Bugetul Educatiei, adoptat in Parlament

Vineri, 20 Februarie 2009, ora 13:27
2089 citiri
Bugetul Educatiei, adoptat in Parlament

Bugetul acordat Ministerului Educatiei a fost aprobat, vineri, in plenul Parlamentului.

Bugetul ministerului condus de Ecaterina Andronescu este ultimul care mai trebuia aprobat, informeaza Realitatea Tv.

Parlamentarii au votat bugetul Ministerului Educatiei cu 203 de voturi "pentru" si 57 "impotriva", neadoptand insa niciun amendament al liberalilor.

Pe de alta parte, s-a aprobat o anexa prin care 242 de unitati de invatamant preuniversitar de stat au primit, in total, suma de 33.495 mii lei din Fondul National de Dezvoltare.

Scolile cele mai favorizate sunt, de departe, cele din sectorul 5. Daca unitati scolare din judetul Alba au primit cate 14.000 lei, Gradinitei nr. 185, din sectorul 5, i s-au alocat 1.400.000 lei, iar Scolii nr. 144, sectorul 5, i s-au dat 2.500.000 lei. Campusul preuniversitar Tudor Vianu din Giurgiu a primit 1000 mii lei.

Prin amendamentele admise, s-a suplimentat capitolul "Cercetare fundamentala si cercetare dezvoltare" cu 20.210 mii lei, bani care au fost stransi prin reducerea bugetului Senatului (cu suma de 8.900 mii lei), a bugetului Camerei Deputatilor (cu 10.652 mii lei), a Cancelariei primului-ministru (cu 658 mii lei).

De asemenea, s-au luat 1.000 mii lei de la capitolul de subventiile pentru camine si cantine studentesti si s-au realocat Agentiei de credit pentru studentii din institutiile de invatamant superior de stat si particular acreditate.

La propunerea senatorului PDL Ion Ariton, sustinuta de comisiile pentru buget, s-a decis alocarea sumei de 95 de mii de lei pentru Clubul Sportiv Universitar Sibiu, Sedinta de vineri a debutat, dupa efectuarea apelului nominal, cu o jumatate de ora de discutii in contradictoriu pe procedura, liberalii contestand votul dat cu o seara inainte pe amendamentele depuse de Liviu Campanu la bugetul Educatiei.

De altfel, sedinta de joi seara parlamentarii s-au blocat tot la discutia legata de amendamentele deputatului liberal, care au fost votate de parlamentari in calup, provocand revolta membrilor PNL.

Sedinta de vineri a debutat, dupa efectuarea apelului nominal, cu discutii in contradictoriu pe procedura, liberalii contestand votul dat cu o seara inainte pe amendamentele depuse de Liviu Campanu la bugetul Educatiei. De altfel, sedinta de joi seara parlamentarii s-au blocat tot la discutia legata de amendamentele deputatului liberal, care au fost votate de parlamentari in calup, provocand revolta membrilor PNL.

Deputatul PD-L Cristian Boureanu a dat, iritat, replica liberalului Ludovic Orban, care a sustinut ca votarea in bloc a 300 de amendamente ale unui membru al opozitiei este un grav atentat impotriva democratiei, aratand ca democratia inseamna si respectul pentru banii cetatenilor.

Boureanu a spus ca modul in care liberalii au scris amendamentele aduse la buget reprezinta o sfidare la adresa romanilor. Schimbul de replici intre liberali si democrat-liberali a continuat, Boureanu ajungand sa spuna ca nu doreste lectii de democratie de la fostii sai colegi de partid, pe care i-a facut incompetenti.

"Deputatii liberali, fie sunt incompetenti, fie sunt rau intentionati", a spus Boureanu, referindu-se la faptul ca amendamentele liberalilor se regaseau si in dosarul cu amendamentele comisiei, si intr-un dosar separat, cu amendamentele PNL. Presedintele de sedinta, Ioan Oltean, a cerut scuze liberalilor in numele lui Cristian Boureanu, pentru afirmatiile deputatului democrat-liberal.

