Ecaterina Andronescu, cea mai apreciata femeie din politica din ultimii 10 ani - Sondaj Ziare.com

Vineri, 31 Decembrie 2010, ora 12:36
6235 citiri
Ecaterina Andronescu, cea mai apreciata femeie din politica din ultimii 10 ani - Sondaj Ziare.com

Ecaterina Andronescu este cea mai apreciata femeie din politica romaneasca din ultimii zece ani, potrivit unui sondaj Ziare.com.

Fostul ministru al Educatiei a primit 28,35% din voturile cititorilor Ziare.com care au participat la sondaj, pe locul doi aflandu-se Monica Macovei cu 24,69%, iar pozitia a treia este ocupata de Mona Musca cu 14,66% din voturi.

Elena Udrea este pe locul patru in sondajul realizat de Ziare.com, ea fiind votata de 13,72% dintre cititori, pe locul cinci se afla Adriana Saftoiu cu 7,54% din voturi, pe sase este Norica Nicolai cu 4,74%, iar locul sapte este ocupat de Lia Olguta Vasilescu - 3,87% din voturi.

1,28% dintre cititorii Ziare.com au considerat ca Elena Basescu este cea mai apreciata femeie din politica romaneasca din ultimii zece ani, aceasta fiind pe locul opt, in timp ce pozitia a noua este ocupata de Roberta Anastase cu 1,15% din voturi.

La sondajul realizat de Ziare.com au participat 6.946 de persoane: 1.969 au votat cu Ecaterina Andronescu, 1.715 cu Monica Macovei, 1.018 cu Mona Musca, 953 cu Elena Udrea si 524 cu Adriana Saftoiu.

Norica Nicolai a fost votata de 329 de persoane, Lia Olguta Vasilescu a primit 269 de voturi, Elena Basescu 89 iar Roberta Anastase a primit 80 de voturi.

Sondajul a fost realizat in perioada 17 decembrie - 30 decembrie.

Cele mai apreciate femei din politica romaneasca din ultimii zece ani

Blonde sau brunete, tinere sau in floarea varstei, apreciate sau mai putin apreciate. Sunt femeile din politica romaneasca.

In ultimii zece ani, pe scena politica din Romania au activat numeroase femei, incercand sa razbata intr-o lume dura, o lume a barbatilor. Despre unele dintre ele, colegii lor barbati, dar si romanii, au o parere buna. Despre altele, exista voci care afirma ca nu au ce cauta in politica si ca locul lor este "la cratita".

Ziare.com va prezinta cateva dintre femeile care au reusit sa se impuna in ultimii zece ani in lumea politica.

ELENA UDREA este cu siguranta cea mai cunoscuta femeie din politica romaneasca. A trecut prin toate partidele mari: PSD, PNL, PD-L. In 2002 era consilier juridic la PSD, in 2004 a ajuns la PNL, fiind propulsata pe listele pentru Consiliul General al Municipiului Bucuresti de Theodor Stolojan.

Putin mai tarziu, devine una dintre persoanele importante din anturajul presedintelui Traian Basescu si este numita sefa de cabinet la Administratia Prezidentiala. A demisionat dupa ce presa a vorbit de relatiile sale cu grupul Bittner-Petrache. A devenit membru PD in februarie 2006.

La alegerile parlamentare din toamna lui 2008, Elena Udrea a candidat pentru un loc de deputat. In prezent este ministru al Dezvoltarii Regionale si Turismului.

Cariera politica de pana acum a "blondei de la Cotroceni" a fost presarata de numeroase scandaluri. In ianuarie 2007, Elena Udrea a starnit un scandal politic de amploare gratie unui biletel roz. Ea a sustinut la o emisiune televizata ca, in perioada in care a lucrat la Palatul Cotroceni, premierul Tariceanu i-a scris presedintelui Basescu, cerandu-i sa intervina la Parchet "pentru Dinu Patriciu".

Subiect de acuze a constituit si Dalli Exim SA, firma care a administrat toate spatiile de parcare din centrul Bucurestiului, infiintata de Dorin Cocos si Adrian Petrache, in 1993. In iulie 2008, Sorin Oprescu, primarul general a Capitalei, a reziliat contractul cu Dalli.

