Oana Badea: Cand primesc invatatorii si educatorii atestatele si banii? - Interviu

Miercuri, 23 Ianuarie 2013, ora 16:36
6403 citiri
Oana Badea: Cand primesc invatatorii si educatorii atestatele si banii? - Interviu
Foto: Ora de Timis

Echivalarea competentelor educatorilor si invatatorilor se incadreaza intr-un obiectiv european asumat de Romania, subliniaza fostul secretar de stat Oana Badea, care o critica pe Ecaterina Andronescu pentru ca se opune acestui demers fara argumente, bazandu-se pe ignoranta opiniei publice.

Intr-un interviu acordat Ziare.com, fostul secretar de stat pentru invatamantul preuniversitar remarca faptul ca acordul semnat luni de sindicate cu reprezentantii Ministerului Educatiei demonstreaza ca metodologia era corecta.

Ciudat este insa ca acordul nu prevede nici cand se elibereaza atestatele celor 22.000 de dascali si nici cand li se dau acestora banii datorati,desi la negocieri au participat lideri de sindicat a caror principala menire este sa apere drepturile cadrelor didactice, nu sa asigure linistea guvernantilor. In aceste conditii, ramane de vazut daca cineva va mai indrazni sa se adreseze instantei pentru recuperarea banilor datorati.

In ceea ce priveste echivalarea competentelor, Oana Badea spune ca ea se practica de multa vreme in UE si este un indicator de evaluare conform obiectivelor Lisabona si obiectivelor Europa 2020, indicator asumat de Romania, care este mult in urma la acest capitol. Astfel, daca exista state nordice in care 35% din populatia adulta participa la formari profesionale, iar tinta europeana in 2020 este de 15%, Romania se afla acum la doar 1,5%.

In ceea ce priveste cel de-al doilea subiect fierbinte in invatamantul preuniversitar, clasa pregatitoare, Oana Badea reaminteste ca Ecaterina Andronescu a promis o analiza la finalul primului semestru, care nu a mai aparut, si isi exprima regretul ca problema a fost "demonizata" si lasata la latitudinea parintilor in loc sa fie sustinuta si rezolvata de specialistii in educatie.

Oana Badea ofera mai multe argumente pentru mentinerea clasei pregatitoare la scoala, dar si un exemplu edificator.

"Colegiul Bethlen Gabor, unde de la gradinita pana la clasa a XII-a toti copiii sunt in aceeasi curte. Nu a existat o data, o data, o situatie de violenta sau nu stiu ce nenorocire. O data! Dimpotriva, exista un gen de educatie protectiva, care se construieste de la o generatie la alta. Comunitatea scolara este mult mai unita si mult mai interesanta", spune fostul secretar de stat pentru invatamantul preuniversitar, in prezent cadru didactic in Aiud, judetul Alba.

Cum refuza USL sa mareasca cu 18% salariile a peste 20.000 de dascali

Cum comentati acordul semnat luni seara de cativa lideri sindicali cu reprezentantii Ministerului Educatiei legat de situatia invatatorilor si educatorilor?

Faptul ca exista un acord pentru ca invatatorilor si educatorilor sa le poata fi echivalate competentele pentru a deveni profesori pentru invatamantul prescolar, respectiv cel primar, dovedeste ca metodologiile erau indreptatite si ca acest lucru ar fi trebuit sa se intample conform calendarului, la momentul stabilit, respectiv incepand cu 1 noiembrie.

Acest acord este cat o demonstratie, el dovedeste ca metodologia era in regula.

Le-as recomanda tuturor celor care vor sa vada de cate ori sunt mintiti si cum li se arunca inexactitati in fata, sa verifice atestatul prevazut in acel ordin care reglementa metodologia de echivalare a competentelor si sa vada cu ochii lor ca, in esenta, acel atestat spunea exact ce spune acum acordul incheiat de sindicate cu ministerul. Nu vi se pare ciudat ca nu exista nicio contradictie si totusi ei vorbesc despre contradictii?

