamanalul de scandal Atac la persoana).

Dincolo de aura mai mult sau mai putin controversata care-l invaluie, Mitica Dragomir ramane o "figura", una foarte prezenta in peisajul public de dupa 1990, si care a trecut de mult granita "sportului rege".

Ciolacu susține reforma bugetară și regionalizarea teritorială: ”Să nu mai existe decalaje ca între Timişoara şi Bacău”
Ciolacu susține reforma bugetară și regionalizarea teritorială: ”Să nu mai existe decalaje ca între Timişoara şi Bacău”
Premierul Marcel Ciolacu a declarat joi, 25 aprilie, la Timişoara, că regionalizarea teritorială şi reforma bugetară trebuie făcute, după o analiză şi un studiu exact în fiecare judeţ....
Clotilde Armand ironizează PSD-ul după ce i-a cerut demisia: "Mai stau, să vă scot din minţi că nu mai puteţi fura"
Clotilde Armand ironizează PSD-ul după ce i-a cerut demisia: "Mai stau, să vă scot din minţi că nu mai puteţi fura"
Trimisă în judecată pentru folosirea funcţiei pentru favorizarea unor persoane, Clotilde Armand, primarărița Sectorului 1 a declarat răspicat că nu va demisiona, aşa cum i-au cerut...
#Mitica Dragomir aniversare, #conducatori fotbalul romanesc, #Liga Profesionista de Fotbal , #LPF