Ziare.com

Bloomberg: Pretul mic al terenurilor agricole atrage investitorii in Romania

de Alexandra Sandru
Vineri, 24 Octombrie 2014, ora 23:03

   

Bloomberg: Pretul mic al terenurilor agricole atrage investitorii in Romania
Investitorii straini sunt atrasi de terenurile agricole din Romania deoarece acestea costa mult mai putin decat in Germania sau in Marea Britanie.

Spre exemplu, compania agricola germana ASI Europe GmbH detine circa 4.000 de hectare in Romania, iar Cibus Farmland Club din Olanda dezvolta un proiect fermier in tara noastra, scrie Bloomberg.

De asemenea, Velcourt Group Plc din Marea Britanie a anuntat in anul 2013 ca va intra pe piata romaneasca.

In tara noastra, un hectar de teren agricol costa in medie 6.461 de dolari, comparativ cu 18.521 de dolari in Germania si 25.575 de dolari in Regatul Unit, arata firma Savills Plc.

LAPAR: Chinezii nu sunt interesati de agricultura romaneasca

Romania are cei mai multi proprietari agricoli din Uniunea Europeana - 3,86 milioane in anul 2010, adica 31 la suta din totalul UE. Astfel, o proprietate agricola are o marime medie de 3,4 hectare, comparativ cu 14,2 hectare, la nivelul UE, si cu 53,9 hectare in Franta, cel mai mare producator agricol din Europa.

Potrivit Savills, pretul mediu al terenurilor agricole din Romania a crescut in medie cu 40 la suta, in perioada 2002-2012, dublu fata de media globala, comparativ cu o crestere de 5 la suta inregistrata in Franta si 10 la suta in Germania.

Directorul Cibus Land Management Srl, Peter Beerents, spune ca interesul tot mai mare al investitorilor pentru terenurile agricole din Romania ar putea duce la incheierea reformelor pentru aceste terenuri in urmatorii cinci ani.

In anul 2010, Romania avea peste 7 milioane de fermieri, 30 la suta din totalul Uniunii Europene, insa terenul agricol al tarii reprezinta 7,6 la suta din totalul european aflat in folosinta, se arata in datele Eurostat.

In schimb, natura fragmentata a ariculturii din Romania afecteaza productivitatea, iar micii agricultori folosesc prea putin ingrasamant - mai putin de jumatate din cantitatea pe hectar folosita in Franta - si nu dispun de echipamentele necesare.

Sursa: Ziare.com

Articol citit de 2406 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
4 comentarii
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente
 

 

Unii investitori vin, altii fug de rup pamantul cu milionul de euro

...luat de la Nana ! Acum prinde-i daca mai poti..

 

Unii investitori vin, altii fug de rup pamantul cand vede

felul de guvernare al mincinosului natiuni Nr.1.

Schimba legi peste noapte de unul singur.
Democratie ??? canci!!

DOMNULE BLOMBERG

acestia se numesc investitori la Dvs ? Eu cred ca sunt profitori sau ciocli ai poporului roman.Mi se pare ca nu prea va cerem ajutor,SUA sunt investitori cam de 5-6 ori mai mioci decat Olanda,dar la poruncit sunt primii.

 


Vezi comentarii inadecvate
Platforma pentru solutionarea online a litigiilor