Alegeri europarlamentare 2014: Ecaterina Andronescu, aproape de intrarea in premiera in PE

Duminica, 20 Aprilie 2014, ora 17:47
3677 citiri
Alegeri europarlamentare 2014: Ecaterina Andronescu, aproape de intrarea in premiera in PE

Senatorul PSD Ecaterina Andronescu ocupa pozitia a doua a listei aliantei electorale PSD-UNPR-PC pentru alegerile europarlamentare din 25 mai.

In varsta de 66 de ani, Ecaterina Andronescu este pentru prima oara candidat pentru un post in Parlamentul European, insa are o cariera politica in Romania de aproape doua decenii.

Lista PSD-UNPR-PC pentru europarlamentare: Un candidat de 24 de ani si unul din Chisinau (Video)

Parlamentar de 18 ani si trei mandate de ministru al Educatiei

Liderul social-democrat se afla la al cincilea mandat consecutiv de parlamentar, dupa ce a fost deputat in perioada 1996 - 2008 si senator din 2008 pana in prezent, toate din partea PSD. Daca va ajunge in Parlamentul European, Ecaterina Andronescu va fi nevoita sa-si dea demisia din functia de senator.

PSD a stabilit lista pentru europarlamentare: Doi ministri si alte surprize, in cursa pentru PE (Video)

Actual vicepresedinte al PSD si presedinte al organizatiei din Bucuresti a partidului, Andronescu a fost ministru al Educatiei in trei randuri:

De ce candideaza la europarlamentare: "Si Romania trebuie sa fie bine reprezentata in PE"

Senatorul PSD este unul dintre cei patru parlamentari aflati pe lista social-democratilor pentru alegerile din luna mai. Intr-un interviu acordat Ziare.com, la putin timp dupa anuntarea listei PSD-UNPR-PC pentru europarlamentare, Andronescu a spus ca viitoarea sa prezenta in Parlamentul European va asigura "o buna reprezentare a Romaniei" la Strasbourg.

"Cred ca si Romania trebuie sa fie bine reprezentanta in Parlamentul European si cred ca experienta pe care am castigat-o s-ar putea sa fie folositoare", a spus atunci vicepresedintele PSD.

Andronescu, candidat la europarlamentare: Si Romania trebuie sa fie bine reprezentata in PE

Patru din primii sase candidati de pe lista PSD pentru europarlamentare sunt actuali senatori si deputati, pe langa Ecaterina Andronescu, aflata pe pozitia a doua, dupa eurodeputatul Corina Cretu, mai aflandu-se deputatul PSD Dan Nica, senatorul UNPR Damian Draghici si deputatul PC Maria Grapini.

Liderii PSD spera ca partidul sa obtina un scor de cel putin 35 la suta la alegerile europarlamentare, ceea ce ar insemna cel putin 11 locuri in noua legislatura a Parlamentului European.

Acuzatii de incompatibilitate si de plagiat

Pe 26 martie, Ecaterina Andronescu a scapat de verdictul de incompatibilitate, potrivit unei decizii luate miercuri de judecatorii instantei supreme. Astfel, a fost admis recursul senatorului PSD, care fusese declarat incompatibila de ANI.

Curtea de Apel Bucuresti a gasit-o pe Ecaterina Andronescu incompatibila, dupa ce ANI a reclamat faptul ca aceasta a detinut concomitent functiile de senator si rector la Universitatea Politehnica din Bucuresti.

Alegeri europarlamentare: Andronescu scapa de incompatibilitate

In anul 2011, Agentia Nationala de Integritate a stabilit ca patru rectori s-au aflat in incompatibilitate, exercitand simultan si functii de parlamentari - printre ei, si Ecaterina Andronescu, in perioada in care era rector al Universitatii Politehnica Bucuresti, care a pierdut in prima instanta procesul cu ANI la Curtea de Apel Bucuresti.

Senatorul PSD a mai ocupat de-a lungul timpului functiile de presedinte al Senatului universitar sau presedinte al Consiliului National al Rectorilor.

Andronescu a modificat Legea Educatiei - a eliminat incompatibilitati care o vizau

Frankfurter Allgemeine Zeitung: Nou caz de plagiat in care este implicata Andronescu (Video)

De asemenea, la sfarsitul anului 2012, fostul ministru al Educatiei a fost implicata in mai multe scandaluri de plagiat, unul dintre ele vizand o lucrare din anul 2003 a unei doctorande a acesteia, care ar fi fost semnata impreuna cu Ecaterina Andronescu, potrivit unui articol al cotidianului german Frankfurter Allgemeine Zeitung. Senatorul PSD a respins toate acuzatiile de plagiat.

Ecaterina Andronescu respinge acuzatiile de plagiat

Ecaterina Andronescu, acuzata din nou de plagiat si incalcarea drepturilor de autor

Alegerile europarlamentare au loc pe 25 mai, iar Romania va trimite in Parlamentul European 32 de eurodeputati, cu unul mai putin decat in actuala legislatura, dupa aderarea Croatiei la Uniunea Europeana, in iulie 2013.

F.N.

Înalta Curte a validat Alianța Dreapta Unită. USR, PMP și Forța Dreptei vor putea candida pe liste comune la alegerile europarlamentare
Înalta Curte a validat Alianța Dreapta Unită. USR, PMP și Forța Dreptei vor putea candida pe liste comune la alegerile europarlamentare
Înalta Curte de Casație și Justiție a validat, marți, 19 martie, alianța electorală Dreapta Unită USR – PMP – Forța Dreptei, admițând contestația făcute de cele 3 formațiuni...
Cherecheș, extrădat din Germania. Fostul primar din Baia Mare este adus cu mașina în România
Cherecheș, extrădat din Germania. Fostul primar din Baia Mare este adus cu mașina în România
Fostul primar al municipiului Baia Mare Cătălin Cherecheş a fost preluat din Germania şi se află în drum spre România, pentru executarea pedepsei cu închisoarea, fiind condamnat la cinci...
#Ecaterina Andronescu candidat europarlamentare, #Andronescu alegerile europarlamentare, #Andronescu Parlamentul European, #candidati PSD europarlamentare, #PSD alegeri europarlamentare 2014 , #PSD