Despre Ecaterina Andronescu

Ecaterina Andronescu este profesor universitar, om politic, senator PSD si rectorul Universitatii Politehnice Bucuresti din 2004.

In decembrie 2008 a fost desemnata ministru al Educatiei in Guvernul Boc, functie pe care a mai detinut-o si in Cabinetul Nastase in perioada 2000-2003. Pe 1 octombrie 2009 si-a depus demisia din Executivul Boc, odata cu toti ceilalti ministri PSD.

Nascuta pe 7 aprilie 1948, la Malovat, in judetul Mehedinti, Ecaterina Andronescu este casatorita cu Laurentiu  si are un copil.

Ecaterina Andronescu este presedintele Asociatiei Profesorilor Social-Democrati, are peste 155 de lucrari stiinţifice publicate in reviste de specialitate din tara si strainatate (30), peste 60 de contracte de cercetare stiintifica nationale sau internationale (56 cu responsabilitate directa), trei carti aparute si un brevet de inventie.

Studii

In 1998 a urmat o specializare la University of Sevilla Spania.

- 1995, 1997 - specializari la University of London, Darlinghton, Marea Britanie

- 1994, 1995 - specializari la Universitatea "Claude Bernard", Lyon Franta

Din 1982 este doctor in Stiinta si Ingineria Materialelor Oxidice

In 1972 a absolvit Facultatea de Chimie Industriala, de la Universitatea Politehnica Bucuresti, specializarea Stiinta si Ingineria Materialelor Oxidice.

Activitate profesionala

Din 2004 este rectorul Universitatii Politehnice Bucuresti si presedintele Consiliului Naţional al Rectorilor

Intre 1992 si 2004 a fost decan la Facultatea de Chimie Industriala, Universitatea Politehnica Bucuresti

Din 1994 este profesor universitar la UPB

In perioada 1989 - 1992  a fost prodecan al Facultatii de Chimie Industriala

Intre 1990 si 1994 a fost conferentiar la Universitatea Politehnica Bucuresti

In perioada 1983 - 1990 a fost sef lucrari (lector) la UPB

Intre 1972 si 1983 a fost asistent universitar, Universitatea Politehnica Bucuresti

Intrarea in politica

In 2007, intr-un interviu pentru blogul TSD, Ecaterina Andronescu a marturisit:

  „Eu am intrat oarecum intamplator in politica. Am intrat in 1996, dupa o cariera de un an si ceva de secretar de stat in Guvernul Vacaroiu. N-am facut politica in perioada aceea, am considerat eu ca trebuie sa ma ocup doar de invatamant.

  Eu am fost membra in niciun partid. In momentul in care PDSR-ul de atunci care se pregatea de alegeri mi-a propus sa intru pe listele acestui partid, atunci mi-am exprimat si optiunea politica, pentru ca asa era legea de altfel.

 Am intrat in acest partid pentru ca mi s-a parut ca aici pot sa gasesc echipa impreuna cu care pot sa las in urma mea niste lucruri care pot sa se vada.

  I-as indemna pe tineri sa intre in politica, dar i-as indemna sa aiba o experienta profesionala care le poate da autoritatea si greutatea cuvantului.

  Acest lucru iti da si o detasare care te face sa ai curaj in politica. Daca se intampla ceva intr-un moment cu cariera ta politica, nu ramai descoperit."

Activitatea politica

Din decembrie 2008 pana in octombrie 2009 a fost ministru al Educatiei in Cabinetul Emil Boc

In noiembrie 2008 a fost aleasa senator PSD de Bucuresti

In perioada 2004- 2008 a fost deputat PSD de Bucuresti, membru in Comisia pentru invatamant, stiinta, tineret si sport

Intre 2000-2004 a fost deputat PSD si membru in Comisia de Invatamant, Stiinta si Tineret a Camerei Deputatilor

In perioada 2000 - 2003 a fost ministrul Educatiei si Cercetarii, in Guvernul Adrian Nastase

In perioada 1996-2000 a fost deputat PDSR si secretarul Comisiei de Invatamant, Stiinta si Tineret din Camera Deputatilor

Din 1997 este vicepresedinte al Organizatiei PSD a Municipiului Bucuresti, membru in Consiliul National PSD si  membru in Biroul Executiv Central al partidului

In 1996 a intrat in PSD

In perioada 1995 - 1996 a fost secretar de stat in Ministerul Educatiei si Cercetarii

Ministru al Educatiei in Guvernul Nastase

Pe timpul primului mandat de ministru al Educatiei, in Guvernul Nastase, Ecaterina Andronescu a luat mai multe masuri, multe dintre ele controversate, menite sa creeze o stare de confuzie  in invatamant.

Din aceasta cauza, studentii sai de la Politehnica au poreclit-o “Abramburica” Andronescu.  

Printre intentiile sale de reforma s-au aflat si reintroducerea obligativitatii examenului de admitere in facultati, revenirea la examenul de admitere in licee, dar si schimbarea metodologiei de corectare la Bacalaureat.

Ecaterina Andronescu nu si-a dus mandatul la bun sfarsit fiind revocata de premierul de atunci Adrian Nastase in iunie 2003.

