Abandonati de stat, taranii plang dupa CAP-uri

Sambata, 21 Martie 2009, ora 10:31
2082 citiri
Abandonati de stat, taranii plang dupa CAP-uri

Tot mai multi tarani isi amintesc de vremea cand lucrau la CAP-uri si apoi ofteaza. De ce? La 20 de ani de cand CAP-urile au fost desfiintate, fermierilor le este imposibil sa se asocieze vreun fel pentru ca statul nu ii sustine.

Desi nu sustine niciunul dintre tipurile de asociere a fermierilor, asta nu inseamna ca statul roman se lauda ca salveaza economia cu o agricultura in perfuzii: in Romania se afla peste 3,5 milioane de hectare de pamant nelucrat din cele 15 milioane, informeaza Evenimentul Zilei.

Pe de-o parte, taranii spun ca Ministerul Agriculturii ar trebui sa debirocratizeze toate procedurile sa nu-i mai ceara omului mii de hartii, mii de taxe si de procese pana iese asociatia.

Un reprezentant din Agricultura, sustine, insa ca ministerul nu mai poate face nimic: "nu-i putem pune taranului mitraliera la cap si sa-i spunem sa bage pamantul intr-o asociatie. Ministerul nu-i mai poate ajuta cu nimic acum. Ei trebuie sa se ajute singuri".

In timp ce in alte tari din UE exista banci speciale pentru agricultori, la noi acestia sunt tratati ca oricare alt client pentru ca, asa cum spune si Ministerul Agriculturii, trebuie sa se descurce singuri!

Alaturi de tarani, un important sustinator al CAP-urilor este fostul presedinte Ion Iliescu.

"Demolarea fostelor CAP-uri a avut drept rezultat o fragmentare excesiva a proprietatii si a exploatatiilor agricole, determinand un nivel scazut de productivitate", spunea Iliescu in aprilie 2006.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Actualizarea care poate strica display-ul dispozitivele Galaxy. Răspunsul oferit de Samsung
Actualizarea care poate strica display-ul dispozitivele Galaxy. Răspunsul oferit de Samsung
În ultima perioadă, un număr ridicat de utilizatori Samsung a raportat apariția unor linii verzi pe ecranul telefoanelor lor, fenomen care pare să fi reapărut după o actualizare recentă de...
Inundații severe în Dubai: Ce rol a jucat programul de însămânțare a norilor
Inundații severe în Dubai: Ce rol a jucat programul de însămânțare a norilor
Marți, o ploaie torențială a provocat inundații în diverse zone ale Dubaiului, transformând străzile în adevărate râuri și determinând închiderea temporară a celui de-al doilea cel...
#CAP tarani Romania, #agricultori subventie tarani, #Romania agricultura CAP , #agricultura