O semnatura falsa in Parlament? PNL face plangere penala, cum se apara Andronescu si care e miza (Video)

Luni, 19 Septembrie 2016, ora 16:45
9451 citiri
O semnatura falsa in Parlament? PNL face plangere penala, cum se apara Andronescu si care e miza (Video)
Foto: Arhiva Ziare.com

Comisia pentru Invatamant din Senat a adus, saptamana trecuta, un amendament Legii Educatiei, prin care concursul pentru ocuparea functiilor de director si de director adjunct in unitatile scolare se organizeaza numai dupa finalizarea semestrului II, la inceputul noului an scolar. De aici, o intreaga tevatura.

Initiativa a nascut indelungi discutii, dupa ce liberalul Dumitru Oprea a anuntat ca pe ordinea de zi a sedintei comisiei de saptamana trecuta nu figura si aceasta propunere de modificare a Legii Educatiei si ca raportul intocmit in acest caz nu a fost contrasemnat de el, ci de altcineva.

"Nu am idee cine, cum si pe ce procedura s-a facut fortarea asta de nota. Nici nu a figurat subiectul pe ordinea de zi a comisiei si puteti sa verificati, mergand pe data de 14 (septembrie - n.red.). Deci eu nu am participat la discutia unui astfel de punct. Constat insa ca este o alta semnatura (pe raportul comisiei - n. red.) si asta nu este o despovarare, ci, dimpotriva, este o intrebare pusa celor care au dat curs unei astfel de rezolutii. (...)

E pus un 'pentru', dar, de regula, pentru orice 'pentru', daca e nevoie, tu ca secretar delegi responsabilitatea sub o forma, or eu nici nu am fost intrebat de subiectul asta. Sunt curios si eu sa aflu detaliile ca secretar, totusi, al comisiei, fiindca eu nu pot sa votez pe o propunere legislativa care nu a existat pe ordinea de zi si nici nu exista", a declarat acesta.

Plangere penala

In reactie la aceasta situatie, PNL a anuntat ca vrea sa faca o plangere penala. "Grupul PNL de la Senat va depune plangere penala pe tema falsului de semnatura din raportul dat de Comisia pentru Invatamant la propunerea de modificare a Legii Educatiei care prevede amanarea concursurilor pentru posturile de directori de scoli", a anuntat luni copresedintele partidului Alina Gorghiu.

"Evident ca PNL va face plangere penala pentru a se descoperi cum e posibil ca in Senatul Romaniei sa se falsifice o semnatura. Vorbim despre Senatul Romaniei 2016, falsificari de semnaturi pentru a mentine o stare de politizare in tot ce inseamna scolile din Romania", a acuzat Gorghiu.

Cum se apara Andronescu

In replica, seful Comisiei pentru Invatamant din Senat, Ecaterina Andronescu (PSD), sustine ca a semnat in calitate de presedinte raportul privind modificarea Legii Educatiei, insa la acel moment nu exista si semnatura secretarului.

Ea a confirmat luni faptul ca la sedinta comisiei in care s-a adoptat acest amendament Dumitru Oprea (PNL) nu a fost prezent, raportul nefiind astfel semnat de catre acesta.

"Eu pot sa spun ceea ce stiu: s-a terminat sedinta comisiei, s-a intocmit raportul, am semnat pentru calitatea mea de presedinte de comisie si ramasese sa se ia semnatura pentru pozitia de secretar. (...) Cand am semnat, nu exista semnatura secretarului. (...) Domnul profesor Oprea nu a fost la acea sedinta, va confirm acest lucru. Nu a venit", a precizat Ecaterina Andronescu.

"Nu am cerut (staff-ului comisiei sau celorlalti membri - n.red.) sa semneze (in locul secretarului - n.red.). Niciodata nu am facut acest lucru si i-am spus azi dlui Oprea ca niciodata, in patru ani de zile, nu am cerut nimanui dintre membrii PSD din comisie sa semneze in dreptul secretarului comisiei, pentru ca am inteles ca, in felul acesta, presedintele fiind dintr-un grup politic trebuie sa asiguram echilibrul acceptarii amendamentelor comisiei", a mai declarat Andronescu.

O discutie de 5 secunde in BP

Presedintele Senatului, Calin Popescu-Tariceanu, sustine ca situatia inregistrata saptamana trecuta in Comisia pentru Invatamant cu privire la raportul intocmit pentru amendarea Legii Educatiei a facut "pret de cinci secunde" obiectul unei discutii in sedinta de luni a Biroului Permanent.

"Nu am discutat, nu s-a facut o discutie detaliata pe acest subiect. Cred ca s-a discutat pret de cinci secunde si s-a pus punct. (...) Stiu ca proiectul a fost retrimis la comisie. Asta ne-a comunicat unul dintre colegi (...), ca, din cate stie, a fost retrimis la comisie", a spus Tariceanu, fara a indica insa persoana care a decis retrimiterea raportului in comisie.

Care e totusi miza

Toate aceste discutii au loc deoarece Comisia de Invatamant a Senatului, condusa de Ecaterina Andronescu, doreste modificarea Legii Educatiei, astfel incat sa fie amanate concursurile pentru posturile de directori din scoli pana vara viitoare, desi ministerul a programat competitia pentru aceasta toamna.

Asta ar inseamna ca functiile de director sa fie ocupate prin concurs abia in vara anului viitor si nu in aceasta toamna, asa cum a programat Ministerul Educatiei.

Amendamentul a fost adus unui proiect de lege care nu are nicio legatura cu managementul scolilor.

Modificarea privind concursurile pentru posturile de directori scolari apare doar in anexa, unde sunt trecute in mod explicit modificarile legislative.

Citeste si ce ascunde lupta Ecaterinei Andronescu pentru directorii de scoala.

Ciolacu susține reforma bugetară și regionalizarea teritorială: ”Să nu mai existe decalaje ca între Timişoara şi Bacău”
Ciolacu susține reforma bugetară și regionalizarea teritorială: ”Să nu mai existe decalaje ca între Timişoara şi Bacău”
Premierul Marcel Ciolacu a declarat joi, 25 aprilie, la Timişoara, că regionalizarea teritorială şi reforma bugetară trebuie făcute, după o analiză şi un studiu exact în fiecare judeţ....
Clotilde Armand ironizează PSD-ul după ce i-a cerut demisia: "Mai stau, să vă scot din minţi că nu mai puteţi fura"
Clotilde Armand ironizează PSD-ul după ce i-a cerut demisia: "Mai stau, să vă scot din minţi că nu mai puteţi fura"
Trimisă în judecată pentru folosirea funcţiei pentru favorizarea unor persoane, Clotilde Armand, primarărița Sectorului 1 a declarat răspicat că nu va demisiona, aşa cum i-au cerut...
#modificare lege Educatie Oprea, #modificare lege Educatie Andronescu, #plangere penala PNL modificare lege Educatie , #educatie