Invitatii Ziare.com Oana Badea: Garantat Andronescu!

Sambata, 13 Iulie 2013, ora 13:14
3542 citiri
Invitatii Ziare.com Oana Badea: Garantat Andronescu!

Ne-am obisnuit deja cu faptul ca, ori de cate ori Ecaterina Andronescu lanseaza o propunere nu este deloc ceea ce pare a fi. De data aceasta, sub aparenta preocupare pentru introducerea examenului de admitere la facultate, politicianul Ecaterina Andronescu impusca cel putin trei iepuri dintr-o lovitura.

In primul rand (si mi se pare cel mai grav aspect), initiaza procesul de ocolire a barierei pe care invatamantul preuniversitar a pus-o, in sfarsit, fabricilor de diplome printr-o mai riguroasa organizare a bacalaureatului.

In 2011 si 2012 s-a spus ca subiectele au fost dificile si de aceea procentele de promovabilitate s-au jucat in jurul lui 45%. Un mai tarziu, in 2013, desi subiectele au avut un grad de dificultate substantial redus, s-a dovedit ca, din totalul absolventilor de liceu, doar 48% reusesc sa obtina diploma de bacalaureat. In concluzie, dupa trei ani, problema fabricilor de diplome ramane nerezolvata.

E suficient sa ne amintim faptul ca in 2011 Ecaterina Andronescu a sustinut un proiect de lege care ar fi permis accesul in invatamantul superior fara examenul de bacalaureat si ii intelegem, astfel, filozofia de caz.

Mai mult, pentru a cuprinde cu varf si indesat ipocrizia doamnei Andronescu va prezint amendamentul pe care aceasta l-a initiat alaturi de alti senatori, in comisia de invatamant din Senat, la finele anului 2012: "Art. 134. - (1) Admiterea in invatamantul superior de stat, particular si confesional pentru fiecare ciclu si program de studii universitare este de competenta fiecarei institutii de invatamant superior si se organizeaza pe baza metodologiilor specifice de admitere stabilite de Senatul universitar, cu respectarea prevederilor legale in vigoare". Nici vorba, asadar, despre vreun examen.

Subminarea constanta a ministrului Remus Pricopie

In al doilea rand, prin aceasta propunere, continua procesul de subminare constanta a ministrului Remus Pricopie. In spatiul public, parerile Ecaterinei Andronescu suna mereu a directiva de partid si contureaza incercarea disperata a acesteia de a dovedi partidului din care face parte ca este singura solutie valabila pentru minister.

Chiar niciun pesedist nu are curajul sa-i spuna in fata ceea ce li se spune multora in particular si este cunoscut, deja, in toate mediile politice?

Incercarile ministrului Pricopie de a-si marca mandatul prin viziunea proprie nu par a fi tolerate de cea care l-a sustinut pana nu demult. Judecati singuri declaratia despre introducerea examenului de admitere: "Am discutat la partid, toata lumea a fost de acord".

A avut intalniri cu toata lumea: Liviu Pop, Dragnea, sindicat,... asociatia de locatari si, in general, orice drumet a acceptat subiectul. A discutat, se intelege, mai putin cu ministrul in functie. Eleganta pana la capat, nu-i asa?

Nu in ultimul rand, politicianul Ecaterina Andronescu demonstreaza (pentru a cata oara?) ca nu rateaza nicio ocazie in a-si desavarsi propria imagine. Stie foarte bine ca in politica perceptia conteaza mai mult decat realitatea in sine si actioneaza ca atare. Sa nu uitam, totusi, ca omul de rand numeste acest procedeu spoiala, si bine face.

Clar si verificabil este ca, in baza legii actuale, nicio facultate nu este ingradita sa organizeze admiterea printr-un examen riguros. Mai mult, o prevedere precum cea enuntata public de catre doamna Andronescu, in anii anteriori ar fi fost taxata, chiar de dumneaei, ca fiind o incalcare grava a autonomiei universitare.

In ceea ce priveste preuniversitarul, nu este deloc interesata de autonomia organizarii examenelor de admitere de catre licee si decide, cu de la sine putere, ca repartitia computerizata e cea mai buna - ca doar a inventat-o.

Examenul de admitere, atat pentru liceu, cat si pentru facultate, ca forma de exercitare a autonomiei institutionale, este prevazut in acest moment de lege si nu necesita interventii legislative, Ecaterina Andronescu dorind sa foloseasca actualul context pentru inca o ciuntire a Legii Educatiei Nationale.

In multiplele sale mandate de ministru, deputat sau senator, nu a facut nimic pentru reintroducerea examenelor de admitere, deoarece nu a vrut si nu a crezut in ele. Acum, pentru ca este un subiect pe agenda publica si da bine sa te arati preocupat si sa vorbesti despre asta, doamna Andronescu incearca sa ne mai pacaleasca inca o data.

Garantat Andronescu!

Oana Badea a detinut functia de secretar de stat in Ministerul Educatiei in guvernul Boc, dupa ce, anterior, a fost inspector scolar general adjunct la Inspectoratul Scolar Judetean Alba.

Autorii care semnează materialele din secțiunea Invitații – Ziare.Com își asumă în totalitate responsabilitatea pentru conținut.



Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#Oana Badea Andronescu examene, #Oana Badea examene admitere , #ministrul Educatiei