De ce productivitatea la hectar este mai mica in Romania

Sambata, 30 Martie 2013, ora 19:56
4321 citiri
De ce productivitatea la hectar este mai mica in Romania
Foto: Digi24

Agricultura a fost prea mult lasata la mila ploii de sus si asta se razbuna pe cei delasatori. Romania, granarul Europei - cum ne-a placut sa ne laudam, desi nu am fost niciodata - a ajuns la o situatie absurda, se arata intr-o analiza Digi24.

Romania este tara cu cea mai mare suprafata agricola din Europa raportata la teritoriu, ceea ce, intre noi fie vorba, nu e de bine: asta cam arata slaba devoltare. Si, in acelasi timp, are cel mai slab randament al productiei.

Aici nu e vorba numai de ploaie, caci nici prin vecini nu a plouat, e mai degraba vorba de calamitate umana. Haideti sa ne uitam la grau, care nu a fost atat de afectat de seceta ca alte cereale.

Productia de grau, anul trecut, a fost de aproape 5,2 milioane tone. Suprafata cultivata a fost de aproape 2 milioane hectare. Ca randament al culturii iese un 2,6 tone la hectar pe cand in tari precum Germania si Franta s-au obtinut randamente de peste 7 tone la hectarul cultivat.

Dar hai sa nu ne comparam cu nemtii, sa ne comparam cu bulgarii care au scos 3,8 tone la hectar, mult mai bine decat noi.

Codasii Europei

La porumb situatia este chiar jenanta si jumatate din suprafata s-a cultivat cu asa ceva, relateaza Digi24. Productivitatea a fost mai mica decat la grau, in timp ce Franta si Germania au avut cifre si de 5 ori mai mari. Si bulgarii au scos un 3,7 tone la hectar.

La floarea soarelui am stat ceva mai bine am urcat de pe ultimul loc pe penultimul cu un randament de 1,3 tone la hectar. Doar Spania a reusit sa scoata mai putin decat noi.

E o situatie urata, care pleaca de la faptul ca plugul la noi este tras de multe ori de un cal putere, iar la altii plugul are cateva sute, hraniti cu motorina, nu cu iarba. Seceta a fost mai peste tot.

Ok, altii au irigatii, noi nu am fost in stare. Dar si marii agricultori romani au terenuri irigate, ca nu lasa lucrurile la voia intamplarii. Sunt multe cauze. Mai tine productia si de stiinta de ierbicidare. In Romania se cam perpetueaza starea proasta a agriculturii.

In ultimii ani au intrat cinci miliarde de euro in sectorul asta, dar imbunatatiri serioase nu se vad. Are legatura si cu perspectiva. De multe ori este cautat tunul. O productie buna ca sa te imbogatesti. De multe ori lipseste planul pe termen lung.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Audio Magic Eraser, unealta care le permite utilizatorilor să elimine zgomotele nedorite din filmări
Audio Magic Eraser, unealta care le permite utilizatorilor să elimine zgomotele nedorite din filmări
Google a lansat recent o caracteristică revoluționară numită Audio Magic Eraser, disponibilă exclusiv pe noile modele de smartphone-uri Pixel 8 și Pixel 8 Pro. Funcția este proiectată să...
”România nu este oaia neagră a Europei”. Un fost ministru de Finanțe descrie poziția țării noastre în relație cu marile deficite globale VIDEO
”România nu este oaia neagră a Europei”. Un fost ministru de Finanțe descrie poziția țării noastre în relație cu marile deficite globale VIDEO
Discuțiile despre deficitul bugetar ridicat și procedura de deficit excesiv în care se află țara noastră încă din 2019 a acaparat dialogul public, dar prea puțin ne aplecăm asupra...
#productivitate agricultura Romania, #statistici productivitate Europa Romania, #productiue grau Romania, #productie porumb Romania , #agricultura