Ziare.com

Epurare politica in invatamant

de Ioana Ene Dogioiu, Senior editor
Vineri, 18 Septembrie 2009, ora 12:57

   

Epurare politica in invatamant
De ce e atat de necesara depolitizarea reala a invatamantului, o adevarata cheie a reformei educatiei? S-a "straduit" sa ne demonstreze d-na Ecaterina Andronescu, cu numai cateva zile inainte ca noua Lege a Educatiei Nationale sa intre in vigoare.

Printr-o semnatura pe un ordin abuziv, atat in virtutea actualei legi a invatamtnului, cat si a celei viitoare, ministrul Educatiei si-a asigurat controlul politic in scoli cel putin pana la alegerile prezidentiale.

Ordinul cu pricina spune asa: "incepand cu data intrarii in vigoare a prezentului ordin, inceteaza toate detasarile in interesul invatamantului pentru functiile de conducere din unitatile de invatamant preuniversitar de stat si pentru functiile de indrumare si control din inspectoratele scolare dispuse pentru anul scolar 2009-2010 prin decizie a inspectoratului scolar general".

Cu alte cuvinte, sunt inlocuiti toti directorii si inspectorii numiti de inspectoratele scolare, 16 mii de oameni, pentru a fi inlocuiti cu altii numiti direct de ministrul Educatiei.

Inlocuirile au fost in toate cazurile nemotivate, au coborat pana la nivelul gradinitelor, unde valul demiterilor abuzive a inceput naucitor in ultimele zile inainte de inceperea anului scolar, si incalca actuala lege a invatamantului potrivit careia numai inspectoratele scolare au dreptul sa faca astfel de numiri si demiteri. Prin ordin de ministru, d-na Andronescu incalca o lege organica.

Legea Educatiei Nationale, pentru care guvernul si-a asumat raspunderea, prevede ca directorii scolilor vor fi alesi de consiliile de administratie ale acestora, alcatuite din profesori, parinti si autoritati locale.

Dar consiliile acestea inca nu exista, ele trebuie sa se formeze mai intai, sa decida organizarea concursurilor, sa le organizeze efectiv, sa aleaga un candidat. Este un proces care cere timp, mult mai mult deca cel ramas pana la alegerile prezidentiale. In plus, un director aflat in functie poate capta bunavointa consiliului de administratie pentru ca, dupa ce a fost confirmat in functie, sa serveasca cu abilitate si fidelitate interesele politice ale PSD.

Ce pot face directorii de scoli pentru un partid? Sunt factori importanti de influenta, mai ales in mediile mai putin "saltate" unde preotul, dascalul si doctorul sunt un fel de supraoameni cu un cuvant foarte greu. Este exact motivul pentru d-na Andronescu a comis acest abuz in buza alegerilor prezidentiale, in scoli, gradinite si la nivelul inspectoratului, o adevarata epurare politica a celor cu fidelitate mai mica de 110% pentru PSD.

Ministerul Educatiei a incercat intai sa musamalizeze epurarea cu o minciuna: nu s-ar fi cerut decat listele cu directori si inspectori, insotite cu CV-urile acestora. "Vrem sa ne convingem ca cei numiti in functie sunt in regula, ca au CV-urile corespunzatoare", explica secretarul de stat Doina Pana. Ordinul citat mai sus spune insa cu totul si cu totul altceva.

Va aduceti aminte cu cata inversunare a incercat Ecaterina Andronescu sa elimine din noua lege orice prevedere de depolitizare si descentralizare. In Codul Andronescu, de la director, la femeia de serviciu din scoala erau la mana factorului politic.

In forma finala, Legea Educatiei Nationale face o jumatate de pas inainte. Directorul este numit de consiliul de administratie al scolii care il poate si demite. In schimb, inspectorii scolari generali raman cu atributii foate extinse de control asupra invatamntului, mana lunga a politicului in invatamant.

Sigur, d-na Andronescu si-ar fi dorit sa fie si mai lunga, ca dovada acum trece chiar peste inspectoratele scolare pentru a desavarsi politizarea preelectorala a educatiei.

Ordinul acesta, care contravine fundamental spiritului si literei noii legi, echivaleaza cu o declaratie prin care Ecaterina Andronescu anunta explicit ca nu va aplica masurile de reforma a educatiei, condamnate sa ramana litera moarta in timpul mandatului sau.

Sursa: Ziare.com

Articol citit de 3670 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
19 comentarii
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

DOAMNA ABRAMBURICA, UN FEL DE ANA PAUCKER A INVATAMANTULUI ROMANESC

Ceausescu in nebunia sa visa la omul nou, iata ca mutatii tot s-au produs si prototipul noului bolsevik e reprezentat de "distinsa" Doamna Andronescu!
Daca : -"asta vrea romanii?!", asta au!
Deja s-au pus gratarele la incins, tulburelul e la dospit, asistatii din Romania asteapta cu sufletul la gura campania electorala, unde prin aportul lor substantial si prezenta la vot, vor hatara care va fi viitorul prezident al Romaniei!
E buna Republica asistatilor, sau e recomandabila Monarhia bogatilor?!

