Andronescu: Bac profesional incepand cu anul scolar 2012-2013

Luni, 17 Septembrie 2012, ora 20:59
3590 citiri
Andronescu: Bac profesional incepand cu anul scolar 2012-2013
Foto: Arhiva

Elevii vor putea opta pentru bacalaureatul profesional incepand cu anul scolar 2012-2013, a declarat, luni, ministrul Educatiei, Ecaterina Andronescu, dupa ce senatorii au aprobat legea care prevede introducerea acestui tip de examen.

"Vreau sa va spun ca astazi cineva s-a dus la un liceu tehnologic, unde nivelul de promovare a examenului de bacalaureat a fost foarte scazut, de cateva procente, si elevii de acolo au intrebat de el, ceea ce inseamna ca sunt interesati", a mai spus Andronescu.

Bac-ul profesional, adoptat de Senat (Video)

Ministrul Educatiei a adaugat ca nivelul exigentei va fi acelasi la ambele tipuri de bacalaureat, precizand ca nu poate fi vorba despre avantajarea elevilor care opteaza pentru bacalaureatul profesional.

Senatorii au aprobat, luni, in plen, cu 73 de voturi "pentru", 15 voturi "contra" si o abtinere legea care introduce bacalaureatul profesional, diploma care nu permite urmarea unei facultati, dar ofera un certificat recunoscut pe piata muncii.

Hardau: Bacalaureatul profesional nu rezolva calitatea in invatamant

Dupa ce proiectul de lege a fost aprobat de Comisia pentru educatie din Senat, presedintele Comisiei, Mihail Hardau a explicat ca "bacalaureatul clasic nu se modifica, dar primeste sintagma de 'Bacalaureat national', care este bacalaureatul obisnuit".

"Ceea ce a venit in plus initiativa de modificare a Ordonantei este bacalaureatul numit 'profesional', care pastreaza din bacalaureatul obisnuit doar probele de competente, care inseamna competente de comunicare orala la limba romana, la o limba de circulatie internationala si competenta digitala si mai este a patra proba daca sunt minoritati, cea in limba materna. Nu se mai parcurg celelalte probe, decat daca absolventul mai are un proiect insotit de o proba practica in domeniul ales de el si o proba scrisa in competenta anteprenoriala. Acesta este traseul, dupa care elevul primeste o diploma de bacalaureat profesional care ii da un plus de valoare in accesul pe piata muncii", a precizat el.

Motivul introducerii bacalaureatului profesional este adaptarea sistemului educational la piata muncii, a sustinut Hardau, fost ministru al Educatiei.

"La orice absolvent de liceu care nu reuseste sa ia diploma de BAC, dar are bacalaureatul profesional, el are un certificat de atestare a unei competente intr-un anumit domeniu si poate lucra. In realitate, acest absolvent are un parcurs al competentelor, are un proiect si are si un examen in competente anteprenoriale, care prin comparatie cu unul care nu are aceasta diploma se dovedeste mai capabil sa desfasoare o activitate in domeniul muncii. Este o forma de a satisface piata muncii mai bine. Nu rezolva calitatea in invatamant, nu aduce un plus de valoare, dar este un fel de a raspunde unor situatii de la noi din tara, pentru ca la ora actuala sunt in jur de 200.000 de absolventi care nu au loc de munca", a mai precizat senatorul PDL.

Senatul este camera decizionala, proiectul de lege urmand sa fie accesibil incepand de la urmatoarea sesiune de bacalaureat.

Ziare.com v-a tinut la curent cu rezultatele examenului de Bacalaureat 2015, din toate judetele, orasele si liceele din tara.

Ciolacu susține reforma bugetară și regionalizarea teritorială: ”Să nu mai existe decalaje ca între Timişoara şi Bacău”
Ciolacu susține reforma bugetară și regionalizarea teritorială: ”Să nu mai existe decalaje ca între Timişoara şi Bacău”
Premierul Marcel Ciolacu a declarat joi, 25 aprilie, la Timişoara, că regionalizarea teritorială şi reforma bugetară trebuie făcute, după o analiză şi un studiu exact în fiecare judeţ....
Clotilde Armand ironizează PSD-ul după ce i-a cerut demisia: "Mai stau, să vă scot din minţi că nu mai puteţi fura"
Clotilde Armand ironizează PSD-ul după ce i-a cerut demisia: "Mai stau, să vă scot din minţi că nu mai puteţi fura"
Trimisă în judecată pentru folosirea funcţiei pentru favorizarea unor persoane, Clotilde Armand, primarărița Sectorului 1 a declarat răspicat că nu va demisiona, aşa cum i-au cerut...
#Andronescu bac profesional, #lege bac profesional, #probe bac profesional , #ministrul Educatiei