Agricultura Romaniei, distrusa in mod intentionat? - Interviu

Miercuri, 16 Noiembrie 2011, ora 12:29
4404 citiri
Agricultura Romaniei, distrusa in mod intentionat? - Interviu
Foto: Arhiva

Economia romaneasca a inregistrat o crestere de 4,5% in trimestrul trei al anului, motorul acestei evolutii fiind agricultura, care a inregistrat o productie record. In ciuda potentialului enorm pe care acest sector il are, rezultatele pozitive nu s-au datorat unui plan elaborat de investitii, fiscalitate sau facilitati, ci doar unui factor imprevizibil: vremea.

Dragos Frumosu, presedintele Federatiei Sindicale din Industria Alimentara crede ca, in ciuda rezultatelor exceptionale din 2011, Romania sta cel mai prost, din toate punctele de vedere, in comparatie cu statele vecine, criticand, de asemenea, felul in care s-a distrus cercetarea agricola in tara noastra.

Frumosu prognozeaza, intr-un interviu pentru Ziare.com, o crestere de 4-7% a preturilor alimentelor, pentru 2012, si isi explica lipsa de interes pentru domeniul care poate sustine, iata, o crestere economica record, printr-o motivatie pe cat de sincera, pe atat de intriganta: rea-intentie.

Cum vedeti evolutia sectorului agricol pana la sfarsitul anului si anul viitor?

Pana la sfarsitul anului, agricultura va merge bine si exista posibilitatea sa fie asa si anul urmator. Rezultatele de anul acesta nu se datoreaza faptului ca am facut o altfel de agricultura, vremea a fost foarte buna si productia mai mare decat de obicei.

Fata de anii din urma, avem aceleasi probleme: nu avem irigatii, avem zone agricole inundabile in cazul unor cantitati mari de ploaie, defrisari se fac in continuare, subventiile sunt la fel de mici. Nu avem depozite de legume si fructe care sa mareasca perioada de pastrare a acestora, nu avem rezerve la stat care sa permita interventia atunci cand piata internationala are o fluctuatie negativa, deci problemele au ramas.

Accesarea fondurilor europene este o poveste frumoasa, declaratiile si datele statistice fiind raportari la valoarea sumelor, la totalizarea sumelor de pe proiecte accesate, nu de pe cele finalizate. E o poveste foarte frumoasa cu care suntem injectati.

Problemele mari in agricultura raman. Depindem, in continuare, de vreme, pentru ca performanta in agricultura nu o sa gasim.

Ce eforturi se fac pentru fiscalizarea agriculturii si in ce mod?

Nu se face nimic pentru fiscalizarea agriculturii. O singura masura am vazut, ca propunere, si anume amendarea detinatorilor de terenuri agricole nemuncite, o masura buna, in sensul ca s-ar putea, in felul acesta, sa se reduca acea suprafata de teren nelucrata de care ne tot plangem. Aceasta propunere nu vine, insa, cu facilitati pentru oamenii care detin acele terenuri, care au primit mosteniri sau care sunt oameni batrani si foarte saraci, care nu au cum sa lucreze terenurile.

La un moment dat, functiona o lege, acea renta viagera, bani care erau suportati de stat si care erau acordati proprietarului de teren, pana la moarte, in conditiile in care dadea suprafata sa fie lucrata intr-o asociatie, astfel incat sa se obtina rezultatele pe urma ei. Era o chestie destul de bine facuta din punct de vedere al calculului, pentru ca ei plateau o pensie detinatorului de teren, dar, de pe activitatea terenului respectiv, puteau obtine bani mult mai frumosi la bugetul statului, se compensa si se putea obtine mai mult.

Avem aceleasi mari probleme: TVA, care este foarte mare pentru terenurile agricole, si aici propunerile noastre nu s-au materializat in niciun fel, taxele si impozitele sunt la fel, singura facilitate acordata a fost reducerea pretului la combustibilul folosit in agricultura, care, in ultima perioada, nu a mai fost acordata.

In momentul de fata, agricultura nu are niciun fel de facilitati fiscale suplimentare fata de alte domenii de activitate.

Cum arata sectorul agricol romanesc, in comparatie cu cel al vecinilor nostri si al tarilor din Europa de Est?

Fata de tarile vecine, din punct de vedere al productiei, a fost un an bun, datorat, in primul rand, vremii. Daca discutam de performante agricole in mod deosebit, despre tot ce inseamna potential agricol, subventii, fiscalitate, utilizare de fonduri europene, performante, stam aproape cel mai prost.

Noi am pierdut foarte mult distrugand cercetarea in agricultura. Fiecare zona de relief are caracteristicile ei. Campia Romana are caracteristici diferite fata de cea din Ungaria, Serbia, Polonia etc.

Solul nostru se preta la un anumit tip de tratamente pentru fertilizare si la o anumita calitate a semintelor. Distrugand cercetarea, am ajuns sa importam seminte si sa nu obtinem rezultatele dorite, pentru ca acele seminte nu erau adaptate solului nostru.

Asa s-a intamplat cu cartoful, anul trecut, care a adus la acea majorare, pentru ca oamenii nu-si scoteau cheltuielile, si chiar si la rosii, care au fost inlocuite, astfel ca acum gasim putine rosii cu seminte romanesti asa cum erau odata, asa s-a intamplat si cu ardeiul gras. Deci, in general, la legume si cereale aceste lucruri sunt asemanatoare.

Ce se poate face pentru stimularea cresterii in agricultura?

Agricultorii nu sunt stimulati pentru asociere, pentru ca agricultura moderna si chiar zootehnia nu se pot face decat pe suprafete mari de teren si atunci trebuie determinati sa se asocieze si poti veni cu forme de sprijin.

