Amenda de 60 de euro pentru fiecare hectar de teren necultivat

Duminica, 12 Septembrie 2010, ora 20:39
3586 citiri
Amenda de 60 de euro pentru fiecare hectar de teren necultivat

Proprietarii de terenuri nelucrate care nu ingrijesc si nu curata suprafetele detinute vor fi amendati cu 50-60 de euro pe hectar, anunta ministrul Agriculturii, Valeriu Tabara.

"Nu este o problema simpla. Foarte multi au vorbit de impozitarea terenurilor. Nu! Impozitarea este legata in primul rand de cadastru. Pentru ca nu poti sa pui acelasi impozit pe un teren saratura, chiar daca este localizat langa Braila, si cernoziomul de la Fundulea", a afirmat ministrul, care considera ca o mare problema a agriculturii romanesti este reprezentata de cele trei milioane de hectare de teren necultivate.

In ceea ce priveste o taxa de penalitate pentru cei care nu ingrijesc aceste terenuri, o astfel de prevedere a fost stipulata deja printr-o ordonanta din anul 1995.

"Tot cadrul acesta am vrea sa-l revedem, am vrea sa revedem si procedurile din tarile europene si sigur, impreuna cu Ministerul Finantelor am vrea sa gasim solutia, si este clar ca se va ajunge la aceasta taxare, care se refera nu numai la terenurile din extravilan, ci inclusiv intravilan. Nu se refera doar la terenurile private, ci si la cele proprietate publica, pentru ca daca te duci pe rambleurile de cale ferata si pe terasamente si nu numai..." a mai spus el, intr-un interviu pentru MEdiafax.

Amenzile ar putea fi stabilite, potrivit ministrului, la un cuantum egal cu subventia pe care o primesc agricultorii pe suprafata de teren, respectiv 50-60 de euro pe hectar.

La capitolul productie de grau, Tabara sustine ca scriptic este in jur de 5,7 milioane de tone.

"Am primit datele privind calitatea panificabila a acestei productii, si anume circa 40% este grau de foarte buna calitate pentru panificatie, vreo 10-15% este grau bun si circa 10-15% este la nivel acceptabil. Asta inseamna peste 60% din productie", a adaugat Tabara.

Intrebat daca productia este suficient, ministrul Agirfculturii sustine ca este de ajuns atat din punct de vedere al cantitatii, cat si al calitatii.

"Dar asta nu insemna ca vom exporta grau pe de o parte si vom importa pe de alta. Eu sunt recunoscut prin faptul ca una dintre marile probleme pe care le-am controlat in perioada in care am fost ministru au fost importurile. Am fixat cote foarte mari la importurile unor produse pe care noi le puteam produce foarte usor", a adaugat Tabara.

Cu privire la o posibila majorare a pretului painii, Valeriu Tabara a refuzat sa faca o estimare.

"N-as putea sa va spun acum. Am avut o discutie cu Aurel Popescu, presedintele Rompan, am dat sa mi se faca o analiza si este cert ca exista o aplatizare a preturilor si la materia prima si pe masura ce se vor echilibra chestiunile de piata, pretul sa se aplatizeze la un anumit nivel. Nu cred insa ca pretul painii poate creste foarte mult, avand in vedere ca o crestere de pret poate insemna un consum redus", a declarat el.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

AMD a dezvăluit noua sa gamă de procesoare. Cu ce specificații tehnice vin
AMD a dezvăluit noua sa gamă de procesoare. Cu ce specificații tehnice vin
AMD a dezvăluit noua sa gamă de procesoare, AMD Ryzen PRO Seria 8000 pentru desktop-uri și Seria 8040 pentru laptopuri. Noile procesoare sunt proiectate pentru a îmbunătăți semnificativ...
Razer se pregătește să lanseze primul mousepad de gaming cu LED-uri
Razer se pregătește să lanseze primul mousepad de gaming cu LED-uri
Compania Razer a anunțat lansarea noului mousepad de gaming Razer Firefly V2 Pro, promovat ca fiind primul din lume iluminat cu LED-uri, un accesoriu care transformă radical aspectul oricărui...
#Valeriu Tabara amenzi agricultori, #crestere pret paine , #agricultura