Tampitii lui Basescu, aparati de PSD

Autor: Iulian Leca - Senior editor
Duminica, 19 Iulie 2009, ora 20:17
4827 citiri
Tampitii lui Basescu, aparati de PSD
Foto: Arhiva

Atunci cand Traian Basescu spunea ca scoala romaneasca scoate tampiti pe banda rulanta, cu siguranta se referea, printre altele, si la absolventii diverselor universitati, acreditate sau nu, care produc anual mii de "licentiati" al caror contact cu profesorii, de la distanta, s-a rezumat cel mult la un schimb de mail-uri si cateva interviuri prin intermediul webcam-ului.

Tot atunci seful statului ii reprosa ministrului Educatiei, Ecaterina Andronescu, slaba performanta a sistemului romanesc de invatamant si lipsa reformelor in domeniu. Isteria declansata de afirmatiile presedintelui a trecut, dar a venit decizia ministrului Educatiei de a nu recunoaste diplomele absolventilor de programe neacreditate ale Universitatii "Spiru Haret".

Ca a fost consecinta criticii presedintelui sau rezultatul propriei initiative a ministrului - in aceasta dilema sta probabil si raspunsul la reactia ciudata pe care a avut-o gestul Ecaterinei Andronescu in PSD.

In total, aproape 100.000 de absolventi ai Universitatii "Spiru Haret", care au urmat cursurile unor specializari la distanta sau la fara frecventa, nu vor avea niciodata studiile recunoscute. Aceasta a fost lovitura Ecaterinei Andronescu data "fabricii" de diplome "Spiru Haret". Asadar, invatamantul romanesc are, recunoscuti oficial ca absolventi ai unei forme de studiu superior, 100.000 de tampiti mai putin.

Cand toata lumea ar fi trebuit sa iasa si sa salute initiativa, sa aprecieze curajul si curatenia calitativa, ba chiar sa ceara extinderea acestei decizii si asupra altor diplome eliberate si de alte universitati, pentru specializari cel putin la fel de "dubioase", partidul din care face parte ministrul Educatiei se gandeste sa ii retraga sprijinul politic.

Motivul? Ecaterina Andronescu nu a consultat partidul in legatura cu masura pe care a luat-o si nu a prevazut toate posibilele consecinte pe care aceasta le-ar putea avea. In special, spun liderii PSD, consecintele pe care decizia le va provoca imaginii partidului.

Asadar, intr-o traducere libera - cat mai multi tampiti pentru cat mai multe voturi. Asta este concluzia la care au ajuns Mircea Geoana impreuna cu mintile luminate ale PSD-ului, cu doar cateva luni inaintea campaniei electorale pentru alegerile prezidentiale, atunci cand au fost pusi fata in fata cu o decizie de o duritate nemaivazuta pana acum in invatamantul romanesc. Pe scurt, "da-o dracu de performanta, important e sa avem in continuare tampitii nostri".

Este posibil ca liderii PSD sa se fi infuriate pe Andronescu tocmai pentru ca masura ei a venit in urma criticii lui Traian Basescu, iar astfel ministrul Educatiei valida o idee a principalului contracandidat a lui Mircea Geoana la presedentie.

Dincolo de aceste calcule, dincolo de cum ar fi trebuit sa fie sprijinit sau nu ministrul Educatiei in aceasta lupta cu "fabricile" de diplome, se poate calcula si intra in detaliile aplicarii unei astfel de masuri. Se poate discuta daca o astfel de masura nu ar fi trebuit sa fie luata cu mult timp in urma, daca nu ar fi fost mai benefica sa fie aplicata si specializarilor de la distanta sau la fara frecventa neacreditate ale tuturor universitatilor private.

De asemena, ar fi trebuit sa se studieze mai exact impactul pe care o astfel de masura il va asupra "victimelor colaterale", mai exact asupra tinerilor prea putin vinovati de propagarea si dezvoltarea unui astfel de sistem de invatamant - "de la distanta, prin webcam". Problema echivalarii absolvirii unor astfel de forme de invatamant in comparatie cu o diploma obtinuta in sistemul clasic de studiere al unei facultati ar fi trebuit si ea pusa in discutie inainte de Ministerul Educatiei.

Din nefericire, niciuna dintre aceste probleme ale sistemului de invatamant din Romania nu va mai apuca sa fie discutata si rezolvata, caci partidul de care apartine ministrul Educatiei considera ca o astfel de dezbatere publica dauneaza grav imaginii sale. Iar aceasta din urma este cel mai important lucru acum, in perioada de precampanie electorala. Restul este pentru tampiti. Pentru toti tampitii...

Gabriela Firea iese în stradă. Candidata PSD la Primăria Capitalei vrea întâlniri directe cu electoratul
Gabriela Firea iese în stradă. Candidata PSD la Primăria Capitalei vrea întâlniri directe cu electoratul
Gabriela Firea, candidatul PSD la Primăria Capitalei, nu va sta la birou în timpul campaniei electorale. Firea a declarat miercuri, 24 aprilie, că îşi va axa campania în primul rând pe...
Lider PNL inculpat pentru corupție și-a depus candidatura la locale: ”Intru în competiţie bărbăteşte, deschis şi asumat”
Lider PNL inculpat pentru corupție și-a depus candidatura la locale: ”Intru în competiţie bărbăteşte, deschis şi asumat”
Preşedintele PNL Prahova, Iulian Dumitrescu, inculpat pentru corupţie şi cu interdicţia de a exercita funcţia de preşedinte al Consiliului Judeţean Prahova, şi-a depus miercuri, 24 aprilie,...
#Ecaterina Andronescu, #scandal diplome Spiru Haret, #spijin politic PSD, #alegeri prezidentiale 2009 , #PSD