Oamenii ar trebui sa fie si controlati din punct de vedere al platii tuturor taxelor catre stat, in acelasi timp, sa fie stimulati si pentru export, omul sa fie tentat sa obtina rezultate foarte bune si chiar sa le declare. Aici avem o mare problema. A fost deja aplicata masura cu taxarea inversa, in sistemul agricol al cerealelor. Aceasta taxare inversa, care elimina, pe anumite faze, plata TVA, conduce la incasarea TVA, ca sa poata elimina din evaziunea fiscala si adus la un procent pozitiv, dar nu suficient.

A fost un an bun, dar unii sunt obisnuiti sa "fenteze" statul si sa obtina bani mai multi, chiar din marii producatori nu au declarat cantitatea totala la hectarul de grau si au declarat mai putin astfel incat diferenta sa o poata vinde la negru.

O stimulare buna ar fi sa dai mai multi bani celui care face export, sa il stimulezi pe om sa faca o cantitate mare si chiar sa declare daca primeste bani in plus pentru asta. In felul acesta, castiga si cetateanul, castiga si statul. Cu astfel de masuri ar trebui sa vina Ministerul Agriculturii, care tot bate saua cu politica agricola comuna, dar trebuie sa vina si cu masuri de stimulare.

Care va fi evolutia preturilor la alimente pentru anul viitor?

Undeva prin februarie vom asista la o crestere de preturi per ansamblu, la un 4-7%, pentru ca acum, la sfarsit de an, toata lumea isi face calcule si aliniaza preturile. Daca, de-a lungul anului, pretul combustibilului a crescut de 2-3 ori, la energie electrica poate la fel, la gaz si energie termica inca o data, preturile nu s-au ajustat pentru fiecare crestere care are o influenta in pret acum, desigur ca fiecare isi face o analiza si lucrurile astea vor fi adaugate in pret.

La asta se va adauga si modificarea tarifului pe kilometru, din cauza cresterii pretului la combustibil si per ansamblu, de la materia prima pana la raft, aceste influente se prezinta intr-o crestere de la 4 pana la 7%, in luna februarie a lui 2012.

Dar evolutia preturilor depinde si de productia la nivel mondial, de preturile de la bursa, caz in care ne vom alinia pretului respectiv, depinde si de productia pe care o vom avea la anul. Depinde si de evolutia cursului valutar, care poate sa influenteze negativ, Romania fiind dependenta in multe situatii de materie prima din import.

Care este motivatia ponderii mari de importuri la alimente pe care le efectueaza Romania?

Romania importa 70% carne de porc pentru consum si preparate si 20-25% din laptele pietei de lactate. Importurile sunt din cauza faptului ca sectorul zootehnic nu a fost sprijinit in nici un fel, in anii '98-'99 fiind distrus aproape in totalitate. Am pierdut marile ingrasatorii de porci, s-au pierdut toate rasele de porci, nu a mai fost o zona buna de investit.

Costurile pentru cresterea porcului in Romania sunt mai mari decat cele din alte state. Plecam tot de la factori care determina cresteri de preturi si aici ar fi trebuit o politica preferentiala cand ne gandim la o fiscalitate mai mica, o relaxare a fiscalitatii privind aceste domenii.

La lapte nu am incurajat foarte tare tot ce inseamna partea de colectare a laptelui, pentru ca sunt niste cerinte europene care pleaca de la obligatiile privind siguranta alimentelor, de la momentul cand mulgi vaca pana cand ajunge in recipienti la fabrica.

Noi nu am investit si nu am incurajat acest lucru. Desi avem foarte mult lapte in Romania, nu putem sa-l utilizam pe tot si nici nu avem nevoie sa exportam, decat daca-l colectam de la cei care respecta normele si acestia sunt putini.

Am ajuns sa importam inclusiv carne de vita, pentru ca nu am incurajat acest sector.

Am ajuns la concluzia ca nu s-a incurajat intentionat acest sector, nu cred ca din prostie. Inclin sa cred ca, daca am avut un ministru pus politic, care sa fie prost meserias, care habar nu avea agricultura, macar secretarii de stat ar fi fost specialisti care ar fi putut cere lucrurile astea.

Intentia a fost, la un moment dat, de distrugere a agriculturii romanesti, in ideea de a importa si a deschide drumul marilor companii europene.

Inclusiv actualul guvern vorbeste despre potentialul agriculturii, dar, pentru anul urmator, Ministerul Agriculturii are cel mai mic buget din istorie. In aceste conditii, de ce mai vorbim de potential, daca nu venim cu formule de sprijin?

De fiecare data ne rugam la Dumnezeu sa ploua mai putin sau sa fie vremea mai prielnica.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Disney +, platforma de streaming, va implementa măsuri împotriva partajării de parole
Disney +, platforma de streaming, va implementa măsuri împotriva partajării de parole
CEO-ul Disney, Bob Iger, a anunțat că platforma de streaming Disney+ va implementa măsuri împotriva partajării de parole la nivel global începând din această vară. Această mișcare a...
Cum se compară prețurile carburanților din România cu cele din restul țărilor Uniunii Europene
Cum se compară prețurile carburanților din România cu cele din restul țărilor Uniunii Europene
Benzinăriile afișează prețuri mai mari la combustibil începând de vineri, 19 aprilie. Prețurile ridicate pentru benzină și motorină au reprezentat motive de dezbatere și au fost, în...
#agricultura romaneasca, #crestere economica trimestrul trei, #importuri agricultura, #Dragos Frumosu interviu , #agricultura