 

abramburica isi pune din nou poalele in cap

Ca un soldat credincios, stia almanache de ce a garantat-o, dupa ce nu a reusit sa blocheze, in totalitate, reforma in educatie, diafana tanti caty, emite un ordin, de care si ceusescu ar fi mandru, prin care vrea sa decapiteze dintr-o lovitura, intreaga conducere din educatie, 16.000 de directori, pt a asigura un control al psd in acest domeniu, important in perspectiva prezidentialelor.Profitand smechereste de lipsa din tara a paznicului boc, si mizand pe iuteala de mana si nebagarea de seama, ordinul cu pricina calca in picioare si spoiala de independenta politica de pana acum din educatie, ceeace a trezit proteste in presa, sindicate si mediul politic.Pana si geoana si-a data seama ca e prea gogonata si a cerut aseara anularea acestui ordin, iar tanti caty, antireformista, care a capatat apucaturi de borfas la drumul mare, asteptand dupa colt sa ti-o traga, care si-a atins de mult pragul de incompetenta, dar care practica din greu prostitutia politica pe sub fustele educatiei din fotoliul de ministru, ar trebui trimisa pe centura la reciclare.

 

Ce putea să facă o "doamnă ministru Vanghelie"?

Pentru mult prea multi iubiti conducători romani scolile absolvite si titlurile căpătate drept ori stramb, nu reprezintă decat unelte de camuflaj.
Dacă Iulian Rădulescu are coroană de impărat, poti spune că el este Gaius Flavius Valerius Aurelius Constantinus?

 

atentie

Daca PSD accepta schimbarea la invatamint a ministrului, atunci poate sa-si semneze intrarea in opozitie.

CEREM CU FERMITATE REMANIEREA DOAMNEI ANDRONESCU DIN INVATAMANTUL ROMANESC!

Nu pot sa cred ca autorii pachetului pactului pentru invatamant si premierul pot fi dusi in eroare de Abramburica!
P.erversa doamna...nevinovata si plapanda,motiva aseara actiunea ca pe una ce urmareste tocmai....depolitizarea in invatamant!!!!!!!!
Prin urmare daca si doamna...Ene semnaleaza aceasta anomalie,inadvertenta,intre declaratii,codul votat si intentiile reale ale PSD prin bratul ministrului,inseamna ca suntem in fata unei manipulari grosolane si ca premierul EMIL BOC TRBUIE SA IA MASURILE CE SE IMPUN,incepand de la demiterea ministrului educatiei,cat se spunec ASTAZI!
Maine va fi prea tarziu!
Orice amnare a masurilor coercitive privind netranspunerea in practica a codului invatamantului romanesc votat va avea ca si consecinta o perspectiva fatala in dreptul PDL si a presedintelui Basescu!
DOMNULE BOC,ROMANII ASTEAPTA SA CONFIRMATI ACEEASI FERMITATE DE LA ASUMARE!

 

In numele cui?

In numele cui cereti?Sunteti o gasca sub sigla "aaron"?
Faptele aratate in articol sunt grave.Se pare ca se profita de motiunea de cenzura depusa de PNL si UMDR.
Despre tinuta morala a d-nei E Andronescu am dubii inca din trim.IV anul trecut, cand sustinea cu inversunare(la fel ca si pres. Basescu de altfel) cresterea salariilor cu 50% pentru dascali.Nici un rationament economic nu a putut sa o influenteze.
Cand toata structura tari este puternic politizata, fiecare incearca sa isi puna oamenii lui.De multe ori efectele sunt contrare ,ca in cazul pres. Basescu care a tot numit oameni in justitie,oameni care acum fac greva.
Atat timp cat nu se dau legi clare care sa arate pana unde se poate face politizarea ,aberatii de genul celei a d-nei Andronescu vor tot apare.
Situatia grava a RRomaniei se datoreaza in mare parte si politizarii excesive.
Doamne,apara de ciuma.

Ca sa stim despre ce vorbim

Ce spune legea nr. 84/1995 republicata, text in vigoare de la 1 iunie 2009 (site minister)?

Art. 141, lit. p: MEC coordonează, potrivit legii, numirea, transferarea, eliberarea si evidenta personalului didactic, de conducere, de indrumare si control si a celui auxiliar din unitatile subordonate;
Art. 145, al. 7: Ocuparea functiilor de director si de director adjunct se face in urma castigarii concursului, desfasurat pe baza criteriilor de competenta profesionala si manageriala, cu avizele consultative ale consiliului de administratie si ale consiliului local. Metodologia concursului se stabileste de Ministerul Educatiei si Cercetării si se aproba prin ordin al ministrului.
al. 8: Directorii unitatilor de invatamant prescolar, ai unitatilor de invatamant gimnazial si ai unitatilor de invatamant cu clasele I - X sunt numiti, in urma castigarii concursului, de catre inspectorul scolar general, pentru o perioada de 4 ani.
al. 9: (9) Directorii unitatilor din invatamantul liceal, postliceal si ai scolilor de arte si meserii sunt numiti, in urma castigarii concursului, prin ordin al ministrului Educatiei si Cercetarii, la propunerea inspectorului scolar general, pentru o perioada de 4 ani.

