America, somata sa nu mai produca biocombustibil. Nu e destula mancare

Vineri, 10 August 2012, ora 22:10
4017 citiri
America, somata sa nu mai produca biocombustibil. Nu e destula mancare
Foto: Arhiva

Agentia pentru alimente si agricultura (FAO) din cadrul Organizatiei Natiunilor Unite a cerut Statelor Unite sa suspende productia de biocombustibil, deoarece aceasta contribuie la criza alimentara mondiala din prezent.

Potrivit legislatiei americane, 40 la suta din recolta trebuie utilizata pentru productia de biocombustibil, o cota considerata prea ridicata de catre ONU.

In plus, seceta si valul de caldura abatute asupra Statelor Unite au distrus o mare parte din recolta de porumb, conducand la o crestere semnificativa a preturilor.

Pe de alta parte, autoritatile americane sustin ca producerea unei mari parti din combustibilul de care are nevoie, in loc sa-l importe, este un lucru benefic pentru tara.

"Situatia ne aduce aminte de faptul ca si cele mai avansate sisteme de agricultura pot fi victimele capriciilor vremii, ducand la o volatilitate crescuta a rezervelor si a preturilor, nu doar pe piata interna, ci la nivel international", a spus Jose Graziano da Silva, directorul general al FAO, intr-un comentariu pentru Financial Times.

Acesta precizeaza ca pretul porumbului este mai ridicat decat varfurile atinse in 2008 si 2011, majorandu-se cu 23 de procente doar in luna iulie. Acest lucru are deja efecte negative asupra industriei de crestere a animalelor.

Da Silva sustine ca reducerea cotei alocate de Statele Unite pentru productia de biocombustibil ar permite realocarea stocurilor catre productia de alimente, avand drept efect scaderea presiunilor asupra preturilor.

"Avand in vedere cresterea preturilor la cereale, concurenta dintre sectoarele productiei de alimente si productiei de combustibil, pentru recolte precum porumbul, zaharul sau semnintele pentru ulei, se va intensifica. O metoda de a detensiona situatia este suspendarea imediata, temporara, a prevederilor privind biocombustibilii", a spus da Silva.

Pana in prezent, in 2012, productia de astfel de combustibili a consumat circa 121,9 milioane de tone de porumb, reprezentand 40 la suta din recolta.

Suntem in criza alimentara?

Seceta din SUA lasa pietele internationale foarte vulnerabile in fata oricaror socuri in furnizarea de alimente. Totusi, desi situatia s-ar putea inrautati, FAO sustine ca nu ne aflam, inca, in plina criza alimentara.

Potrivit sefului FAO, tarile sunt mai bine pregatite sa faca fata unor preturi ridicate la alimente decat in perioada 2007 - 2008, dupa introducerea Sistemului Informational pentru Piata Agricola, care promoveaza coordonarea politicilor de gestionare a problemelor de acest tip intre toate tarile care au aderat la sistem.

"Totusi, riscurile sunt mari si reactiile incorecte ar putea conduce la o criza. Este vital ca politicile unilaterale, fie ca vin de la importatori sau exportatori, sa nu destabilizeze situatia", a precizat Jose Graziano da Silva.

Trebuie luat in considerare si faptul ca productia de bioetanol din SUA a condus la scaderea preturilor pentru combustibili in aceasta tara, prin urmare ar fi greu de crezut ca vor da curs cererii FAO.

Potrivit secretarului de stat pentru Agricultura din SUA, Tom Vilsack, citat de BBC, costul platit de consumatorul final pentru benzina este intre 25 de centi - 1,30 de dolari mai mic, datorita biocombustibililor.

De asemenea, datorita acestei politici se reduce si emiterea de gaze cu efect de sera.

Pe de alta parte, nu doar ONU a facut apel la sistarea productiei de biocombustibil. Crescatorii de animale din SUA au solicitat acest lucru, la randul lor, ingrijorati de faptul ca nu isi mai pot hrani animalele, in timp ce guvernele din China, India si Franta si-au exprimat ingrijorarea cu privire la cresterea preturilor alimentelor din aceasta cauza.

HoReCa, 1/5 din PIB – TradeVille
HoReCa, 1/5 din PIB – TradeVille
Evoluția Cifrei De Afaceri Din Comerțul Cu Ridicata Cifra de afaceri din comerțul cu ridicata (cu excepția comerțului cu autovehicule si motociclete) a scăzut, in luna ianuarie, cu 20%...
Ministerul Dezvoltării a virat peste 286 de milioane de lei, pentru plățile restante din programul "Anghel Saligny"
Ministerul Dezvoltării a virat peste 286 de milioane de lei, pentru plățile restante din programul "Anghel Saligny"
Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Administraţiei (MDLPA) a virat suma de 286.390.685,13 lei, în vederea decontării facturilor pentru 237 de obiective finanţate prin Programul...
#SUA sistare productie biocombustibil, #productie biocombustibil preturi alimente, #criza alimentara , #agricultura