After-school-urile de stat au ramas o promisiune

Marti, 25 August 2009, ora 15:09
2774 citiri
After-school-urile de stat au ramas o promisiune

Programele after-school, adica "scoala de dupa scoala" despre care Ecaterina Andronescu spunea ca va revolutiona sistemul si va demitiza meditatiile, nu au fost incluse in oferta institutiilor de stat, parintii trebuind sa plateasca pentru aceste servicii pana la 65.000 de lei in zona privata.

La debutul mandatului sau, ministrul Educatiei, Ecaterina Andronescu declara ca din anul scolar care va incepe in mai putin de o luna va populariza programele de after-school in scolile a caror infrastructura va permite acest lucru. "Intentionam sa-i tinem mai mult pe elevi la scoala, in programul after-school.

Acum facem o evaluare si incercam sa vedem, in scolile care au spatiu, cum putem sa transformam cornul si laptele in after-school. Sa fie contributia guvernului, in asa fel incat copiii sa primeasca o masa calda la pranz si sa beneficieze de supraveghere, atat in partea de efectuare a lectiilor, cat si in partea de activitate extracurriculara. In acest fel vom scapa si de practica meditatiilor", spunea, la inceputul anului, Andronescu.

Desi criza financiara se conturase deja la momentul acestor declaratii, ministerul invoca de-abia acum lipsa banilor drept explicatie pentru inghetarea acestui program. Astfel, potrivit reprezentantilor institutiei, programele de after-school nu sunt in niciun fel reglementate in legislatia actuala, motiv pentru care ele nu sunt monitorizate de minister, ci numai de consiliile locale. Nici vreun rezultat al evaluarii despre care vorbea Andronescu nu exista.

"Programele after-school, pentru a fi facute cum trebuie, adica cu activitati extracurriculare, sport, meditatii gratuite, au nevoie de multi bani. Astfel de programe vor fi implementate in 5-10 ani, nu asa, de pe un an pe altul", justifica acum reprezentantii ministerului.

Andronescu a uitat, se pare, complet, de instituirea programelor after-school, ele fiind omise din Codul educatiei, care ar trebui sa cuprinda "toate reglementarile posibile", dupa spusele autoritatilor.

In loc de after-school, semiinternate

Daca la minister nu sunt urme ale existentei programelor after-school, centralizari ale simiinternatelor de stat pot fi gasite la institutiile deconcentrate. Astfel, potrivit Inspectoratului Scolar al Municipiului Bucuresti (ISMB), in Capitala exista 84 de astfel de unitati semiinternat, care pot fi luate drept after-school.

In aceste centre copiii sunt supravegheati la pregatirea lectiilor, dar nu in toate cazurile primesc si o masa calda, iar de prea putine ori li se ofera un program mai variat.

In functie de bunavointa si deschiderea fiecarui primar, centrele after-school sau, dupa caz, semiinternatele, s-au dezvoltat in ultimii ani, insa in anul scolar 2009-2010, termenul pe care si l-a dat Andronescu pentru initierea acestor programe, niciun centru nou nu va fi deschis.

In zona privata, "scoala de dupa scoala" costa intre 10.000 si 65.000 de lei pe an

Pe de alta parte, in invatamantul privat programele after-school sunt extrem de bine dezvoltate, insa sunt mai scumpe chiar decat taxele la facultate, pornind de la 10.000 lei pe an pentru cele mai ieftine programe, la care se adauga costuri suplimentare pentru transport si activitati speciale.

Un top al taxelor pentru after-school cuprinde scolile care folosesc alt sistem de educatie decat cel romanesc si care implica cursuri pe toata durata zilei, cu pauze de recreere si invatare complementara. Pe cele mai inalte pozitii sunt British School of Bucharest, care percepe texe de aproape 16.000 de euro anual, American International School of Bucharest - 13.300 euro anual, International School of Bucharest - 5.500 euro anual si Hermann Boerth - 4.500 euro anual.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Cătălin Drulă, despre candidatura la prezidențiale: „Eu sunt natural un candidat posibil”. Care sunt obiectivele USR și Dreapta Unită pentru 2024
Cătălin Drulă, despre candidatura la prezidențiale: „Eu sunt natural un candidat posibil”. Care sunt obiectivele USR și Dreapta Unită pentru 2024
Președintele USR Cătălin Drulă a fost invitatul rubricii „Cu fața la alegători” și a vorbit despre obiectivele USR și ale Dreptei Unite pentru alegerile din 9 iunie, despre misiunea...
Cîrstoiu răspunde criticilor din ultimele zile: "Nişte lupi în haine de oaie încearcă să transforme oaia în lup"
Cîrstoiu răspunde criticilor din ultimele zile: "Nişte lupi în haine de oaie încearcă să transforme oaia în lup"
Atacat în ultimele zile atât de adversarii direcți la alegerile locale, cât și de alți politicieni, dar și de ziariști, Cătălin Cîrstoiu, candidatul susţinut de PSD şi PNL pentru...
#after school, #scoala , #stiri Ecaterina Andronescu