Un alt neadevar care s-a spus a fost legat de termenul din ordinul de ministru, respectiv de 4 ani, si ca termenul din ordonanta de urgenta, de 6 ani, a venit ca un fel de termen mai larg. Nici vorba! Acei 4 ani erau in cu totul si cu totul alta metodologie, care se ocupa de altceva. Ma refer direct la afirmatia doamnei Andronescu art.6 alin 2 care dadea 4 ani termen.

Acolo este intr-adevar vorba de o metodologie care face echivalare de diplome, dar se refera la absolventii invatamantului superior de scurta durata, adica de cu totul alta situatie. Deci o alta minciuna, un alt neadevar care a fost aruncat ca sa se acopere de fapt ce? O rea intentie. Este vorba de o rea intentie, de un abuz, acela de a nu incheia o procedura care a parcurs toate etapele.

In acest moment ne aflam in aceeasi situatie: nu li s-a raspuns celor 22.000 de invatatori si educatori cand li se elibereaza atestatele.

Pe noi nu ne intereseaza prelungirea termenului, posibilitatea ce li se da altora, care oricum ar fi trebuit sa existe pentru ca in sistem oamenii acumuleaza continuu credite si parcurg continuu cursuri de formare, deci acumuleaza competente continuu, care sunt certificate. Ne intereseaza situatia exacta a celor care au parcurs procedura completa si care trebuiau sa aiba atestatele in mana incepand cu 1 ianuarie.

Si, daca vreti, ne mai trebuie un raspuns care nu s-a dat si in acest acord nu a aparut: cand isi primesc banii?

Vorbeati de un abuz: Ecaterina Andronescu nu a comis un abuz in functie, refuzand sa semneze ordinul? Nu se poate apela la justitie?

Ar putea fi atacat de oricine se simte parte pagubita. Conform definitiei pe care o dau normele juridice, atunci cand aduci un prejudiciu, unei persoane sau unei categorii, prin lipsa de utilizare a atributiilor pe care le ai in functia pe care o ocupi, esti pasibil de aceasta acuzatie - abuz in serviciu.

Dar asta presupune ca niste persoane sau o organizatie, poate sindicatele, care de atatea ori au facut acest lucru, sa faca acest lucru pentru membrii sai.

Dar ati vazut ca sindicatele au batut palma cu ministerul. Cum sa ne mai asteptam sa se adreseze instantei?

Din punctul meu de vedere este cel putin ciudat ca intr-un acord dintre minister si sindicate nu se vorbeste despre momentul in care se va face aceasta plata. Pentru mine este o mare deceptie. Daca exista vreo organizatie in lumea asta care trebuie sa lupte pentru drepturi sindicale cred ca aceea este organizatia sindicala.

In Uniunea Europeana exista aceasta posibilitate de echivalare a competentelor? S-a dat de inteles ca ati incercat sa rasturnati pe dos invatamantul romanesc.

In niciun caz. Faptul ca doamna Andronescu se foloseste de o ignoranta in materie este de-a dreptul incalificabil.

Sa ne intelegem foarte clar. Echivalarea de competente se practica de mult. Ea apartine domeniului educatiei pe tot parcursul vietii si, asa cum am mai spus public, la acest capitol, care este si un indicator de evaluare conform obiectivelor Lisabona si apoi obiectivelor Europa 2020, Romania sta foarte prost in sensul ca participarea adultilor la formari profesionale ulterioare, si aici este vorba despre o categorie destul de larga - de la 25 la 64 de ani este evaluarea europeana - noi avem un procent foarte mic: 1,5% din populatia pe care am numit-o. Pe cand state nordice ajung si la 35% participare.

In consecinta, sa nu uitam ca obiectivul european Europa 2020 este 15%. Repet, Romania este la 1,5%.

Este un obiectiv asumat de Romania si care nu se poate realiza decat prin categorii profesionale care au nevoie de formari si perfectionari continue, pentru ca sunt motoare ale societatii. Cunoasteti vreo categorie profesionala care sa parcurga formari, chiar cu profesori universitari, cursuri continue - in fiecare an sunt inscrisi pe diverse module, pe diferite domenii - care sa faca o astfel de formare continua mai asiduu decat cea a dascalilor? Eu va asigur ca nu exista in acest moment.

