Rapita conduce in topul celor mai profitabile culturi agricole din Romania

Advertorial
Marti, 23 Mai 2017, ora 10:20
37792 citiri
Rapita conduce in topul celor mai profitabile culturi agricole din Romania
Foto: CC0 Public Domain

Cultivarea rapitei a prins mare avant in Romania, in ultimii ani, iar suprafata pe care planta oleaginoasa a ajuns sa fie cultivata este in clipa de fata cea mai mare inregistrata in tara noastra din anul 2010, ajungand la 460 de mii de hectare, potrivit specialistilor.

Si nici nu este de mirare ca tot mai mai multi antreprenori aleg sa cultive rapita, avand in vedere ca pretul acesteia a doborat si el noi recorduri, in ultima perioada, reusind anul trecut sa depaseasca 1.800 lei tona pe bursa de marfuri din Paris, conform unei analize recente a platformei pentru tranzactionarea cerealelor AgroGo.

Chiar daca este asteptata o scadere a preturilor in aceasta vara, fata de varful din 2016, preturile la bursa raman intr-o zona profitabila, in jurul a 350 de euro tona, astfel ca fermierii romani care au marit suprafata cultivata cu rapita vor avea in continuare destule motive de bucurie.

Cu o productie medie de 2,5 tone la hectar in 2015, conform datelor publicate de Ministerul Agriculturii, scazand cheltuielile, un cultivator poate obtine un profit de 500 de euro la hectar, luand in calcul pretul la kilogram de pe piata locala, iar lucrurile devin si mai interesante atunci cand suprafetele cultivate cresc, iar tehnologiile folosite sunt unele performante.

Cei mai iscusiti cultivatori de rapita mizeaza pe niste productii de peste 4 tone la hectar, iar in ultimii ani a fost inregistrat chiar un record de 6 tone la hectar, astfel ca un producator experimentat poate obtine profit de peste 1.000 de euro la hectar.

Si cand vorbim de suprafete de peste 1.000 de hectare, iata ca si profitul poate depasi 1 milion de euro, chiar si acum, cand preturile sunt intr-o usoara scadere.

Nu este de mirare astfel ca rapita ramane pe primul loc in topul celor mai profitabile culturi din Romania, depasind floarea soarelui, porumbul, graul si soia.

In cazul graului, calculul este foarte simplu: desi productivitatea acestuia la hectar este cam de 2 ori mai mare, pretul graului este de 3 ori mai mic, astfel ca devine mai profitabil sa cultivi rapita.

Asadar, daca te-ai gandit sa investesti in agricultura, cateva hectare de teren bine ales, niste seminte de rapita de calitate, dar si folosirea celor mai noi tehnologii, cum sunt cele Dekalb in Romania, ar putea sa-ti aduca in continuare cel mai bun profit.

Ai grija sa te documentezi foarte bine si sa apelezi intotdeauna la specialisti, pentru ca in agricultura nu este la fel de simplu ca in imobiliare si ai nevoie de munca, experienta si planificare, nu doar de fler si lichiditati.

Nu in ultimul rand, afla si pentru ce se foloseste rapita. Poate nu stiai, dar nu o vei gasi doar in bucatarie, ci si in rezervorul masinii tale.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

O americancă demontează clișeele despre România. Clipul este viral pe rețelele de socializare VIDEO
O americancă demontează clișeele despre România. Clipul este viral pe rețelele de socializare VIDEO
Americanca Janna, stabilită de mai bine de cinci ani în România, a captat atenția pe TikTok prin demontarea stereotipurilor comune despre țara noastră. Clipul ei este viral acum cu peste...
Un director al FMI transmite că nu există riscul unei recesiuni globale. "În acest moment, va fi nevoie de mult pentru a deraia această economie"
Un director al FMI transmite că nu există riscul unei recesiuni globale. "În acest moment, va fi nevoie de mult pentru a deraia această economie"
Unul dintre cei mai importanţi economişti ai Fondului Monetar Internaţional a semnalat un risc redus de recesiune globală, în ciuda zgomotelor continue de incertitudine geopolitică,...
#cultura rapita, #seminte rapita , #agricultura