Spaima de politizare, dar nu mai putin isteria politizarii, apare insidioasa nu din ignoranta (orice individ de minima decenta intelectuala verifica legislatia in domeniu), ci din pura POLITIZARE a oricarui demers sau discurs.

Departe de mine de a-i ridica osanale doamnei Andronescu, insa demersul ei este corect d.p.d.v. al uneia din conditiile pentru ocuparea postului de director: castigarea unui concurs si nu delegarea de catre inspectorate fara castigarea acelui concurs.

Pana unde mergem cu politizarea? Nu spun ca nu exista un permanent pericol de politizare, dar problema se pune asupra calitatii profesionale si umane, precum si a vocatiei didactice (in acest caz) a celor care conduc scolile. Nu prea stiu insa ce face politizarea asta, in afara contractelor de reparatii a scolilor cu firme de familie agreate. Dar aici pot interveni alte legi si alte institutii ce rezolva problema.

Eu zic sa rationam mai mult si sa jelim mai putin.

Lui Cati

De cand face ministerul,
Cati asculta doar manele.
Ca sa afle tot eterul
Ce a garantat Vanghele!

 

@ Harold

Reusit, catrenul!

 

 

realitatea ultimilor 20 de ani

Acest proces de epurare si curatare din invatamant se intampla de 20 de ani. Tot sistemul este politizat si politic dar partea cea mai grava este ca in fiecare an scolile "produc" sute de mii de victime! Liderii nostri pe care i-am votat si NOMINAL isi bat joc de viitorul nostru al ROMANIEI!

Salariile vin, sunt grase si frumoase, dar rezultatul invatamantului de 20 de ani este societatea de astazi, incredibil de inerta si inadaptata! O societate de cretineti asa cum bine spunea cineva...

http://gandeste.org/carti-de-citit/top-10-carti-care-au-schimbat-lumea/4590/

 

analfabetism P.S.D.ist.....

..... cu iz de eucatie politica in masa de directori si inspectori . S C O P U L unelte de manipulare la alegeri siiiiiiiiiiii ... castid de ministru abramburica ce - si etaleaza caracterul LIMBISTIC psd-ist.
RUSINE , RUSINE , MADAM , SCOPUL SI IMPORTANTA TA SOCIALA SI DE A FORMA TINERI CORECTI , EDUCATI SI BINE PREGATITI ,DETINATORI DE CUNOSTINTE FOLOSITOARE SOCIETATII.

 

Mda

Tipic PSD... ce nemernicie... doar ca sa poata controla tot sistemul in vederea alegerilor. Numai cei din PSD sunt capabili de asemenea mirsavie.. Sper sa fie demisa Andorenescu.

 

eronat

nu dna abramburica trebuie sa aiba control politizat in scoli pana la alegeri ce putin, ci partidul din spatele ei!

 

Dupa ce a luat "plasa" cu noua lege,

se razbuna ca vacaru pe sat. Guvernul "n.ebunilor" in tara lui Papura Voda.

 

Opriti schimbarile pe criterii politice!

Atata timp cat toti cei care conduc scolile din Romania..au concursul castigat pentru patru ani,pentru ce-i schimbati la inceput de an scolar,cand in scoala sunt atatea probleme!?Nu aveti decat sa le interziceti sa faca politica[atunci are cu adevarat de castigat invatamantul]si sa le ordonati sa iasa din PDL sau PSD[majoritatea,acum,sunt in aceste partide de guvernamant].Opriti-va cu abramburelile!

 

Ne jucam cu limba romana?

Mai draga Ioana Ene, chiar asa de aiurita limba avem? Pai, daca scrie ca "inceteaza detasarile..." eu inteleg ca iceteaza o situatie de provizorat; n-am cum sa inteleg de inlocuirea unora cu altii. Cat priveste modul cum vor fi numiti noii conducatori din unitatile de invataamant, asta o precizeaza legea, care a fost impusa, pur si simplu a fi votata in forma sa actuala. Ce dracu tot aveti ccu madam Andronescu? Dumneata si comentatorii cei colturosi, chiar stiti ce e acela un sistem de invatamant al unui stat?

 

Hai sa inlocuim controlul politic al Ministerului cu cel al Primarilor!

Sau hai sa inlocuim controlul politic al Primarilor cu cel al Ministerului!

Dar nu ar fi mai bine sa inlocuim controlul politic pur si simplu?!?

Nu ar fi mai simplu sa introducem bunul simt si competenta ca si criterii? Integritatea morala si profesionala? Sau nu avem nevoie de asa ceva?

Romania are nevoie de asa ceva! Si se pare ca nu mai are nevoie de Abramburica...

 

ca de obicei..

doamelor si domnilor nu va mai obositi sa va afisati indignarea cu privire la actiunile doamnei andronescu...chiar nici pana la oara aceasta nu v-ati convins de ineficienta acestui sinistru..pardon! .. ministru..dati-mi un exemplu in fostele si actuala legislatura de lucru dus macar la bun sfarsit , ce sa mai zic d lucru bine facut..

 


Vezi comentarii inadecvate
Platforma pentru solutionarea online a litigiilor