Ziare.com

Cel mai bun an agricol doar in vorbe - Romania a facut importuri record in 2011

Vineri, 10 Februarie 2012, ora 08:38

   

Cel mai bun an agricol doar in vorbe - Romania a facut importuri record in 2011
Desi s-a spus ca 2011 a fost un an extrem de bun din punct de vedere agricol, Romania a importat produse agroalimentare de 3,75 miliarde de euro, adica cu jumatate de miliard de euro mai mult decat media importurilor alimentare din anii mai putini buni.

Potrivit datelor Institutului National de Statistica, citate de Adevarul, Romania a exportat produse agroalimentare in valoare totala de 2,9 miliarde de euro in 2011.

Totul are o singura explicatie: Romania exporta produse ieftine, brute, neprelucrate si importa alimente scumpe, finite sau cu un grad ridicat de prelucrare. De exemplu, noi exportam rosii si importam ketchup, exportam sfecla si importam zahar sau exportam grau si importam produse de panificatie si tot asa.

"Este o ineptie sa incurajam importurile de legume, fructe si carne, in timp ce productia romaneasca se strica pe ogoare de multe ori sau este vanduta la pret de nimic. Acum nu facem decat sa-i descurajam pe producatorii autohtoni, in timp ce pretul mancarii in cosul zilnic al romanilor este in continua crestere", a declarat Dan Matei Agathon, vicepresedinte al Aliantei Confederatiilor Patronale din Romania.

Cardul de masa Up Dejun este versiunea moderna si simplificata a tichetului de masa. Ai 0 lei costuri la emiterea cardurilor si economisesti pana la 37% fata de o crestere salariala in bani. Afla mai multe AICI!

Sursa: Ziare.com

Articol citit de 1959 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
3 comentarii
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

Sau evaziune discala si frauda de TVA!

Graul iese pe mare ca si exportat si se reintoarce ...este 3 zile si apare ca importat!
TVA-ul intra in buzunarele PDL!

 

Cat din cele "2,9 miliarde de euro in 2011" n-au fost plimbate doar

in acte sau intre 2 porturi Romanesti? Da', de unde atata productie, că dac-ar fi asa, am putea să nu mai facem nimic altceva? Mai ales dac-am găsi pe undeva si niscaiva borcane de murături (nu de-alea parlametare)!

 

Importuri mari, exporturi mici?

Oricat de bun ar fi anul agricol, mari latifundiari(culita tarata, adrian porumboiu, ioan niculaie, etc.)exporta majoritatea productiei de grau, porumb, rapita.Jihad Ibrahim El-Khalil,proprietarul Agro Chirnogi(al patrulea latifundiar al tarii)a construit, acum trei ani, o moderna moara de grau, dar nici acum nu functioneaza, deoarece este mai rentabil sa exporte graul, decat faina.Ce este de neinteles, este de ce s-a mai facut reforma agrara din 1921, cand acum se pun bazele epocii medievale, cu noii ciocoi, cu ,,marile deposedari"ale taranilor, cand un Ion Iliescu asa zis de stanga, ni-l da exemplu pe Porumboiu, cand Vasluiul este cel mai sarac judet din tara.

 

Platforma pentru solutionarea online a litigiilor