Andronescu: 9.000 de scoli nu indeplinesc conditiile sanitare de functionare (Video)

Joi, 29 Ianuarie 2009, ora 16:12
1167 citiri
Andronescu: 9.000 de scoli nu indeplinesc conditiile sanitare de functionare (Video)
Foto: Cotidianul

In Romania exista 9.000 de unitati de invatamant care nu au autorizatie de functionare din cauza neindeplinirii conditiilor sanitare, a declarat ministrul Educatiei, Ecaterina Andronescu.

Ministrul Educatiei a avut, joi dimineata, o discutie cu membri unei delegatii oficiale conduse de domnul Benoit Blarel, Seful Biroului Bancii Mondiale la Bucuresti, cu privire la problemele cu care se confrunta sistemul de educatie din Romania.

Cei doi oficiali au convenit ca trebuie trasate directiile strategice de dezvoltare in domeniul educatiei pentru urmatorii ani, pentru care Banca Mondiala sa acorde finantare cu prioritate. Directiile se vor integra intr-un plan stabilit la nivel regional ("Regional Partnership Strategy").

"Imbunatatirea calitatii in invatamantul preuniversitar este o necesitate si aceasta trebuie realizata plecand de la restructurarea si regandirea curriculei, avand in vedere centrarea pe competente, si implementarea unor noi mecanisme de evaluare calitativa a procesului didactic si a rezultatelor elevilor, pana la formarea initiala si continua a personalului didactic", a afirmat ministrul Educatiei.

Domnia sa a prezentat oaspetelui sau si faptul ca ministerul are in vedere imbunatatirea accesului la invatamantul de calitate, lucru care poate fi realizat prin continuarea programelor de investitii, mentionand ca in prezent sunt 9.000 de unitati de invatamant de toate gradele care nu au autorizatie de functionare, din cauza neindeplinirii conditiilor sanitare.

Ministrul are in vedere imbunatatirea dotarilor din laboratoarele scolare, pentru a facilita elevilor si studentilor accesul la mijloacele moderne de informare si comunicare.

Ecaterina Andronescu a evidentiat in cadrul intalnirii rolul pe care proiectele finantate prin fonduri de la Banca Mondiala l-au avut in procesul de reforma al sistemului de invatamant din Romania, nu numai prin fondurile alocate, dar mai ales prin expertiza specialistilor bancii si prin mecanismele create.

Un alt element discutat a vizat imbunatatirea accesului la invatamantul superior, prin crearea unor scheme de imprumut pentru studenti, precum si prin investitia in spatiile de invatamant si campusuri. De asemenea, cresterea calitatii este si pentru invatamantul superior o prioritate.

Seful Biroului Bancii Mondiale s-a aratat interesat de stadiul procesului de descentralizare din educatie, raspunsul primit fiind acela ca, pe baza experientei acumulate in procesul de pilotare, prevederi in ceea ce priveste descentralizarea vor fi incluse intr-un capitol special in pachetul de legi cu privire la educatie.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

PNL și PSD așteaptă "clarificări" de la Cătălin Cîrstoiu, "în această săptămână". Când va fi anunțată decizia în privința candidatului la Primăria Capitalei
PNL și PSD așteaptă "clarificări" de la Cătălin Cîrstoiu, "în această săptămână". Când va fi anunțată decizia în privința candidatului la Primăria Capitalei
Preşedintele PNL, Nicolae Ciucă, a afirmat, joi seară, că, în acest moment, Cătălin Cîrstoiu este candidatul alianţei PSD-PNL, dar acesta trebuie să clarifice public toate aspectele care...
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
Eventualitatea retragerii lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Bucureşti ar complica lucrurile pentru cei din Alianța PSD-PNL. Nicolae Ciucă, preşedintele PNL, a afirmat, joi...
#Ecaterina Andronescu, #unitati invatamant, #conditii sanitare functionare , #ministrul Educatiei