Garantat Vanghelie

In noiembrie 2008, Ecaterina Andronescu a candidat pentru un mandat de senator in colegiul. nr 10 din Bucuresti. Era primul scrutin parlamentar in sistem uninominal.

Pe afisele si pe panourile publicitare ale aliantei PSD-PC scria ca oamenii ale caror chipuri ne zambeau imbietor sunt garantati de catre Marian Vanghelie, primarul care este al sectorului 5, inclusiv profesorul universitar Ecaterina Andronescu.

La alegeri, Ecaterina Andronescu a obtinut 48,82% din voturi in colegiul sau, clasandu-se pe primul loc. A intrat in Parlament la redistribuire.

Lacrimile pentru salarii

Ecaterina Andronescu este una dintre initiatoarele legii 50%, de majorare a salariilor cadrelor didactice, care a produs mare scandal in toamna lui 2008 si pentru care a si plans de la tribuna Parlamentului.

“Eu am initiat Legea privind marirea salariilor din invatamant cu 50%, care a trecut de Senat, desi suntem in Opozitie. Vrem ca profesorii sa ne educe copiii, dar Puterea de dreapta si Presedintele tarii isi bat joc de ei constant, iar dascalii nu merita acest tratament”, scria Andronescu pe blogul sau in aprilie 2008.

Legea de majorare a salariilor cadrelor didactice cu 50% a fost votata de Camera Deputatilor la sfarsitul lunii septembrie.  Presedintele Traian Basescu aratificat-o.

Guvernul Tariceanu a incercat sa blocheze aceasta lege prin doua ordonante de urgenta, dintre care una a fost declarata neconstitutionala.

Potrivit celei de-a doua ordonante, salariile cadrelor didactice vor fi majorate cu pana la 28%, in doua transe, la 1 martie si, respectiv, 1 septembrie 2009. In medie, aceasta majorare diferenţiata presupune cresterea fondului total de salarii cu 10%.

Sindicatele din invatamant au amenintat cu greva generala, iar presa a vorbit despre interesul personal al Ecaterinei Andronescu de a-si majora propriul salariu cu 75%, cum prevede legea pentru profesorii universitari.

“Profesorii si sistemul educational in ansamblu nu meritau gestul Guvernului privind amanarea majorarii salariilor - un gest pur electoral”, considera, in octombrie 2008, Ecaterina Andronescu.

  "Ecaterina Andronescu isi imagineaza ca scoala se face doar cu salarii. Nu se face doar cu salarii, se face si cu infrastructura solida, care sa permita realizarea unui proces educational modern”, s-a aparat premierul de atunci Calin Popescu Tariceanu.

  "O cunosc pe Ecaterina Andronescu, este o personalitate respectata in mediul universitar, tocmai de aceea sunt neplacut surprins ca o persoana care a condus un minister si conduce Politehnica nu realizeaza care sunt consecintele acestui fel de act normativ...

  Nu ma asteptam din partea doamnei Andronescu,...prin asemenea masuri aruncam tara in haos si o stiu ca om serios pe Ecaterina Andronescu”, a mai spus Tariceanu.

Ulterior, in decembrie 2008, cand a fost desemnata ministru al Educatiei, Ecaterina Andronescu si-a nuantat declaratiile.  Andronescu a spus ca va incerca sa aplice legea prin care salariile cadrelor didactice cresc cu 50%, insa nu stie daca sunt fonduri suficiente in acest scop.

"Eu cred ca o lege a acestei tari trebuie sa fie respectata. (...) In campania electorala nu stiam deficitul bugetar si nu stiam ca situatia este cea care este, pentru ca premierul ne spunea mereu ca Romania duduie, ca dezvoltarea economica este peste 8% si ca nu s-ar pune problema unor cresteri salariale imposibil de realizat", a spus Andronescu.

Distinctii, decoratii

Din 2004 este Doctor Honoris Causa la Universitatile Politehnica Timisoara, Suceava, Petrosani.

Din 2003 este membru corespondent al Academiei Tehnice Baia Mare.

In 2003 a devenit Doctor Honoris Causa la Universitatea Tehnica Iasi si la Universitatea A. Vlaicu Arad.

In 2002 a primit de la presedintele Ion Iliescu distinctia Steaua Romaniei in grad de Cavaler.

  Este  membru in Societatea Europeana de Ceramica si membru fondator al Societatii Romane de Ceramica, Societatii Romane de Chimie si Societatii Romane de Inginerie Chimica.

  Este  membru al Academiei Oamenilor de Stiinta si presedintele Asociatiei Profesorilor Social Democrati.

Link-uri utile:

Ecaterina Andronescu
Ecaterina Andronescu

Data nasterii: 7 aprilie 1948, Malovat, Mehedinti

Cariera:  profesor universitar, parlamentar, ministru

Evenimente importante:  ministru al Educatiei in doua guverne

Daca detineti informatii relevante, poze, inregistrari audio sau video inedite cu Ecaterina Andronescu, le puteti trimite la adresa de e-mail redactia@ziare.com.

Bancuri despre Ecaterina Andronescu

Intr-o zi, un profesor vede un cersetor pe strada. Se duce la el si ii spune: - Daca...citeste tot bancul