Iar proiectele POSDRU au cuprins foarte multe cadre didactice. La un moment dat, cand eram la minister, evaluasem ca peste 125.000 de cadre didactice din sistem vor fi cuprinse in aceasta formare.

Acest mod de a-ti aduce competente suplimentare este un mod european, in parte finantat pe cale europeana (prin POSDRU) si totodata este un sistem de recunoastere a competentelor. Modelul nu este inventat. Puteti intra pe site-urile oficiale ale Comisiei Europene si o sa vedeti ca exista aceste mecanisme.

Ar mai fi un lucru de adaugat. Oamenii si ministrii care nu isi asuma asemenea obiective fac din Romania o tara care pierde mereu startul.

Andronescu a decis: Liceele foarte slabe nu vor mai fi sanctionate

Aveti idee care este scopul urmarit de doamna Andronescu? S-a speculat pe seama faptului ca guvernul nu are banii necesari, dar si ca este un refuz in favoarea fabricilor de diplome.

Nu stiu, despre acord pot sa spun ca este spre linistea doamnei Andronescu. Daca asta trebuia sa li se aduca celor 22.000 de dascali, eu nu cred, dar este evident ca asta s-a intamplat.

In rest, este foarte simplu: Doamna Andronescu nu vrea si pace. Ce nu vrea dansa nu exista! Eu nu vorbesc acum in calitate de fost secretar de stat. Eu vorbesc in calitate de om care lucreaza in acest sistem de foarte multi ani, sunt peste 20 de ani de munca, dintre care foarte multi ani la catedra. Pe mine chiar m-au prins reformele doamnei Andronescu la catedra, deci pot sa evaluez ce a insemnat fiecare ordin dat de dansa din punct de vedere al practicianului, dansa nu a avut aceasta sansa, dansa pretinde ca are o expertiza in domeniul universitar, eu pretind ca am experienta de la catedra suportand reforma lui Marga, alaturi de colegii mei, suportand reforma dansei si a altor ministri care au fost.

Ceea ce este clar este ca atunci cand dansa spune 'Nu!' e nu. Eu nu am vazut argumente, cel putin in acest caz, al educatorilor si invatatorilor nu am gasit macar un argument, unul singur, care sa ma convinga.

O a doua problema care se discuta in aceste zile este legata de clasa pregatitoare. Premierul Ponta s-a tot razgandit in aceasta privinta si, mai nou, da de inteles ca va fi lasata la latitudinea parintilor. Cum e posibil sa plasezi responsabilitatea ta pe umerii parintilor care, intamplator, au in 2013 copii de 6 ani?

Eu am o recomandare, si fac foarte frecvent acest lucru: cititi declaratiile doamnei Andronescu cu privire la clasa pregatitoare si veti vedea ca s-a angajat public ca la sfarsitul semestrului intai va prezenta opiniei publice o analiza despre modul in care s-a desfasurat clasa pregatitoare.

De ce nu exista acea analiza si de ce nu o putem vedea in acest moment nu stiu. Dar stiti ce pot sa va spun? Eu sunt acum cadru didactic in Aiud, judetul Alba. Au fost intrebate de catre inspectorat scolile ce pot sa spuna despre desfasurarea clasei pregatitoare si cum au decurs lucrurile in primul semestru. Eu am discutat la doua scoli direct si am vazut ca sunt incantati si dascalii si parintii si copiii. Asta mi s-a spus.

Asteptam o analiza pertinenta, pentru ca intre starea emotionala pe care o poate avea un parinte si analiza curata a specialistului cu privire la o solutie pe care o propune in educatie este o mare diferenta. Specialistului ii revine misiunea delicata de a elimina teama de nou pentru ca stie ca experienta altor state este covarsitoare in acest sens si ca directia este intr-acolo.

Stiti ce s-a intamplat? S-a demonizat acest concept "clasa pregatitoare" pentru ca asa a vrut doamna Andronescu.

