Anul agricol 2012 va fi dezastruos: seceta, furaje lipsa, fermieri fara echipamente

Miercuri, 05 Octombrie 2011, ora 08:17
2151 citiri
Anul agricol 2012 va fi dezastruos: seceta, furaje lipsa, fermieri fara echipamente
Foto: Arhiva

Cele mai nocive efecte ale secetei din aceasta toamna nu se regasesc atat in recolta pe 2011 (care este in mare parte pusa deja la adapost), cat se vor vedea in anul agricol 2012, avertizeaza specialistii.

Lipsa ploilor ii obliga pe cultivatori sa amane insamantarile de toamna, si tocmai aceasta intarziere ar putea fi fatala viitoarelor culturi. Exista plante care ar trebui sa fi rasarit deja, astfel ca la primele ingheturi sa aiba o anumita inaltime si sa reziste frigului, si tocmai aceste plante - printre care se numara lucerna si rapita - nici macar nu au fost inca insamantate, din cauza secetei, scrie Adevarul.

O alta problema cu care s-ar putea confrunta agriculturii ar fi lipsa furajelor. "Pe pasunile din zonele de deal nu s-a mai putut lua a doua sau a treia coasa, astfel ca in sectorul furajer vor fi pierderi ceva mai mari", a declarat pentru sursa citata, directorul general al Institutului de Cercetari Pedologice si Agrochimie (ICPA), dr. Mihail Dumitru.

El a mai spus ca doar fermierii care au echipamente adecvate si echipe de lucru bine organizate ar putea sa mai recupereze ceva, dupa venirea ploilor, la grau inca nu va fi tarziu in 8-9 octombrie.

Conducerea Ligii Utilizatorilor de Apa pentru Irigatii propune Ministerului Agriculturii doua variante de sprijin pentru agricultori. In primul rand, tariful energiei electrice pentru irigatii ar trebui sa fie cel minim (numit "F1" si perceput la nivel de consum de noapte, cel mai redus din piata), iar in al doilea rand apa pentru irigatii ar trebui sa fie asigurata prin canale magistrale.

Pana in prezent, la minister nu s-a tinut cont de aceste propuneri, desi "vorbim de seceta acolo unde tarifele pentru irigatii sunt cele mai mici", a declarat, pentru cotidianul Adevarul, Viorel Nica, presedintele Ligii. Si el a remarcat ca in aceasta toamna "cultura de rapita este compromisa, deoarece chiar daca ploua si rasare, aceasta nu va creste in talie suficient de mult incat sa reziste inghetului si sa treaca de iarna".

De asemenea, "orzul este sensibil la temperaturi de -12 grade la sol, dar numai infratit - nici acesta nu a rasarit si nu va avea timp de infratire si de calire la ger", a conchis liderul utilizatorilor de irigatii.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

OnePlus Pad Go, tableta de buget cu specificații excelente. La ce preț este oferită
OnePlus Pad Go, tableta de buget cu specificații excelente. La ce preț este oferită
OnePlus a introdus pe piață o nouă tabletă, OnePlus Pad Go, o versiune mai accesibilă a modelului OnePlus Pad. Cu un preț de pornire de aproximativ 230 EUR în Europa, tableta promite să...
Microsoft vrea să introducă reclame în Windows 11. Cum pot fi dezactivate
Microsoft vrea să introducă reclame în Windows 11. Cum pot fi dezactivate
Microsoft vrea să introducă reclame în meniul de Start al Windows 11, conform informațiilor oferit de utilizatorii beta din Statele Unite. Experimentul se aliniază practicii companiei de a...
#culturi agricole 2012, #furaje agricultura, #an agricol 2012, #agricultura Romania , #agricultura