Sedinta de plen de vineri a fost prelungita din cauza neintelerigilor privind sustinerea, de catre penelisti, a amendamentelor pe Educatie respinse in comisii. Situatia a fost provocata de faptul ca un numar mare de amendamente a fost deja sustinut de catre initiatori in timpul serii de joi. In aceste conditii, presedintele de sedinta a solicitat o pauza pentru a se stabili clar amedamentele deja sustinute si cele ce urmeaza a fi sustinute. Pauza a fost anuntata ca fiind de cinci minute, dar a durat aproximativ 30.

Andronescu: Va implor sa terminam acest buget mai repede

Pentru deblocarea situatiei, a intervenit chiar ministrul Educatiei. "Dati un buget scolii! Nu cred ca trebuie sa facem scoli pentru primarii liberali sau pesedisti", a subliniat ea.

"Va implor sa terminam acest buget mai repede, ca banii sa ajunga la scoli, sa fie timp pentru licitatii si sa putem termina scolile la 15 septembrie", a solicitat ministrul Educatiei.

Cat priveste amendamentele deputatului PNL Liviu Campanu, Andronescu a precizat ca "majoritatea n-au nicio legatura cu realitatea scolii si cu sumele" prevazute. Ministrul Educatiei i-a asigurat pe parlamentari de buna sa credinta in alocarea fondurilor necesare scolilor.

La randul sau, fostul premier, liderul opozitiei Calin Popescu Tariceanu a afirmat ca tine cont de solicitarea Ecaterinei Andronescu.

"Vreau insa doamna ministru sa va informez (...) peste 1,2 miliarde lei au fost disponibilizate de Ministerul de Finante pentru invatamant. Din pacate, o serie de inspectori scolari nu au deblocat acesti bani. Si noi vrem ca acest buget sa treaca repede. Eu v-as propune, stimati colegi, in loc sa stam in acest discutii care ar putea fi considerate sterile, in tot acest timp amendamentele pe care colegii mei le-au depus ar fi putut sa fie trecute in revista si admise sau respinse", a precizat presedintele PNL.

Liderul PNL a folosit o replica a lui Winston Churchill, care, "intr-o confruntare cu liderul partidului extremist de dreapta", a spus, potrivit lui Tariceanu: "Eu stiu ca am dreptatea si tu nu ai dreptate. Dar pentru dreptul tau de a nu avea dreptate, sunt gata sa mor!". Presedintele liberalilor a argumentat, prin acest citat, dreptul opozitiei de a-si spune punctul de vedere.

"Trebuie sa intelegem acest lucru si sa nu va deramjeze faptul ca la buget o sa stam o ora in plus, poate timp efectiv pentru dezbateri", a afirmat Tariceanu, explicand ca sistemul uninominal "leaga parlamentarul de colegiul sau", astfel ca "este absolut justificata" promovarea unor proiecte ale comunitatii.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

”Nu am ce să-mi reproșez. Mandatul rămâne pe masa coaliției”. Cîrstoiu a făcut declarații în faţa Spitalului Universitar. Explicaţii privind acuzaţiile de incompatibilitate
”Nu am ce să-mi reproșez. Mandatul rămâne pe masa coaliției”. Cîrstoiu a făcut declarații în faţa Spitalului Universitar. Explicaţii privind acuzaţiile de incompatibilitate
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
Dan Tănasă, candidatul AUR la Primăria Brașov: ”Braşovenii nu mai sunt nevoiţi să aleagă răul cel mai mic”
Dan Tănasă, candidatul AUR la Primăria Brașov: ”Braşovenii nu mai sunt nevoiţi să aleagă răul cel mai mic”
Alianţa pentru Unirea Românilor, filiala Braşov, a prezentat, vineri, candidatul pentru funcţia de primar al Municipiului Braşov în persoana deputatului Dan Tanasă. Acesta a declarat...
#buget Educatie Andronescu, #Ecaterina Andronescu buget, #parlament adoptat buget, #buget Educatie adoptat , #educatie