CE aproba folosirea organismelor modificate genetic in furaje

Miercuri, 23 Februarie 2011, ora 15:56
1875 citiri
CE aproba folosirea organismelor modificate genetic in furaje
Foto: ABC.net

Comitetul CE a aprobat, marti, ca o mica parte din furaje sa poata fi compusa din produse modificate genetic. Masura ar fi necesara, potrivit reprezentantilor CE, pentru a nu intrerupe lantul de distributie, in care sunt introduse deja furaje modificate genetic.

Potrivit deciziei, 0,1% din furaje pot fi compuse din organisme modificate genetic. Grupurile de activisti pentru mediu contesta decizia care trebuie aprobata si de Parlamentul European, sustinand ca aceasta este inutila si periculoasa, pentru ca pune capat politicii UE privind interzicerea culturilor modificate genetic neautorizate, informeaza EU Observer.

Australia si pericolul organismelor modificate genetic in agricultura

Crescatorii de animale din Uniunea Europeana se bazeaza pe importurile de furaje din afara UE, acestea ridicandu-se la 51 de milioane de tone anul trecut, din care 50% sunt furaje modificate genetic autorizate din Brazilia si Argentina, realizate de compania americana Monsanto.

"Nu e nevoie de o astfel de decizie, decat daca esti actionar la Monsanto sau la alte companii americane pentru modificare genetica si vrei sa extinzi afacerea in Europa", a declarat Mark Breddy, reprezentant al Greenpeace.

Utilizarea organismelor modificate genetic da nastere la dispute si controverse in Uniunea Europeana: ecologistii sustin ca efectele pe termen lung asupra sanatatii oamenilor si asupra mediului nu sunt cunoscute, pe cand sustinatorii spun ca acestea sunt sigure si ca pot creste productivitatea in agricultura.

Wikileaks: SUA voiau razboi economic cu tarile UE care refuza alimentele modificate genetic

Somonul modificat genetic, pe masa in cativa ani

Atat in Europa cat si in SUA, efectivele de animale conventionale sunt hranite adesea cu soia si porumb modificate genetic, care in cele din urma ajung pe rafturile magazinelor in forma de produse conventionale din carne, lapte si oua, arata INFOMG.

Televiziunea germana a publicat recent un documentar cu privire la folosirea organismelor modificate genetic, produse in Brazilia si Argentina: aici, mai multi cetateni care locuiesc in apropierea culturilor modificate genetic sustin ca au aparut multe cazuri de malformatii la copii, defecte de vorbire si defecte locomotorii.

Cele mai utilizate aplicații de pe noul Apple Vision Pro
Cele mai utilizate aplicații de pe noul Apple Vision Pro
Apple a lansat oficial în Statele Unite, pe 2 februarie, primul său headset de realitate mixtă, Apple Vision Pro. Acesta vine cu o ofertă bogată de peste 600 de aplicații și jocuri special...
Când va avea loc evenimentul Samsung Unpacked și ce dispozitive vor fi prezentate
Când va avea loc evenimentul Samsung Unpacked și ce dispozitive vor fi prezentate
Samsung plănuiește să organizeze evenimentul său emblematic, Unpacked, pe data de 10 iulie 2024, în Paris, potrivit mai multor surse. Alegerea Parisului ca gazdă pentru acest eveniment nu...
#organisme modificate genetic, #furaje modificat genetic , #agricultura