BCR: Agricultura noastra are potential de a hrani 4 Romanii

Luni, 18 Iulie 2011, ora 16:49
2303 citiri
BCR: Agricultura noastra are potential de a hrani 4 Romanii

Agricultura a oferit o sustinere destul de firava in ceea ce priveste cresterea economica in ultimii 10 ani, comparativ cu ponderea sa in PIB, in principal ca urmare a dependentei mari de conditiile meteo si a investitiilor reduse, se arata in raportul "Potentialul urias al Romaniei asteapta inca sa fie deblocat" realizat de BCR Cercetare.

"Desi pe un trend descendent in ultimii 20 ani, agricultura romaneasca detine inca o pondere importanta in PIB comparativ cu alte tari din CEE sau zona euro (circa 7% in Romania fata de 4% in Polonia si Ungaria sau 2% in Franta).

Potentialul este insa mare, Romania situandu-se pe locul al 5-lea in EU 27 din punct de vedere al suprafetei arabile. In anul 2010, tara noastra s-a clasat in top 10 producatori de porumb la nivel mondial cu o productie de peste 9 milioane tone intr-un an cu conditii meteo favorabile", a declarat Lucian Anghel, economistul sef al Bancii Comerciale Romane (BCR), conform unui comunicat remis Ziare.com.

Exploatatiile de subzistenta au o pondere foarte mare in Romania, iar structura proprietatii este atomizata. Principalele slabiciuni ale exploatatiilor de subzistenta si semi-subzistenta sunt capacitatea scazuta de investitii si orientarea slaba spre pietele de consum.

La o productivitate similara cu cea din zona euro, Romania si-ar putea dubla productia agricola si tripla exporturile, putand asigura necesarul de consum pentru circa patru Romanii, se arata in raport.

Cresterea calitatii pregatirii in domeniul agriculturii este foarte importanta pentru asigurarea unei dezvoltari sustenabile a acestei ramuri economice in anii urmatori. Doar 1% din numarul exploatatiilor agricole beneficiaza de pregatire agricola completa, in timp ce marea majoritate este reprezentata de cele cu experienta practica.

"Absorbtia fondurilor europene reprezinta o oportunitate in special pentru operatorii mari, in timp ce exploatatiile de subzistenta trebuie mai intai sa-si consolideze prin fuziune suprafetele pentru a avea acces la fondurile UE, la schemele de ajutor de stat, produse bancare si alte oportunitati pe care le oferta economia de piata", a adaugat Lucian Anghel.

A.B.

ANPC, atac la site-urile de comert chinezesti, Temu si Shein
ANPC, atac la site-urile de comert chinezesti, Temu si Shein
Autoritatea Nationala pentru Protectia Consumatorilor (ANPC) deruleaza o actiune de verificare a site-urilor de cumparaturi si aplicatii chinezesti care functioneaza ca o piata online, Temu si...
Samsung a lansat noul model Galaxy C55. Ce specificații oferă
Samsung a lansat noul model Galaxy C55. Ce specificații oferă
Samsung a lansat, în China, noul model Galaxy C55, eveniment care a avut loc fără prea multe anunțuri spectaculoase. Telefonul este, în esență, identic cu modelul Galaxy M55, dar se distinge...
#agricultura Romania, #agricultura potential Romania , #agricultura