Elena Udrea i-a multumit edilului pentru reziliere. Ea a explicat ca adversarii sai politici au continuat sa puna activitatea Dalli in seama sa, desi contractul exista din 1995, de cand era inca studenta, iar sotul sau a vandut actiunile pe care le detinea inca din iunie 2004.

In ceea ce priveste activitatea de ministru al Turismului, inca de la inceputul mandatului, Udrea a avut initiative controversate. Prima dintre acestea este introducerea tichetelor de vacanta. Ideea a devenit ordonanta de urgenta, adoptata de Guvern in februarie 2009. Presa a speculat ca interesul Elenei Udrea in promovarea acestor tichete este dictat de hotelurile detinute de sotul sau.

O alta idee a Elenei Udrea este ca Romania va avea de castigat daca promoveaza mitul Dracula, pentru a atrage turistii la Castelul Bran. Asta dupa ce, anterior, tot ea spunea ca Dracula nu mai poate fi un brand turistic reprezentativ pentru tara noastra.

Cel mai recent scandal a fost cel legat de logo-ul brandului turistic al Romaniei, celebra frunza, despre care s-a spus ca ar fi un plagiat. Udrea a declarat recent ca logoul a fost declarat original si unic si a precizat ca va fi folosit in toate campaniile de promovare.

ELENA BASESCU Cine nu o cunoaste pe fiica cea mica a presedintelui Traian Basescu si ale sale "succesuri"? A coborat de pe podiumul de moda si s-a suit direct pe scena politica. A tinut prima pagina a ziarelor gratie relatiilor sentimentale si a greselilor gramaticale.

In februarie 2008, Elena Basescu a fost aleasa secretar al Organizatiei de Tineret a PD-L. In aceasta calitate fiica cea mica a presedintelui a inceput sa umble prin tara pentru a cunoaste electoratul. Intr-una din aceste intalniri cu poporul din martie 2008, EBa a oferit un scurt interviu despre viata si cariera.

"Poti sa ai si esecuri, poti sa ai si succesuri... pot sa fie oameni care nu vor sa vorbesc cu tine", a declarat Elena Basescu, greselile sale gramaticale facand multa vreme deliciul presei.

In martie 2009, a demisionat din PD-L pentru a candida independent la alegerile europarlamentare din iunie 2009. A reusit sa intre in PE, obtinand 4,22% din voturi, dupa care s-a reinscris in PD-L, chiar in noaptea de dupa alegeri.

Candidatura Elenei Basescu la europarlamentare nu a fost privita cu ochi buni nici de romani, dar nici de jurnalistii straini, care au comparat-o cu o papusa Barbie.

"Elena Basescu merge fudula pe catwalk, petrece in cluburi pana in zori si da cu gramatica de pamant, asa ca este exact ceea ce are nevoie Parlamentul European", asa comentau jurnalistii de la Associated Press in martie 2009 candidatura mezinei presedintelui.

MONICA MACOVEI s-a remarcat in lumea politica odata cu numirea in functia de ministru al Justitiei in Guvernul Tariceanu I, in decembrie 2004, post pe care l-a detinut pana in aprilie 2007. Desi nu facea parte din Partidul Democrat, a fost sustinuta de acesta si in special de presedintele Traian Basescu pentru a ocupa aceasta functie.

A initiat o serie de proiecte de lege care au fost incluse in Strategia nationala de lupta impotriva coruptiei declansata de catre Guvernul Tariceanu: legea privind reforma justitiei, legea in virtutea careia orice fost ministru poate fi anchetat pe baza dreptului comun, fara nici un fel de aviz al Parlamentului, si proiectul de lege pentru infiintarea ANI, institutia care controleaza averile demnitarilor.

Monica Macovei a fost inlocuita din functia de ministru al Justitiei pe 5 aprilie 2007, odata cu restructurarea Guvernului Tarciceanu prin iesirea Partidului Democrat de la guvernare.

In iunie 2009, a candidat la un loc de europarlamentar din partea PD-L (fostul PD) si a reusit sa intre in PE. In octombrie 2008 a fost aleasa "Femeia anului" de catre o comisie a Parlamentului European.

