Cartelul cerealelor: Ce pedepse ii vor convinge sa nu mai faca asta in viitor Interviu

Joi, 22 August 2013, ora 18:56
3572 citiri
Cartelul cerealelor: Ce pedepse ii vor convinge sa nu mai faca asta in viitor Interviu
Foto: Realitatea

Marii traderi de cereale risca amenzi de 100 de milioane de euro, consecinte de natura penala si actiuni civile intentate de victime - fermierii romani obligati sa isi vanda productia la preturi sub nivelul pietei.

Toate acestea s-ar putea intampla daca in urma unei investigatii initiate de Consiliul Concurentei se va constata ca preturile mici pentru cerealele cumparate de la productori au fost stabilite in urma unei intelegeri ilegale.

Joi, inspectorii de concurenta au demarat ample actiuni la sediile din intreaga tara ale zece comercianti importanti: Agricover, Alfred C. Toepfer, Ameropa, Brise Agricultura, Brise Group, Bunge, Cargill, Glencore, Nidera, United Grain.

Marii comercianti de cereale, inspectati de Consiliul Concurentei - ce amenzi risca

Intr-un scurt interviu acordat Ziare.com, Bogdan Chiritoiu, presedintele Consiliului Concurentei, a precizat ca probele ridicate in cadrul inspectiilor vor fi analizate in decursul a catorva zile, iar, in cazul in care vor fi confirmate banuielile intiale, pedepsele aplicate "ar trebui sa ii convinga pe oameni sa nu mai faca lucruri de genul asta in viitor".

In ce stadiu se afla acum investigatia? Sunt vizibile in acest moment semne care sa confirme existenta unei intelegeri ilegale privind stabilirea preturilor cerealelor?

Oamenii sunt de dimineata acolo si ridica documente. Va dura cateva zile pana cand vor fi ele prelucrate. Este posibil ca inspectiile sa se prelungeasca pana maine, apoi va dura cateva zile pana cand vor fi analizate. Nu am nici cea mai vaga idee ce au gasit sau vor gasi.

Ministerul Agriculturii cere verificarea pretului cerealelor (Video)

Ce a motivat declansarea inspectiilor?

Vedem scaderi accentuate ale pretului la grau oferit fermierilor romani in acest an fata de modul in care au evoluat pietele internationale. Stim ca este o recolta mai bogata anul acesta decat anul trecut, deci intr-un fel ne asteptam sa vedem preturi mai scazute daca oferta este mai mare.

In acelasi timp vedem ca preturile nu au evoluat in acelasi fel in care au evoluat preturile de pe pietele internationale si asta ne ridica suspiciunea unei eventuale intelegeri intre traderi.

Asta trebuie sa vedem, daca faptul ca pretul a scazut mai mult in Romania decat in alte tari e rezultatul fortelor pietei, al raportului dintre cerere sau oferta, sau este vorba de o intelegere ilegala intre firmele care cumpara cereale.

Ce masuri vor fi luate sau pot fi luate pentru remedierea efectelor din piata ale acestei posibile intelegeri de tip cartel?

Daca vom strange dovezi care sa arate o intelegere ilegala intre ele, atunci vom aplica amenzi care sunt mari, de 100 de milioane de euro. Si banuiesc ca o amenda de 100 de milioane de euro este deja persuasiva, ar trebui sa ii convinga pe oameni sa nu mai faca lucruri de genul asta in viitor.

In acelasi timp, pot sa fie si consecinte de natura penala, si actiuni civile, adica victimele pot sa ceara si despagubiri in instanta. Parchetul poate sa trimita oamenii in judecata pentru genul acesta de comportamente.

Ce masuri pot fi luate pentru imbunatatirea pozitiei de negociere a fermierilor romani?

Basescu, atac la guvern: Saboteaza grav agricultorii. De ce nu investigheaza nimeni cartelul?

Iar daca vorbim de distorsiuni ale pietei, aici este de vazut daca alte autoritati vor face cumva sa echilibreze puterea de negociere intre fermierii romani si marii achizitori. De exemplu, sunt mai multe capacitati de depozitare. Din moment ce oamenii nu au unde sa depoziteze graul, il vor vinde repede si atunci il vor vinde la orice pret li se ofera. Este una dintre problemele structurale ale pietei.

Exploatarea sezonierilor români în Europa: "Este o loterie / Contractul este acolo doar ca să nu zici că nu-l ai"
Exploatarea sezonierilor români în Europa: "Este o loterie / Contractul este acolo doar ca să nu zici că nu-l ai"
În toată Europa, munca agricolă este dependentă de migrație. Încă dinainte de aderarea la Uniunea Europeană, sezonierii români mergeau la culesul recoltelor în Spania sau Italia. Intrarea...
De ce legea păcănelelor nu poate avea un impact real: ”E nevoie de o mai bună reglementare a jucătorilor”
De ce legea păcănelelor nu poate avea un impact real: ”E nevoie de o mai bună reglementare a jucătorilor”
În 2022, piața de jocuri de noroc din țara noastră era considerată ca având cea mai mare rată de creștere din Europa de Est, mai ales în contextul în care, în România, numărul sălilor...
#Bogdan Chiritoiu investigatie traderi cereale, #amenzi cartel cereale , #agricultura
Comentarii