Ziare.com

155 de cetateni straini care au terenuri agricole in Romania au cerut fonduri prin APIA. 119 au si primt bani, in 2016

Duminica, 12 Martie 2017, ora 13:42

   

155 de cetateni straini care au terenuri agricole in Romania au cerut fonduri prin APIA. 119 au si primt bani, in 2016
Ministerul Agriculturii transmite Parlamentului, ca raspuns la intrebarea unui senator PSD, ca in Romania, in cursul anului 2016, un numar de 155 de cetateni straini care detin terenuri agricole au solicitat fonduri prin APIA, pentru o suprafata de peste 2.500 de hectare, insa in statistica nu sunt incluse si persoanele juridice.

Senatorul PSD Lucian Trufin a adresat o intrebare Ministerului Agriculturii cu privire la statistica privind suprafata terenului agricol din Romania care se afla in prezent in proprietatea privata a cetatenilor straini.

Ministerul a transmis ca in datele existente sunt incluse doar persoanele care desfasoara o activitate agricola in calitate de utilizatori ai suprafetelor de teren agricol si/sau detinatori legali de animale, potrivit APIA si sunt excluse persoanele juridice pentru care cererile pentru masurile de sprijin pot fi depuse de catre administrator/imputernicit/delegat, persoana cu cetatenie romana.

"Din interogarea bazei de date a Agentiei, in campania 2016 au depus cereri pentru masurile de sprijin finantate din fonduri europene si bugetul national un numar de 155 de persoane straine, cu o suprafata solicitata de 2.637,90 ha. Din cei 155 fermieri persoane straine, pana la aceasta data a fost autorizata la plata suma de 291.027,65 euro pentru un numar de 119 fermieri persoane straine", se arata in raspunsul Ministerului Agriculturii.

Motiveaza-ti angajatii cu mixul perfect de beneficii extrasalariale! Alege cardul de masa Up Dejun cu cost 0 si ai abonamente medicale Regina Maria de la 3 EUR/ angajat. Afla mai multe AICI!

Guvernul Ciolos voia inasprirea accesului strainilor la cumpararea de teren agricol

In vara anului 2016, Guvernul Ciolos a anuntat masuri care sa vizeze ingreunarea achizitionarii terenurilor agricole de catre cetateni straini, pentru a putea fi favorizate fermele familiale.

"Eu am cerut deja, e un grup de lucru inclusiv cu colaboratori de-ai mei de la Cancelarie, cu Ministerul de Finante, cu cativa experti din mediul economic din Romania, care cunosc situatia si vreau sa gasim toate mijloacele prin care vanzarea de terenuri sa se faca in asa fel incat sa fie favorizate comunitatile locale in utilizarea terenurilor", a spunea fostul premier Dacian Ciolos, in vara, dupa o intalnire cu fermierii.

In luna noiembrie, presedintele Klaus Iohannis declara ca proprietarii a 30% din terenul agricol din Romania sunt straini, proportie care "il ingrijoreaza" si considera ca este nevoie de o alta legislatie, care sa protejeze romanii, propunand un sistem de preemptiune pentru stat si pentru comunitati.

Tot in luna noiembrie, proiectul de lege privind vanzarea terenurilor, care stabileste suprafetele ce vor putea fi achizitionate, a fost definitivat, a declarat ministrul de atunci al Agriculturii, Achim Irimescu, intr-un interviu acordat News.ro, in care a anuntat decizia de a impune o limita de 500 de hectare pentru persoanele juridice si de 150 de hectare in cazul persoanelor fizice.

Cu toate acestea, proiectul nu prevedea conditii diferite pentru straini. "Am decis in final sa reducem la 500 de hectare pentru persoanele juridice si 150 de hectare pentru persoanele fizice. Asa va iesi legea din minister in perioada urmatoare si o vom duce la avizat la celelalte ministere, iar urmatorul parlament va trebui sa adopte legea respectiva", a declarat ministrul Agriculturii, Achim Irimescu.

El a explicat si conditiile in care un cetatean poate cumpara o suprafata mare de teren in Romania: "Un cumparator de teren nu poate achizitiona decat daca are domiciliul stabilit in Romania, daca este de cel putin cinci ani fermier, iar 75% din veniturile sale provin din agricultura".

Intrebat daca aceasta lege nu ar favoriza fermierii romani in procesul de achizitie a terenurilor agricole, Irimescu a spus ca nu face nicio discriminare intre romani si straini.

"Legea nu face nicio discriminare intre romani si straini. Toti cetatenii europeni care indeplinesc conditiile pe care le indeplinesc si romanii pot cumpara terenuri agricole in Romania", a completat Irimescu.


Urmareste Ziare.com si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Ziare.com.

Sursa: NEWS.RO

Articol citit de 3178 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
Nu exista comentarii postate de utilizatori.


Platforma pentru solutionarea online a litigiilor