Din declaratiile facute de noul ministru al Educatiei, Remus Pricopie, ati identificat care este pozitia dansului, ce strategii va aplica in mandatul sau?

Din declaratiile facute pana acum trebuie sa luam urmatoarele elemente: ca este primul an al invatamantului obligatoriu. Este un castig! Daca am putut sa convenim impreuna ca aceasta clasa pregatitoare este primul an din invatamantul obligatoriu din sistemul preuniversitar, e foarte bine.

Daca mergem mai departe si vedem o alta declaratie a ministrului Pricopie, care ne spune ca operationalizarea clasei pregatitoare ar fi fost cea deficitara si nu conceptul in sine, si ca sa nu atacam conceptul, e inca un castig. Inseamna ca toata lumea convine asupra unui lucru care inca mai era contestat: daca era sau nu necesara aceasta clasa pregatitoare. Iata, am trecut si de bariera aceasta. Mergem mai departe.

In mintea multora exista inca aceasta pendulare, unde ar fi trebuit sa functioneze aceasta clasa pregatitoare, la scoala sau la gradinita. Eu va spun ca din moment ce pregatirea se face "pentru scoala", aceasta clasa trebuie sa fie la "scoala".

Si va propun un model tot de la mine din localitate, un colegiu maghiar renumit, Colegiul Bethlen Gabor, unde de la gradinita pana la clasa a XII-a toti copiii sunt in aceeasi curte. Nu a existat o data, o data, o situatie de violenta sau nu stiu ce nenorocire. O data! Dimpotriva, exista un gen de educatie protectiva, care se construieste de la o generatie la alta. Comunitatea scolara este mult mai unita si mult mai interesanta. Pentru mine este un model de comunitate scolara cea de la Colegiul Bethlen Gabor.

Este vorba de fapt despre cum privesti lucrurile, cum vrei sa le pui in aplicare, cum pornesti mental in a face aceste schimbari. Din nefericire, demonizarea conceptului de clasa pregatitoare a fost mai usoara decat sustinerea lui.

Un lucru insa nu ia nimeni in seama: atata timp cat invatamantul prescolar nu este obligatoriu unul dintre argumentele cheie pe care le-am avut noi a fost si acela al finantarii clasei pregatitoare. Facand parte din invatamantul primar, niciodata Ministerul de Finante nu ar fi putut spune 'Nu va suplimentez' pentru cate clase am fi vrut noi sa facem. Dar daca am fi cerut 100 de grupe de gradinita in plus, nu ne-ar fi dat niciodata pentru ca nu era vorba despre invatamant obligatoriu.

Deci daca spuneam trebuie sa infiintam 200 de posturi pentru clase pregatitoare, fiind vorba despre invatamant obligatoriu, ne dadeau banii. La gradinita insa, nu am fi obtinut asta si ar fi ramas copii necuprinsi, ori scopul este cuprinderea tuturor copiilor de 6 ani in clasa pregatitoare.

Ciolacu susține reforma bugetară și regionalizarea teritorială: ”Să nu mai existe decalaje ca între Timişoara şi Bacău”
Ciolacu susține reforma bugetară și regionalizarea teritorială: ”Să nu mai existe decalaje ca între Timişoara şi Bacău”
Premierul Marcel Ciolacu a declarat joi, 25 aprilie, la Timişoara, că regionalizarea teritorială şi reforma bugetară trebuie făcute, după o analiză şi un studiu exact în fiecare judeţ....
Clotilde Armand ironizează PSD-ul după ce i-a cerut demisia: "Mai stau, să vă scot din minţi că nu mai puteţi fura"
Clotilde Armand ironizează PSD-ul după ce i-a cerut demisia: "Mai stau, să vă scot din minţi că nu mai puteţi fura"
Trimisă în judecată pentru folosirea funcţiei pentru favorizarea unor persoane, Clotilde Armand, primarărița Sectorului 1 a declarat răspicat că nu va demisiona, aşa cum i-au cerut...
#echivalare competente educatori invatatori, #clasa pregatitoare, #Oana Badea clasa pregatitoare , #ministrul Educatiei