Ciolos: Guvernul a scapat complet de sub control raspandirea pestei porcine africane. Consecintele sunt extrem de grave

Vineri, 03 August 2018, ora 21:47
7191 citiri
Ciolos: Guvernul a scapat complet de sub control raspandirea pestei porcine africane. Consecintele sunt extrem de grave
Foto: Facebook/ Dacian Ciolos

Fostul premier Dacian Ciolos spune ca Guvernul a scapat complet de sub control - pentru ca epidemiile nu raspund la controlul politic - raspandirea pestei porcine africane, iar consecintele sunt extrem de grave pentru Romania, pentru fermierii romani, pentru industria zootehnica si cea alimentara locale.

El afirma ca un intreg sector zootehnic si alimentar in care s-au investit sume importante atat din bugetul national, cat si din cel european pentru a deveni competitiv poate fi compromis pe termen lung din incompetenta.

"Asa se intampla cand lasi gestionarea unei crize pe mana unor politruci cocotati in functii pe cu totul alte criterii decat cele profesionale", spune Ciolos, fost comisar european pentru agricultura.

"Din pacate, Guvernul a scapat complet de sub control - pentru ca epidemiile nu raspund la controlul politic - raspandirea pestei porcine africane. Consecintele sunt extrem de grave pentru Romania, pentru fermierii romani, pentru industria zootehnica si cea alimentara locale. Asa se intampla cand lasi gestionarea unei crize pe mana unor politruci cocotati in functii pe cu totul alte criterii decat cele profesionale. Un intreg sector zootehnic si alimentar in care s-au investit sume importante atat din bugetul national cat si din cel european pentru a deveni competitiv poate fi compromis pe termen lung din incompetenta.

Daca profesionistii din minister si agentii nu sunt lasati sa-si faca treaba macar acum, cand deja este tarziu, consumatorii si institutiile de pe piata europeana isi pot pierde increderea in produsele agroalimentare romanesti pentru ca va exista suspiciunea ca nu suntem in stare sa gestionam crizele si am putea pune in pericol consumatorii europeni", a scris Dacian Ciolos, vineri seara, pe Facebook.

Fostul premier spune ca raspandirea epidemiei la scara actuala era evitabila daca se luau cateva masuri rapide si eficiente, una dintre acestea fiind ca prim-ministrul Dancila sa infiinteze o celula de criza atunci cand a aparut prima suspiciune de pesta porcina in Delta Dunarii, pentru ca premierul are in coordonare directa ANSVSA, el afirmand ca institutia nu se afla in coordonarea Ministerului Agriculturii pentru ca asa crede PSD ca o poate controla politic mai eficient.

Ciolos spune ca raspandirea epidemiei putea fi evitata si daca cei responsabili ar fi pus in aplicare de indata masurile preventive prevazute in HG 830/2016, unde sunt precizate toate procedurile de izolare a focarelor, de comunicare cu populatia si fermierii, daca cineva ar fi luat bunele practici din experienta ANSVSA in 2016 si le-ar fi adaptat la situatia de fata, daca directorul actual al ANSVSA si-ar fi amanat vizita in China programata chiar in momentul aparitiei bolii in Delta pentru a coordona eficient echipele din teren.

"Cand s-a intors din vizita externa a constatat ca epidemia "a avut o evolutie agresiva", chiar "exploziva" fix dupa 9 iunie, momentul in care a revenit in tara. Din pacate, virusul pestei porcine africane fusese semnalat in Tulcea inainte de plecarea dumnealui in China", spune fostul premier.

Potrivit acestuia, raspandirea epidemiei de pesta porcina putea fi evitata daca actualul guvern ar fi implementat procedurile pe care specialistii din Guvernul pe care el l-a condus le-au aplicat in momentul in care a existat un alt pericol la granita Romaniei cu Bulgaria, in cazul dermatozei nodulare la bovine, maladie a carei introducere in Romania a fost prevenita cu succes.

