Mancarea ar putea ajunge la fel de scumpa ca aurul

Autor: Paul Barbu - Redactor
Miercuri, 09 Februarie 2011, ora 12:32
7223 citiri
Mancarea ar putea ajunge la fel de scumpa ca aurul
Foto: thelivingmurray2.mdbc.gov.au

Scumpirile din ultima vreme s-au produs pur si simplu, doar pentru ca asa a vrut piata, spun la unison si producatorii agricoli, dar si reprezentantii ministerului Agriculturii. Problemele vin de la o productie slaba, desi potentialul Romaniei este mult mai mare.

Producatorii au o solutie pentru cresterea cantitatii recoltelor, dar aceasta este viabila numai peste cativa ani. Cert este ca, daca nu se amelioreaza situatia, mancarea ar putea ajunge "aur" pentru romani, a declarat pentru Ziare.com, Adrian Radulescu, secretar de stat in ministerul Agriculturii.

In agricultura romaneasca productia merge dupa cum bate vantul si dupa cum cade ploaia. In ultimii ani s-a tot vorbit ca depindem foarte mult de capriciile vremii. Si acest lucru pe buna dreptate, pentru ca daca este seceta, nu avem irigatii si recolta este proasta. Daca avem ploi (a se citi inundatii) la fel, recoltele sunt distruse.

Am putea avea recolte duble

Cert este ca daca am avea recolte de doua ori mai mari, pe potentialul pamantului nostru, problema preturilor ar disparea. "La noi recoltele de grau sunt jenante, de 2,5 tone/ha cand ar putea fi de 4-5 tone. Aceeasi problema o avem si la porumb, unde in loc de 7-8 tone, noi nu reusim sa trecem de 4 tone pe hectar. Daca am avea astfel de recolte, nu am mai discuta de scumpiri si preturi mari", a declarat pentru Ziare.com, Nicolae Sitaru, presedintele Ligii Asociatiilor Producatorilor Agricoli din Romania (LAPAR).

Potrivit lui, Romania ar putea fi tara exportatoare daca ministerul Agriculturii ar avea niste strategii agricole pe termen mediu si lung, nu pe cateva luni cam cat este mandatul unui ministru in fruntea acestei institutii. Acesta crede ca politicienii isi aduc aminte de agricultura numai in campaniile electorale.

Tot raul spre bine

In toate aceste scumpiri se pare ca exista si o potentiala parte buna spun agricultorii. "Avem 2-3 milioane de hectare de pamant nelucrate, poate ca odata cu aceste scumpiri oamenii se vor intoarce la ele sa le lucreze sa le introduca in circuitul agrar", spera Sitaru.

Daca se crede ca samsarii sunt responsabili pentru unele scumpiri, atunci fermierii au o solutie simpla, fiscalizarea acestora. Daca s-ar gasi o modalitate de taxare a acestor intermediari care lucreaza "fara chitante", atunci o buna parte din aceasta patura ar disparea.

Comoditatea romanului se vede

Dupa ce acum 20 de ani au tipat ca vor pamanturile inapoi de la CAP, acum o buna parte din cei care le au in proprietate nici macar nu le mai muncesc. "Trebuie incurajata productia de legume si fructe in satele romanesti care au uitat sa mai munceasca", spune Sitaru.

Potrivit lui, lumea ar trebui indemnata sa mearga la munca, pentru ca in ultimii ani nici macar nu mai fac micul efort de a-si cultiva legume in propriile gradini. "Prea s-a crezut ca se poate trai numai din vanzarea unui teren agricol sau din imobiliare", afirma presedintele LAPAR.

Producatorii s-au spalat pe maini de scumpiri

Secretarul de stat din ministerul Agriculturii, Adrian Radulescu, spune ca scumpirea alimentelor nu mai este vina producatorilor pentru ca acestia si-au vandut productia imediat dupa recolta. Si au facut acest lucru la preturi mici.

"Ce se intampla acum este doar un efect al economiei de piata. Daca este cerere este normal sa fie si preturi mari. Ce nu s-a scumpit si probabil nici nu se va scumpi sunt carnea si laptele", mai spune Radulescu.

Isarescu este contra scumpirilor

Guvernatorul BNR, Mugur Isarescu spunea recent ca preturile la alimente nu ar trebui sa creasca avand in vedere ca productia este in media ultimului deceniu. Daca s-ar scumpi totusi, acesta ar fi un efect al pietelor externe.

Se poate spune despre Romania ca in ultimele decenii si-a schimbat polii agricoli. Daca inainte era o tara producatoare care livram pe pietele externe, acum am ajuns o tara consumatoare care importam foarte mult.

Radu Scarlat (Bento) la Quarterly Report 3: ”Rezultatele din 2023 au fost un record pentru noi”
Radu Scarlat (Bento) la Quarterly Report 3: ”Rezultatele din 2023 au fost un record pentru noi”
Radu Scarlat, Director General & Președinte al Consiliului de Administrație Bento, a participat la cea de-a treia ediție a Quarterly Report, din 6 martie, eveniment marca Ziare.com, alături de...
Economia României mai face un pas spre media europeană și depășește Ungaria în termeni de PIB pe cap de locuitor
Economia României mai face un pas spre media europeană și depășește Ungaria în termeni de PIB pe cap de locuitor
România urcă o poziție în clasamentul european al produsului intern brut per cap de locuitor. Astfel, România depășește Ungaria și ajunge la 78% din media europeană, după o creștere cu...
#scumpiri alimente baza, #agricultura producatori minister, #cereale legume fructe , #agricultura