AFP: Socul contribuie la inflorirea economiei rurale a Romaniei

Marti, 18 Iunie 2013, ora 21:13
4088 citiri
AFP: Socul contribuie la inflorirea economiei rurale a Romaniei
Foto: AFP

Asa cum copacii batrani infrumuseteaza peisajele Romaniei, asa florile lor albe ajuta economia rurala sa creasca atunci cand acestea sunt transformate in siropuri exportate in Marea Britanie si Japonia.

In fiecare an, romanii asteapta nerabdatori sezonul infloririi socului, in lunile mai si iunie, pentru a culege florile parfumate si pentru a prepara traditionala bautura numita socata, care a inspirat gigantul american Coca-Cola sa lanseze o bautura bazata pe flori de soc, Fanta Shokata, scrie agentia AFP, citata de France 24.

In Transilvania, regiunea pitoreasca laudata de printul Charles pentru flora sa bogata si agricultura traditionala, sute de muncitori sezonieri cara cosuri, dimineata devreme, in care pun florile de soc proaspat culese.

Recolta zilnica este livrata la o mica firma ce produce siropuri si gem, Transylvania Food Company (TFC), care isi are sediul in satul Saschiz. Florile de soc sunt transformate si in suc ce este exportat in Marea Britanie.

O companie de procesare, Bottlegreen, transforma sucul in siropuri si bauturi spumante vandute in Regatul Unit, Canada, Australia, Hong Kong si Japonia.

Compania din Saschiz este a doua ca marime din satul cu 2.000 de locuitori, avand deja angajati care lucreaza cu norma intreaga. Investitiile romanesti, americane si australiene in firma se ridica la 350.000 de euro, tinta lor fiind sa contribuie la dezvoltare regiunii prin stimularea agriculturii traditionale.

In jur de 1.300 de muncitori sezonieri culeg flori de soc in fiecare primavara, iar TFC plateste doi lei pentru un kilogram de flori, ceea ce ii multumeste pe sateni.

"Banii ne ajuta mult", spune Alin Barabas, ai carui parinti culeg florile de soc.

Un muncitor cu experienta poate culege chiar si 20 de kilograme pe zi, ceea ce inseaman un castig de 40 de lei pe zi.

In regimul comunist, cand bauturile racoritoare nu se gaseau in magazine, "socata era o bautura minunata pentru noi, copiii", spune Carla Szabo, unul dintre cei mai cunoscuti designeri de bijuterii din Romania.

Chiar si dupa caderea comunismului, romanii nu si-au abandonat socata, cu toate ca piata locala a fost invadata de marci occidentale de bauturi.

Un bun exemplu este cel al companiei Coca-Cola, care a lansat Fanta Shokata, in 2002, "dupa studierea retetei traditionale a socatei romanesti", fiind vanduta in mai multe tari balcanice.

Exploatarea sezonierilor români în Europa: "Este o loterie / Contractul este acolo doar ca să nu zici că nu-l ai"
Exploatarea sezonierilor români în Europa: "Este o loterie / Contractul este acolo doar ca să nu zici că nu-l ai"
În toată Europa, munca agricolă este dependentă de migrație. Încă dinainte de aderarea la Uniunea Europeană, sezonierii români mergeau la culesul recoltelor în Spania sau Italia. Intrarea...
De ce legea păcănelelor nu poate avea un impact real: ”E nevoie de o mai bună reglementare a jucătorilor”
De ce legea păcănelelor nu poate avea un impact real: ”E nevoie de o mai bună reglementare a jucătorilor”
În 2022, piața de jocuri de noroc din țara noastră era considerată ca având cea mai mare rată de creștere din Europa de Est, mai ales în contextul în care, în România, numărul sălilor...
#Romania export socata, #flori de soc economie Romania , #agricultura