Autoritatile din tara vecina au ucis si ingropat atunci peste 10.000 de capete de bovine, efortul financiar al Bulgariei a fost foarte mare la acel moment si, prin masuri de urgenta luate la granita, inclusiv prin interzicerea intrarii de produse lactate din tara vecina, a fost evitata raspandirea epidemiei si in tara noastra, sustine Ciolos.

El mai afirma ca o alta masura era ca Guvernul sa ceara la timp DG Agri si DG Sante din cadrul Comisiei europene sumele necesare pentru masurile de preventie si eradicare a bolii, precum si sumele pentru despagubirea fermierilor si daca ar fi solicitat sprijin pentru stocarea carnii de porc provenita din fermele neafectate din zonele declarate focar, unde se fac sacrificari preventive si unde carnea poate fi consumata daca i se asigura trasabilitatea, mecanism financiar introdus in perioada in care am fost comisar european.

"Acum, dupa ce Guvernul a realizat ca numarul focarelor creste, iar raspandirea virusului pare a fi scapata de sub control, responsabilii politici au trecut la masuri extreme care vor afecta economic si fermele care puteau fi salvate. De la nepasare au trecut la modul precipitat si pompieristic pentru a salva aparentele ca "se lupta" cu epidemia. In al 12-lea ceas conducerea politica a guvernului ar trebui sa lase oamenii competenti din domeniu sa se exprime, sa-i asculte si sa-i dea la o parte pe cei care prin incompetenta si superficialitate au adus lucrurile in situatia de fata", mai afirma fostul comisar european pentru agricultura.

El spune ca fermierii sunt furiosi, pe buna dreptate si ca a primit mai multor reactii ale acestora, care spun ca "autoritatile nu au respectat prevederile HG nr 830 din 2016 si ca au actionat dupa bunul plac, ineficient, fiecare cum a crezut de cuviinta" sau ca "au decis sa decimeze tot daca intr-o gospodarie este suspiciune de PPA, ceea ce a indus o stare de teama in randul populatiei din mediul rural".

Autoritatea Nationala Sanitar Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor (ANSVSA) a anuntat, vineri, un nou bilant al epidemiei de pesta porcina africana, anuntand ca exista 547 de focare in 98 de localitati, in crestere fata de ultimul bilant prezentat miercuri. Potrivit specialistilor, in timp ce in zona de nord-vest a Romaniei, evolutuia este lenta, "chiar stationara", in sud-estul tarii "evolutia bolii este agresiva"

Toate animalele suspecte trebuie sacrificate, iar proprietarii vor fi despagubiti de catre stat, in conditiile prevazute de legislatie, conform ANSVSA.

Citeste si Autoritatile romane, vinovate de criza pestei porcine si pierderile uriase? UE ne-a avertizat anul trecut si stiam exact ce aveam de facut

Bugetarii din Capitală care vor avea salarii mai mari. Majorări prioritare pentru cei fără studii superioare
Bugetarii din Capitală care vor avea salarii mai mari. Majorări prioritare pentru cei fără studii superioare
Consiliul General al Capitalei a aprobat vineri majorarea salariilor de bază pentru funcţiile din cadrul aparatului de specialitate al primarului general şi din cadrul serviciilor şi...
BNR și-a dat avizul pentru a fi apărătoarea consumatorilor în relația cu băncile, Sindicat: „Măsura va duce la scăderea protecției consumatorilor”
BNR și-a dat avizul pentru a fi apărătoarea consumatorilor în relația cu băncile, Sindicat: „Măsura va duce la scăderea protecției consumatorilor”
Banca Națională a României (BNR) și-a dat avizul vineri, 29 martie, pentru o propunere legislativă care ar muta în sarcina băncii centrale protecția consumatorilor în relația cu...
#Ciolos despre pesta porcina, #pesta porcina africana Romania , #agricultura