ROBERTA ANASTASE este sociolog de profesie, insa s-a remarcat ca om politic. A fost vicepresedinte al Organizatiei Judetene Prahova a PD, vicepresedinte al Organizatiei de Femei a PD-L, secretar executiv al Biroului Permanent National al PD-L, membra a Grupului Partidului Popular European (Crestin-Democrat) si al Democratilor Europeni si observator in Parlamentul European.

In perioada noiembrie 2006 - noiembrie 2008 a fost europarlamentar, ales pe listele PD. Din decembrie 2008 este prima femeie presedinte al Camerei Deputatilor, functie ce ii confera si postul de al treilea om in stat.

In primul sau discurs in plen, Anastase a sustinut ca romanii trebuie sa-si recapete increderea in Legislativ si ca ar trebui sa aiba posibilitatea de a revoca parlamentarii cand acestia isi incalca promisiunile.

In martie 2009, Roberta Anastase a intrat intr-un conflict cu fostul premier Adrian Nastase, de la PSD. Roberta Anastase s-a mutat de langa Adrian Nastase la sedintele Biroului Permanent al Camerei Deputatilor, lucru care l-a deranjat pe fostul premier.

"Frumusetea este trecatoare, insa prostia nu", a declarat apoi Adrian Nastase.

Cel mai recent scandal in care a fost implicata Roberta Anastase a fost cel legat de Legea Pensiilor, presedinta Camerei Deputatilor fiind acuzata de fraudarea votului.

NORICA NICOLAI este un politician liberal, cu pregatire juridica, ce a pasit pe scena politica in PNTCD.

In anul 2000 a fost exclusa din PNTCD si s-a inscris in PNL. A fost senator, presedintele Comisiei parlamentare de ancheta privind inchisorile CIA, membru in Comisia juridica, vicepresedinte al Senatului si membru in Biroul Permanent al acestei camere a Parlamentului.

Din iunie 2009 este europarlamentar ales pe lista PNL. Cariera politica i-a fost marcata de doua scandaluri rasunatoare. Primul a fost legat de nepoata sa. Pe 26 aprilie 2006, o persoana straina, despre care Norica Nicolai a declarat ca este nepoata sa, s-a aflat in plen si a votat o lege aflata pe ordinea de zi a Senatului.

Cel de-al doilea scandal a fost cel cu nominalizarea la Ministerul Justitiei. In decembrie 2007, premierul Calin Popescu Tariceanu a desemnat-o pe Norica Nicolai drept ministru al Justitiei, insa Traian Basescu a refuzat sa semneze decretul de numire.

Motivul oficial invocat de Cotroceni a fost incidentul din Parlament cand nepoata acesteia a votat in locul altui parlamentar. In scandal a fost implicata si Curtea Constitutionala. Pana la urma Tariceanu a renuntat si a facut alta nominalizare.

In martie 2009, Norica Nicolai a fost desemnata de catre Biroul Politic Central al PNL sa ocupe primul loc pe lista candidatilor partidului la alegerile pentru Parlamantul European. In urma scrutinului de pe 9 iunie, Norica Nicolai a devenit europarlamentar.

ADRIANA SAFTOIU a facut parte timp de 10 ani din echipa de incredere a lui Traian Basescu, incepand colaborarea din vremea cand acesta a fost ministru al Transporturilor si, ulterior, primar al Capitalei.

L-a consiliat pe Traian Basescu si in campania electorala pentru castigarea presedintiei in toamna lui 2004, devenindu-i apoi consilier prezidential la Palatul Cotroceni. Dupa doi ani petrecuti langa seful statului ca purtator de cuvant, Adriana Saftoiu a demisionat si a luat o pauza politica.

Plecarea de la Cotroceni a survenit la zece zile dupa ce sotul ei a demisionat din functia de director al SIE. Adriana Saftoiu a declarat atunci ca motivele sunt de natura personala si ca: "E doar o masura administrativa. Raman in continuare un sustinator al politicii si proiectelor lui Traian Basescu".

Totodata, presa a speculat cum ca demisia ar fi avut de-a face cu conflictele Adrianei Saftoiu cu Elena Udrea. Ea a negat insa tot timpul, in toate declaratiile publice de dupa plecarea de langa Traian Basescu, faptul ca a avut conflicte cu Elena Udrea de natura sa o faca sa demisioneze.

