An cu ghinion pentru cultivatorii de legume

Joi, 22 August 2013, ora 09:07
1933 citiri
An cu ghinion pentru cultivatorii de legume
Foto: Agricool

Toata lumea spera ca 2013 sa fie un an bun pentru cultivatorii de legume, dar lipsa subventiilor, dezinteresul industriei alimentare, preturile mici oferite de achizitori si agresivitatea samsarilor din pietele romanesti ii fac pe acestia sa faca un pas inapoi.

Partea grea pare cultivarea legumelor, insa in realitatea nu este deloc asa. Abia dupa ce iti vezi cultura ca rodeste incep problemele. Unde sa o vinzi? In piete nu se poate din cauza samsarilor, in marile magazine iti iau fata importurile ieftine, iar cei din industria procesatoare ofera preturi prea mici, arata Adevarul.

In aceste conditii, multi legumicultori au renuntat la aceasta afacere.

"Din punct de vedere financiar, noi producem de cinci ani in pierdere, sub preturile de cost, pentru ca inputurile s-au scumpit foarte mult, iar piata este in continuare neorganizata. Suntem batjocoriti in multe piete din tara, unde fermierii nu au loc de intermediari. Ministerul Agriculturii a promis ca va reglementa legislatia in domeniu, dar inca nu a facut nimic.

Consider ca solutia nu este acel card de producator, de care se tot vorbeste, ci schimbarea legislatiei privind certificatul de producator. Acum poate avea certificat de producator orice persoana din Bucuresti, de la etajul noua, si care poate vinde la piata banane, rosii si castraveti", a declarat Mircea Croitoru, presedintele Asociatiei Nationale Profesionale de Legume-Fructe din Romania.

Acesta reproseaza statului ca nu intervine pentru protejarea productiei autohtone de legume si fructe.

"Fermierii mici au renuntat sa mai cultive rosii in camp pentru ca au incheiat contracte pe 0,50 lei/kg, au facut o productie buna, iar fabricile care mai proceseaza le-au oferit doar 0,25 lei/kg si astfel am ajuns sa aruncam rosiile la gunoi si sa importam pasta de tomate din China. In loc sa fim protejati de importuri cand iesim cu productia noastra, producatorii romani sunt sufocati", a adaugat el.

Google a lansat recent noi funcții pentru ecosistemul Android. Despre ce este vorba
Google a lansat recent noi funcții pentru ecosistemul Android. Despre ce este vorba
Google a lansat recent noi funcții pentru ecosistemul Android, proiectate să îmbogățească experiența utilizatorilor pe dispozitive mobile, tablete, smartwatch-uri și sisteme auto....
Vești bune pentru utilizatorii iOS! Apple vrea să introducă două opțiuni noi de culoare pentru seria iPhone 16
Vești bune pentru utilizatorii iOS! Apple vrea să introducă două opțiuni noi de culoare pentru seria iPhone 16
Apple se pregătește să aducă pe piață modelele iPhone 16 Pro și iPhone 16 Pro Max în două noi opțiuni de culoare: Desert Titanium și Titanium Grey, potrivit ultimelor informații...
#producatori legume Romania, #scadere piata legume Romania, #productie legume romanesti , #agricultura