Ulterior, a intrat in PNL si a inceput sa atace politica lui Traian Basescu. In prezent, este deputat PNL.

MONA MUSCA Numele ei s-a identificat ani de zile cu PNL. Este un om politic liberal, care s-a retras din viata publica, dupa ce CNSAS a dezvaluit colaborarea sa cu Securitatea ca politie politica.

A intrat in politica imediat dupa Revolutie si s-a remarcat prin initiativele sale de reglementare a transparentei publice. Gratie ei, a fost votata legea accesului la informatiile publice si legea informatiilor clasificate.

Musca este unul dintre initiatorii legii lustratiei si a sustinut de-a lungul vremii inlaturarea din viata publica a colaboratorilor fostei politii politice.

Insa, in vara lui 2006, un scandal i-a patat imaginea si i-a distrus cariera politica: CNSAS a facut public faptul ca Mona Musca a semnat un angajament si a dat note informative la Securitate in anii 1977-1978 sub numele de cod "Dana". A fost data afara din PNL, insa a contestat decizia de politie politica.

In martie 2007, atunci cand instanta nu i-a dat dreptate si a confirmat verdictul de colaborare cu fortele represive ale regimului comunist, Mona Musca si-a dat demisia din Parlament si din PLD, partid din care facea parte la acea data, si a disparut de pe scena politica.

LIA OLGUTA VASILESCU este membra a Partidului Social Democrat, din decembrie 2007, cand a parasit Partidul Romania Mare.

Este un parlamentar destul de cunoscut, iar o parte din faima ei se trage si din faptul ca a povestit multe lucruri inedite despre ea insasi, cum ar fi faptul ca are centura neagra la karate si ca iubeste motocicletele.

Printre initiativele sale politice amintim legea pe care a vrut sa o initieze prin care sa fie infiintata o structura care sa monitorizeze continutul de pe Internet si care sa impuna moderarea injuraturilor, amenintarilor si obscenitatilor ce apar adesea spre exemplu pe forumurile agentiilor de stiri, site-urile de presa.

ECATERINA ANDRONESCU a intrat in politica "intamplator". "Eu am intrat oarecum intamplator in politica. Am intrat in 1996, dupa o cariera de un an si ceva de secretar de stat in Guvernul Vacaroiu. N-am facut politica in perioada aceea, am considerat eu ca trebuie sa ma ocup doar de invatamant", declara Andronescu in 2007, intr-un interviu pentru blogul TSD.

In decembrie 2008 a fost desemnata ministru al Educatiei in Guvernul Boc, functie pe care a mai detinut-o si in Cabinetul Nastase in perioada 2000-2003. Pe 1 octombrie 2009 si-a depus demisia din Executivul Boc, odata cu toti ceilalti ministri PSD.

Pe timpul primului mandat de ministru al Educatiei, in Guvernul Nastase, Ecaterina Andronescu a luat mai multe masuri, multe dintre ele controversate, menite sa creeze o stare de confuzie in invatamant. Din aceasta cauza, studentii sai de la Politehnica au poreclit-o "Abramburica" Andronescu.

Printre intentiile sale de reforma s-au aflat si reintroducerea obligativitatii examenului de admitere in facultati, revenirea la examenul de admitere in licee, dar si schimbarea metodologiei de corectare la Bacalaureat.

Ecaterina Andronescu nu si-a dus nici primul mandat la bun sfarsit fiind revocata de premierul de atunci Adrian Nastase in iunie 2003.

„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
Discuţiile despre candidaţii la alegerile prezidenţiale vor avea loc, între PNL şi PSD, după alegerile din data de 9 iunie, declara liderul liberal Nicolae Ciucă. Ciucă admite că, dacă...
Cum exploatează Piedone strategia „omului din popor”. Politolog: ”Dejunul cu muncitori este de manual”
Cum exploatează Piedone strategia „omului din popor”. Politolog: ”Dejunul cu muncitori este de manual”
Primarul de la Sectorul 5, Cristian Popescu Piedone, este cotat cel mai bine în majoritatea sondajelor de opinie pentru a câștiga Primăria Capitalei. El este văzut adesea „pe teren”,...
#femei politica romaneasca, #femei apreciata politica, #Udrea Musca Macovei , #ministrul Educatiei